Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İyi Partili Yıldız'dan önemli açıklamalar

Haziran ayında gerçekleştirilen İl Kongresinde İl Başkanı seçilen Şanbaz Yıldız, yaklaşık 143 gün sonra ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.

İyi Partili Yıldız'dan önemli açıklamalar
12 Kasım 2020 - 12:49
İl binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında yerel ve ülke gündemini değerlendiren Yıldız, “Kocaeli’mizin olası depremlere hazır olması ve halkımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde depremi atlatmasını istiyoruz. Bu nedenle olası bir afet durumunda Kocaeli’nde afet planlamasının büyük önem arz etmektedir” dedi

ACILARINI PAYLAŞTIK
Yıldız konuşmasının devamında şunları söyledi; “Kıymetli arkadaşlarım bildiğiniz gibi 30 Ekim'de İzmir'de 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde 115 vatandaşımız hayatını kaybetti, yüzlerce vatandaşımızda yaralandı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyoruz. İYİ Parti Kocaeli Teşkilatı olarak 4 Kasım günü bizde İzmir’deki vatandaşlarımıza destek için oradaydık, acılarını paylaştık. Elimizden geldiğince ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştık.

AFET PLANLANLAMASI ÖNEMLİ
Deprem ülkemizin yadsınamayacak, göz ardı edilemeyecek gerçeği. Kocaeli halkı olarak bunu en iyi bilen bizleriz. Bu sebeple tüm Türkiye’de gerekli önlemlerin alınması, bu konuda uzmanlara kulak verilmesi, yasalar çıkarılması ve yaptırımda bulunulması ivedilikle gerekmektedir. Deprem bilimde depremin zamanını, büyüklüğünü ve yerini daha önceden kestirmek, net bir ifadeyle söylemek olanaksızdır. Kocaeli’mizin olası depremlere hazır olması ve halkımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde depremi atlatmasını istiyoruz. Bu nedenle olası bir afet durumunda Kocaeli’nde afet planlamasının büyük önem arz etmektedir.

İZMİT’TE YIKILMAYI BEKLEYEN 19 BİNA VAR
Ne zaman gerçekleşeceğini bilemeseler de bilim adamlarımız yakın bir gelecekte Marmara Bölgesinde İstanbul civarında min. 7.0 şiddetinde bir deprem beklediklerini dile getirmektedirler. Bu depremin gerçekleşmesi durumunda ilimizi şiddetli bir biçimde etkileyeceği aşikardır. Olası bu depremden ilimizin ve halkımızın en az hasarla atlatması için risklerin ez aza indirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması şarttır.99 Kocaeli depreminde ilimizde birçok bina hasar almış; ağır hasar statüsünde olan ve yıkılmayı bekleyen İzmit’te 19, Başiskele’de 3, Körfez’de 3, Derince’de 3, Karamürsel’de 1 olmak üzere toplam 29 bina bulunduğu tespit edilmiş, orta hasarlı bina sayısı ise 1.250 olarak belirlenmiştir.

MUCİZE OLACAKTIR
Bu kentte 29 adet ağır hasarlı, 1.250 adet orta hasarlı bina mevcut ama binalar yasal süreleri içerisinde güçlendirilmesi yapılmadığı için kanunen ağır hasarlı olarak kabul edilmektedir. 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasasına 5.000 adet bina başvurmuş, bu binalardan 4.500 tanesi yıkılmış, 500 tanesi yıkılmamıştır. Olası depremde bu binaların sağlam kalması mucize olacaktır.

BİNALAR NEDEN HALA YIKILMAMIŞTIR
Ağır hasarlı binalardan bazılarının yana doğru yaklaşık 1 m yatık olması ve hala bu binalarda insanlarımızın yaşıyor olması korkutucu bir tablodur. Bu binalar neden hala yıkılmamıştır? İlçe belediyelerimiz bu binaların yıkılması için neden işlem başlatmamıştır? Bu binaların ne zaman yıkılacağı ile ilgili olarak bir an önce eylem planı ve çalışma yapılmalıdır

DEPREM MASTER PLANI BULUNMUYOR
Kentimizin en riskli bölgelerinden biri olan İzmit Merkezinde zemin taşıma gücü daha düşük olduğundan; yüksek katlı binaların çokluğu ve bu binalardaki nüfus yoğunluğu sebebiyle daha çok dikkat edilmelidir. Ne yazık ki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hala bir deprem master planı bulunmamaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden acilen “Deprem Master Planı” hazırlamalıdır. Bu master planın hazırlanmasında TBMM’nin 99 depreminden sonra hazırlamış olduğu (10/66, 67, 68, 69, 70) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Raporunda belirtilen iyileştirme önerilerinin de göz önüne alınmalıdır.

GEBZE ÜVEY EVLATMIDIR?
Kocaeli AFAD verilerinde toplamda 496 adet toplanma alanı bulunduğu bildirilmektedir. AFAD’ın sitesinde görülen alanların okul bahçeleri, camiler, park alanları veya belediyeye ait parseller olduğu görülmektedir. İnsanların toplanabileceği alanların yeniden değerlendirilerek gerekli iyileştirmeler ivedilikle yapılmalıdır. Ayrıca İzmit’te 66, Gebze’de 42 toplanma alanı bulunmaktadır. Gebze ve İzmit’in nüfus oranları göz önüne alındığında bu durumun neden bu şekilde olduğu kafaları karıştırmaktadır. Gebze’nin nüfusu daha fazla iken neden daha az toplanma alanı bulunmaktadır. Gebze’de yaşayan vatandaşlarımız ile İzmit’te yaşayan vatandaşlarımız arasındaki fark nedir? Gebze, Kocaeli’nin üvey evladı mıdır?

ULAŞIMDA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Marmara Bölgesi ve İstanbul ile birlikte Kocaeli’yi etkileyebilecek olası bir depremin sonuçlarını tahmin etmek güç değildir. Bugünkü mevcut önlemlerin depremin oluşturacağı hasarları en aza indirmek yönünden yeterli olmadığı düşüncesindeyiz. Olası bir deprem sonrasında ulaşım önemli bir rol alacağından, depreme karşı hazırlıklı olmak amacıyla özellikle “ulaşım odaklı” önlemlerin acilen alınması gerekmektedir. Ulaşım, kentsel alanda insan hayatı için gerekli çeşitli malzemelerin ulaştırılması konusunda ana işlev görmektedir. Bu işlev deprem nedeniyle engellenirse, her türlü kentsel faaliyet uzun bir zaman için duracaktır. Bu tür sorunları önlemek için, yol durumunun güvenilirliğini yüksek şiddette depreme karşı önceden kontrol etmek ve altyapı için gerekli yatırımları hayata geçirmek önemlidir. Ulaşımla ilgili altyapı ve üstyapı düzeninin iyi çalışması için ulaşımla ilgili “afet yönetim ve planlaması’’ yapılmalıdır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum