Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi için UNESKO'ya başvuru yapıldı

Yavuz Sultan Selim’in kızlarından Hanım Hatun’la evli olan Çoban Mustafa Paşa, ölümünün 495. yılı nedeniyle kendi adını taşıyan Gebze’deki külliye içerisinde yer alan türbesinde anıldı. Etkinlik nedeniyle külliye bahçesinde açılan ve GESMEK kursiyerleri tarafından yapılan ‘Tarihe Dokunuş’’ isimli resim sergisi katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

27 Nisan 2024 - 03:32 - Güncelleme: 27 Nisan 2024 - 03:57
Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen anma programına katılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, miras anlamında sahip çıkılması gereken, bu günün insanına aktarıp, ayrıca geleceğe taşınılması gereken değerlerden olduğunu belirterek, ‘’ Bu çerçevede Çoban Mustafa Paşa, çok önemli bir sima. Geçmişte sahip olduğu önem itibarıyla bu günü dikkate almamız gereken, her yönü ile tartışılması gereken, ortaya konulması gereken bir sima. Bu çerçevede bu programın katkıda bulunmak için önemli olduğunu düşünüyorum. Gebze’ye, bilim dünyasına efkâr-ı umumiye’ye hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.

BÜYÜKGÖZ; 2024 YILI ‘ÇOBAN MUSTAFA PAŞA YILI İLAN EDİLDİ

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise 495. Ölüm yıl dönümünde türbesi başında anılan Çoban Mustafa Paşa’nın  asırlara hitap eden, inancı, medeniyeti ve kültürü Gebze’de temsil eden Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin bundan sonra ki kıyamete kadar olan sürede de temsilini gerçekleştirmiş olacağını söyleyerek, ‘’ Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Türkiye’deki dört beş tane entegre külliyelerden bir tanesi. Özellikleri itibarıyla da çok farklı karakterize sunmuş oluyor. Biz böyle bir karaktere sahip külliyenin sadece tarihi bir kayıtlar altında kalmasının ötesinde dünya UNESKO Kültür Mirası listesine alınması konusunda resmi başvurumuzu bakanlık üzerinden gerçekleştirdik ve Gebze Belediyesi Meclisi olarak da 2024 yılını ‘’ Çoban Mustafa Paşa yılı’’ olarak ilan ettik ve bu sene inşallah yoğun bir program akışıyla, konferanslar, seminerler ve çalıştaylar düzenleyip, UNESKO Kültür Mirası yolculuğunda alt yapısını güçlendirmek için çalışmalar yapacağız. Nihayetinde biliyoruz ki, haklı gerekçelere dayanarak bu talebimiz kabül görecektir ve biliyoruz ki, Çoban Mustafa Paşa Külliyesi hak ettiği UNESKO Dünya Kültür Mirası listesine girerek tarihi destinasyon, kültürel destinasyon ve turizm destinasyonu özelliğini ön plana çıkarmış olacak. Şimdiden Gebzemiz’e hayırlı olmasını diliyor, bu çalışmalarda görev alacak tüm tarafları, akademisyenleri, emek sarf edecek insanlarımızı şimdiden kutluyorum’’ dedi.
Konuşmaların ardından, külliye içerisinde açılan GESMEK Kursuyerlerinin el emeğiyle yaptığı ‘Tarihe Dokunuş’’ isimli resim sergisi gezildi

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum