Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Bir açıklama da İSU'dan geldi

Gazetemizin geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği ,Gebze Cumhuriyet Mahallesi’ndeki İSU’ya ait su arıtma tesisilerinden her gün Bayramoğlu Balyanoz Koyu’na boşaltılan tonlarca metreküplük atık suyun Darıca’da deniz kirliliğine neden olduğu ve bu nedenle etrafa pis kokular yaydığı şeklindeki haberin ardından İSU yetkilileri tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Bir açıklama da İSU'dan geldi
24 Temmuz 2019 - 15:26
Gazetenizin, 23 Temmuz 2019 tarihli sayısında “Darıca’da atıksular denize dökülüyor!” haberi yer almıştır. Belirtilen haber ve içerik ile ilgili olarak basın açıklaması yapılmasına gerek duyulmuştur.
Gebze İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 120.000 m³/gün kapasiteli olarak 2012 yılından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınmış 39645 Belge numaralı Çevre İzin Belgesi ile lisanslı olarak faaliyetini sürdürmekte ve Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) ile Bakanlık tarafından çıkış suyu kalitesi online olarak kontrol edilmektedir.
Ayrıca “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metodları Tebliği’nde” belirtilen hususlar doğrultusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından arıtma tesisi çıkış suyundan numune alınmakta ve akredite olmuş laboratuvarda analiz edilmektedir.
İSU Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı tarafından gazetemize yapılan açıklamada
Yapılan analiz sonuçlarının “Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği’nde” belirtilen deşarj limitlerini sağlamış olduğu, ve bugüne kadar uygunsuz örnek tespit edilmediği ve cezai müeyyide uygulanmadığı ifade edildi. Söz konusu Tesisin teknolojik olarak evsel nitelikli atıksuları ileri düzeyde arıtabildiğine de yer verilen açıklamada, tesisin özellikle azot ve fosfor giderimi ile çevreye duyarlı bir tesis konumunda olduğu belirtildi
İSU Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı tarafından yapıaln açıklamanın devamında ise şu görüşlere yer verildi ; Yağışlı dönemlerin ardından dere ağzından deniz bağlantı noktasında teressubat-malzeme birikimi olmaktadır. Kurumumuz ekipleri tarafından yapılan temizlik çalışmaları nedeniyle deniz bağlantı noktasında kot farkı oluşmakta, bu nedenle arıtılmış atıksuyun akış hızı artmasından dolayı oksijen kazanımına bağlı olarak köpük oluşumu gözlenebilmektedir. Denizde oluşan bu köpüğün de kimyasal içeriği olmadığından dolayı alıcı ortama ve çevreye bir zararı bulunmamaktadır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, şehrimizde oluşan evsel nitelikli atık suların tamamını alt yapı sistemi ile birlikte toplayıp, lisanslı Atıksu Arıtma Tesislerinde arıtmakta ve mer-i mevzuatlarda belirtilen limit değerlerini sağlayarak alıcı ortama vermektedir. Bilginize sunar, iyi çalışmalar dileriz.