Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

'Piraye', ayakta alkışlandı

Nazım Hikmet’in karısı Piraye’ye yazdığı mektupları konu edinen Murat Çidamlı’nın tek kişilik oyunu, Türkiye turnesindeki Piraye, Gebze’de BİLKAR’ın ev sahipliğinde sahneledi. Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’ndeki oyuna Gebzeli tiyatro severlerin ilgisi yoğun oldu. 650 koltuk kapasiteli salonun alt katı tamamen, üst katı kısmen doldu.

'Piraye', ayakta alkışlandı
22 Kasım 2022 - 09:53 - Güncelleme: 22 Kasım 2022 - 10:22
Tiyatrocu Murat Çidamlı, Gebzeli tiyatroseverler önünde ilk sınavını verirken finali, “Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil, bütün iş Tahirle Zühre olabilmekte yani yürekte. Meselâ bir barikatta dövüşerek meselâ kuzey kutbunu keşfe giderken meselâ denerken damarlarında bir serumu ölmek ayıp olur mu?” ile yaptı. Çidamlı oyun bitiminde ayakta alkışlandı.

 TAKSİM'DEKİ SALDIRI KINANDI

BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli oyun öncesi yaptığı kısa konuşmada önceki pazar günü Taksim’deki terör saldırısını kınadı. Amasya’daki trafik kazasında hayatını kaybeden tiyatroculara başsağlığı dileklerini iletti. Ardından önümüzdeki bir ayın BİLKAR etkinliklerinin duyuru ve davetinde bulundu.
Oyunu izleyenler arasında Gebze Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Saide Arslan Çalışkan, SOL Parti Gebze İlçe Başkanı Okan Şimşek, Türkiye İşçi Partisi Gebze İlçe Başkanı Nejla Dolaşık, CHP Gebze Kadın Kolları Başkanı Yaşa Erdoğan, ilçe yönetim kurulu üyesi Ülker Yiğit ve Hürriyet Mahallesi Başkanı Dilesen Karataş, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır ve Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç, Gebze Kandıralılar Derneği Başkanı Sedat Durmuş da yer aldı.

 TURNEYE BİR HAFTA  ARA

Murat Çidamlı ve ekibinden Şamil Çakır (Ses ve ışık) oyun sonrası BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli ile yöneticiler Abbas Kırçıl ve Derya Ağdaş ile üyeler tarafından Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi yakınlarında, Şehit Mevlüt Duru Caddesi üzerindeki Kafe Varka’da ağırlandı. Türkiye turnesine ara vermeden önce son oyununu Gebze’de sahneleyen Çidamlı, İzmir’e eşinin ve kızının yanına döneceğini, yoğun bir çalışma süreci sonrası bir hafta dinleneceğini kaydetti.
Murat Çidamlı oyunun ardından BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli ve beraberindekiler tarafından Kafe Varka’da ağırlandı.

24 KASIM’DA DANSA DAVET

BİLKAR Edebiyat Atölyesi; Fransız romancı, karikatürist ve senarist Jean Teule’nin Dansa Davet adlı eserini 24 Kasım Perşembe günü akşamı 19.00’da BİLKAR’da düzenlenecek etkinlikte tartışacak. Atölyede her hafta perşembe günü akşamları önceden belirlenen bir romanı bir haftada okuyup tartışma etkinlikleri, ara vermeksizin sürüyor.
“Dansa Davet, 1518 yılında görülen, dünyanın en ilginç toplumsal histeri vakalarından birinin hikâyesini anlatıyor. Strasbourg'da açlık ve sefaletin, insanları cinayete sürükleyen bir yokluğun hüküm sürdüğü zamanlarda, ıstırabından aklını yitiren bir kadın, aniden sokaklarda dans etmeye başlar. Kısa bir süre içinde ona katılanların sayısı gitgide artar ve "Dans Vebası" tüm şehri esir alır. Binlerce insan yaşadıkları ağır travmalar sonucunda bilincini yitirip ölene dek dans eder durur.” (Alıntı: dr.com.tr)

29 KASIM’DA KADİNSAN

Kadına yönelik şiddetin konu edildiği; BİLKAR Tiyatro Atölyesi tarafından hazırlanan Kadinsan isimli oyun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliği kapsamında 29 Kasım Salı günü akşamı 19.30’da Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
BİLKAR Tiyatro Toplulukları Genel Sanat Yönetmeni Abbas Kırçıl’ın yönettiği tek kişilik oyunda Derya Ağdaş beş ayrı kadın karakterini canlandıracak.
Oyunun biletleri alt kat için 50 TL’den satışa sunuldu. Salonun üst katı ise genç kadınlara ve gençlere ücretsiz olacak.

10 ARALIK CUMARTESİ DEVRİM KOÇAK SÖYLEŞİSİ

BİLKAR Edebiyat Atölyesi, Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler adlı kitabın yazarı Devrim Koçak’ı 10 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’de, BİLKAR’da ağırlayacak.
“2021 Everest İlk Roman Ödülü’nün sahibi Devrim Koçak, Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler ile edebiyat dünyasına sağlam bir adım atıyor. Koçak, rastlantılar sonucu yolları kesişen ya da kesişemeyen Cemal, Hatice ve Nergis Hanım’ın yaşamlarına bizi ortak ederken ustaca kurgusu, sarıp sarmalayan dramatik yapısı ve anlatımıyla kendinden söz ettirecek güçlü bir romanla çıkıyor okurun karşısına.” (Alıntı: dr.com.tr)
BİLKAR’ın Hacı Halil Mahallesi, İsmetpaşa Caddesi, Beşiroğlu Altın Han, birinci kattaki yerinde gerçekleşecek söyleşi tüm edebiyatseverlere ve halka açık olacak.  

20 ARALIK’TA LATİFE TEKİN’İN DİRMİT… 

BİLKAR; aralık ayının tiyatro etkinliğinde bu sefer İstanbul, Şişli’den Tiyatro Hemhâl’i “Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit” adlı tek kişilik oyunla ağırlıyor. Latife Tekin’in Dirmit adlı eserinden sahneye uyarlanan oyun 20 Aralık Salı günü akşamı 19.30’da Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
2018 yılında Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Tek kişilik prodüksiyon”; Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde “Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü”; Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde ve Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde  “Yılın kadın oyuncusu” ödüllerine sahip tek kişilik oyunda Dirmit’i Nezaket Erden canlandırıyor. Yönetmen koltuğunda Hakan Emre Ünal’ın yer aldığı oyunun hikâyesi özetle şöyle:
“Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden dinliyoruz. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. Onu şehirden korumaya çalışan annesi Atiye, babası Huvat ve abileri Dirmit'in türlü yollarından huylanıyor, ona adet ve geleneklerin rehberliğinde türlü engeller koyuyorlar. Ama Dirmit durur mu, durmuyor!” Hakan Emre Ünal- Nezaket Erden (Alıntı: tiyatrolar.com.tr)
Tiyatro etkinlikleri için biletler oyun gününe kadar BİLKAR’ın Hacı Halil Mahallesi, İsmetpaşa Caddesi, Beşiroğlu Altın Han, 1’nci kattaki yerinden,
Oyun günü ve saati civarında Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi lobisinde kurulacak masadan temin edilebilir.
Rezervasyon için; 0533 - 719 85 42 numaralı telefona başvurulabilir.

Gebze’de hedef kitleme ulaştım

 Nazım Hikmet’in karısı Piraye’ye yazdığı mektupları konu edinen tek kişilik oyunu Türkiye turnesinin son ara durağı Gebze’de sahneleyen Murat Çidamlı, “Gebze’de ulaşmak istediğim kitleye ulaştım, çok mutluyum” dedi
Tiyatrocu Murat Çidamlı ilk defa sahne aldığı Gebze’den mutlu ayrıldı. Nazım Hikmet’in karısı Piraye’ye yazdığı mektupları konu edinen tek kişilik oyunu Türkiye turnesinin son ara durağı Gebze’de BİLKAR’ın ev sahipliğinde sahneleyen Murat Çidamlı, “Gebze’de ulaşmak istediğim kitleye ulaştım, çok mutluyum” dedi. Çidamlı oyunun hemen ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Gebze’de ilk sahne deneyimim oldu. Seyirciyi çok iyi buldum. Normal tiyatro seyircisi mi, BİLKAR’ın seyircisi mi, çok karar veremedim.
İstanbul ve Kocaeli arası birleşti. Çok büyük bir megapole döndü. Özellikle bu megapolün daha kıyı kesimlerinde kalan sanatseverlere sanatımızı ulaştırmakla ilgili problem var. Çünkü maliyet fiyatları tiyatroda çok yükseldi. Yol, konaklama, salon kiraları, bütün bunların hepsi çok yükseldi. Dolayısıyla merkezi yerlerde oyunlar sahneleniyor ve buralarda 150 – 200 civarında bilet satılıyor.
Bu anlamda gerek belediyelerin gerekse sizin yaptığınız gibi sivil toplum örgütlerinin yapabileceği şeyler, taşın altına elini sokabileceği durumlar var.
Öğrencileri düşünelim, sadece tiyatroya gelmekle bitmiyor iş. İki kişi gelecekler. Bir kafede iki çay içecekler, vesaire, zaten öğrencinin bütçesini fazlasıyla aşıyor. Buralarda bu tür oyunların sahnelenmesini sağlayacak olan devlet değilse o zaman belediyeler ve sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri oluyor.
Bu anlamda burada, Gebze’de yapılan çalışmayı destekliyorum. Gebze’de ulaşmak istediğim kitleye ulaştım, çok mutluyum. Her zaman, sadece ben değil diğer arkadaşlarım açısından da elimden ne gelirse, her zaman için kapım ve telefonum sizlere açık.”

DAYANIŞMA DEĞİL  BENCİLLİĞİN ÖNÜNÜ AÇTI

Geride kalan pandemi sürecinin tiyatroya ve kültür sanata etkisini de sorduğumuz Çidamlı değerlendirmesini toplum geneli üzerinden yaptı: “Ben de çeşitli sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, sendikalarda hem yönetici hem üye olarak çalışıyorum. Düşünüyorduk ki bu pandemi süreci insanlarda dayanışma duygusunun önünü açacak. Böyle olmadı. İnsanlarda tam tersine bireyleşme, kapanma ve bencillik duygularının önünü açtı. Buralardan çıkartılacak çok fazla ders vardı ama herkesin aynı dersleri çıkardığını düşünmüyorum.

TOPLUMSAL DAYANIŞMANIN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ

Gemiden önce kadınlar ve çocuklar derler ama herkes birbirini ezerek kaçar ya, biraz bunun gibi bir hava oldu. Şimdi pandeminin ilk kısmını atlattık fakat önümüzde görüyoruz ki bu pandemi yahut bunun gibi toplumsal krizler gelecek, olacak. Bu durumlarda aynı panik havasını ve toplumsal bencillik durumlarını yaşamak istemiyorsak, toplumsal örgütlülük ve dayanışmanın önünü açacak çağa uygun yeni modellemeleri hayata geçirmeliyiz hepimiz, bir şekilde ucundan tutarak.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum