Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

KSO Meclisi'ne Prof. Dr. Oral Erdoğan konuk oldu

Kocaeli Sanayi Odası nisan ayı Meclis Toplantısı konuk konuşmacı Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi

KSO Meclisi'ne Prof. Dr. Oral Erdoğan konuk oldu
20 Nisan 2022 - 15:25 - Güncelleme: 20 Nisan 2022 - 16:22
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Nisan ayı Meclis Toplantısı konuk konuşmacı Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında yapılan toplantıda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve meclis üyeleri hazır bulundu. Meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Dış ticaret rakamlarını paylaşarak sözlerine başlayan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Mart ayında ihracat yüzde 19,8 artışla 22 milyar 708 milyon dolar olarak gerçekleşti, bu tarihi bir rekor, şubat ayının da yüzde 13,5 üzerinde. Hammadde ihracatı yüzde 32,3, yatırım malı ihracatı yüzde 14,6 ve tüketim malı ihracatı ise yüzde 6,2 artış gösterdi. İhracatımızın yarıdan fazlası hammadde ve aramalı ürünlerinden. Orda ve uzun vadede hammadde ürünlerinden daha fazla yatırım ve tüketim mallarına dönmeli.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER
En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke sırasıyla 1 milyar 904 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 561 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 276 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 166 milyon dolar İngiltere ve 1 milyar 160 milyon dolar ile Irak. Avrupa Birliği’ne olan ihracatımız yüzde 27 artarak 9 milyar 975 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkelerine 2 milyar 434 milyon dolar, Yakın ve Ortadoğu Ülkelerine 3 milyar 975 milyon dolar, Kuzey Afrika Ülkelerine ise 1 milyar 504 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.

İHRACAT VE İTHALAT REKOR KIRIYOR
İthalatımız ise yüzde 31’lik artış ile 30 milyar 948 milyon dolar oldu. Son dönemde ihracatımız da ithalatımız da rekor kırıyor. İthalattaki hızlı artışta emtia fiyatlarının yükselmesi etkili. İthalatın ihracattan hızlı artmasından dolayı da dış ticaret açığı 8 milyar 240 milyon dolara yükseldi. Bu yükseliş cari açığı artıracaktır. Şubat ayında yıllık cari açık 21 milyar 845 milyon dolara yükseldiğini paylaşan Zeytinoğlu, mart ayında da yükselişin devam edeceğini söyledi.

DIŞ TİCARET İLE İLGİLİ FARKLI BİR ANALİZ
Dış ticaret konusunda farklı bir analizi meclis üyeleriyle Zeytinoğlu şöyle devam etti: “TÜİK tarafından 13 Nisan’da açıklanan şubat ayı dış ticaret endeksleri verilerine göre; Türkiye ihracatını miktar olarak yıllık bazda yüzde 14,5 arttırırken değer olarak  yüzde 9,5 arttırabildi. Görüldüğü gibi ihracatta değer olarak artış, miktar olarak artışın gerisinden geliyor. Yani daha düşük fiyata daha çok mal ihraç etmeye çalışıyoruz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum