Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İşte kimsenin bilmediği Karabacak!

Darıca’nın 2 dönemdir üst üste belediye başkanlığını yapan Şükrü Karabacak ve eşi Teslime Karabacak, evinin kapılarını ilk kez Darıca Gazetesi bünyesinde çıkan ‘Hayat Dergisi’ne açtı.

İşte kimsenin bilmediği Karabacak!
06 Aralık 2012 - 07:42
 Darıca’nın 2 dönemdir belediye başkanlığını yapan Şükrü Karabacak, Yalı Mahallesinde bulunan evinde gazetemiz ve dergimiz ekibini ağırladı. Eşi Teslime Karabacak ise bilinmeyen Şükrü Karabacak'ı anlattı.Darıca’nın 2 dönemdir belediye başkanlığını yapan Şükrü Karabacak, Yalı Mahallesinde bulunan evinde dergimiz ekibini ağırladı. Eşi Teslime Karabacak ile bilinmeyen Şükrü Başkan’ı  dergimize anlattı.


 
Şükrü Karabacak’ın bir günü nasıl geçiyor?
Sabah erkenden güne başlıyorum. Bütün günlerimiz dolu dolu. Haftasonu ise gerçekten haftaiçi günlerinden daha doluyuz. Darıca halkının mutlu gününde de acılı gününde de yanında oluyorum. Çok aktif bir hayatım var. Sürekli koşuşturuyoruz. Projeler, vatandaşın istek ve talepleri gibi bir çok koşuşturma var. En erken eve geldiğim saat 21.30. Çok yoruluyorum, hafta sonu uyumak istiyorum ama yapamıyorum. Ama bu aşırı olan yorgunluk, artık bende alışkanlık yaptı. Aktif biri olduğum için bu yorgunluk tatlı bir yorgunluk oluyor bende.
 
Şükrü Karabacak’ın yemeklerle arası nasıl? En iyi yaptığı yemek?
Ben hiç özel yemek yapmadım. Gurbette kalmadığımdan dolayı hep annemin yanındaydım. Bu yüzden hiç yemek yapamam. En iyi yaptığım yemekte yumurta kırmaktır.  Yemekle aram sadece tüketmekle iyi. Yemek ayırmam ama patatesi gerçekten çok severim.
 
En son ne zaman evinizde kahvaltı yaptınız?
Sürekli programlarımdan dolayı sabah kahvaltıları ve akşam yemeklerinde evde bulunamıyorum. Yani eve pek yüküm yoktur benim(gülüyor).  Eşimle bile baş başa bir yemeğe çıkamıyorum. En sonuncusu tatilde olduğum zamandı.
 
Eşinizle nasıl tanıştınız?
Eşim Teslime hanımla görücü usulüyle tanıştım. 1983 yıllarında annem görmüş beğenmiş zaten komşumuzdu. Benim evlenme gibi bir niyetim yoktu ama nasipte ve kısmette varmış. İyi ki de kısmetimiz olmuş. Allah’a şükür ben çok memnunum.
 
Eşinizin siyasi sahada olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Ben çok beğeniyorum Teslime Hanımın çalışmalarını. Bizim giremediğimiz yerlere Teslime Hanım gidiyor. Sorunları dinliyor ve çözmek için bana ulaştırıyor. Mesela bir ziyarete gidiyoruz. Evdekiler, Teslime Hanımın benden önce geldiğini söylüyor. Öylece kalakalıyoruz (gülüyor). Bu vefakarlıktır,  bir çok engellinin, yetimin ve mağdurların yanındalar.

 
Evde başkan kim?
İkimizde oturup konuşuruz. İstişareler yaparız. Her konuda konuşuruz, doğruları yanlışları paylaşırız. Sürekli dertlerimizi dinleriz. Yapacaklarımızı değerlendiririz. Eş başkanlık var bizim evde(gülüyor)
 
Çocukluğunuz nasıl geçti?
Çocukluğum, İlkokul beşinci sınıfa kadar Bolu’daki köyümde geçti. Köy hayatında ne varsa, koyun gütmesinden tutun, buğday sapı çekmesine kadar yaşadım. Orman köyünde olduğumuz için bir çok çalışmaları yaptım. Kış gecelerinde eğlenirdik sürekli. 1973 yılında Kocaeli Tavşancıl’a yerleştik. Okula burada devam ettim. Büyük ağabeyim bizden önce gelmişti buralara. Bizde peşine geldik. Orta okulu İstasyon ortaokulunda okudum. Meslek lisesini bitirdim, sonra Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesini bitirdim. Sporla olan durumumu zaten biliyorsunuz
 
Başka işlerde çalıştınız mı?
Orta okuldayken Darıca’da Bolulu Hacının kahvesinde garsonluk yaptım. Çok zor bir işti. Bu yüzden çay taşımada üstüme kimse yoktur (gülüyor) Uzun seneler inşaatlarda çalıştım. Tren istasyonunda su, sakız, albüm sattım. Pazarlarda tişört pantolon sattım. Bunları hep ailemize katkı olsun diye yaptım.
 
Çocuklarınızla aranız nasıl?
Çocuklarımla arkadaş gibiyizdir. Bir dediklerini iki etmem. Zaten şuan ikisi de üniversite okuyorlar. Ancak hafta sonu görüşebiliyoruz. Büyük oğlum Rıdvan tam bir Darıca G.B hayranıdır. Her maçına gelir, ekibimizi destekler. Ben onlara pek vakit ayıramasam beni anlayışla karşılarlar.
 
Peki başkan olmasaydınız, şuan ne yapıyordunuz?
Atletizm antrenörlüğüne devam edeceğimden şüphem yoktu. Büyük ihtimalde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olurdum. Orada benim kurmuş olduğum takım hala devam ediyor. Yerine bıraktığımız kişilerde zaten benim öğrencilerim.
 
Unutamadığınız bir anınız var mı?
O kadar çok anım var ki. Elbette unutamadıklarım da var. Bir gün Bolu’da ağaç kesmeye gitmiştik ailece. Tabi o zaman küçüğüm ben uyumuştum çadırda. Bir uyandım kimse yok, çok fena ağlamıştım. O zamanlarda çok toz var, belime kadar da toza gömülmüştüm. Sonra komşularımız beni ayçiçeği tarlasına götürmüşlerdi bana bir kavun getirmişlerdi. Kokusunu hala bulamıyorum o kavunun. O zaman yemekleri görünce hemen susmuştum (gülüyor)
Bir de beyaz (şehir) ekmeği çok severdim ben. Sabahın köründe kalkar, köyden şehre gider bu ekmekten alırdım.  Sabah ezanında çıkan sıcak ekmeği tahin helvası ve tereyağı ile yerdik. Unutamam o günleri ben.
 
Ailenizde başka okul okuyan var mı?
Sadece ben okudum ailemizde. Ailem okumamı istedi ama öğretmenlerimle görüşmeye gelemezlerdi. Pek çalışkan değildim ama yeterli olduğu kadar çalışırdım. Derslerimle pek aram iyi değildi ama hep başarılı oldum
 

Spor hayatınız nasıl başladı?
Orta okul 2. Sınıftaydım. Türkçe öğretmenim Yakup hocam vardı. Pek sevmezdim bu dersi. Atletizm seçmeleri var dediler dersten kaçtım gittim. 2. Olmuştum bu seçmelerde. Orta okul 3. Sınıfta ise Gebze’de  4. Oldum. Madalya alamadığım için çok zoruma gitti. Çok çalıştım, çok çabaladım. Bir dahaki sene yapılacak olan yarışma için antrenmanlar yaptım. Çayırova Ziraat okuluna girdim. Çayırova ortaokulunda  2 tane Ahmet vardı, Galip Oktay’ın öğrencileriydi bunlar. Kahramanmaraşlı bir Osman hocamız vardı. Hemen 5kmlik bir program yaptık. 17 dakikada bu programı bitirdim. Hocam da bana güvendiğini söyledi.  Asıl yarış başladığında ise ben o 2 Ahmet’i de geçtim. Herkes şaşırmıştı, Galip Hoca hemen geldi lisansımı çıkarttı. (gülüyor)
 
Darıca ailesinin böyle güçlü olmasının nedeni?
Yaklaşımımızdır elbette. Herkesle samimiyet içerisindeyiz. Amaç Darıca halkına hizmet ise kavga olmuyor, samimiyet oluyor. Bizler gerçek bir aileyiz
 
İsminizin bir yere verilmesini istiyor musunuz?
Bizden sonra gelecek arkadaşlar böyle bir şeyi uygun görürlerse gerçekten sevinirim. Ancak ben makamdayken böyle bir şey istemem
 
Başkan olmadan önceki gününüz nasıldı?
Gece gündüz sporcularımla beraberdim. Ailemle daha fazla vakit geçiriyordum. Kendime zaman ayırıyordum.
 
İleride Atletizm Federasyonu Başkanı olmayı düşünüyor musunuz?
Hayır. Benim tek kulvarım şuan Siyaset. Öyle bir projem yok. 
 
Darıca’ya hayalini kurduğunuz projeler neler?
Sosyal yaşam alanlarını fazlalaştırmak, Eskihisar – Darıca sahil yolunu açmak, askeri alanın halka açılması ve benim çok üzerinde durduğum Darıca Farabi Devlet Hastanesinin üniversite hastanesi olmasını sağlamak.

 
Mal varlığınızı açıklarmısınız?
Bir arabam, bir evim, bir arsam bir de babamın Teslime Hanıma verdiği 3 katlı bir apartman var. 
 
Vatandaşlardan farklı bir istekte bulunan oldu mu?
Bizi halk her imkandan yararlanıyor zannediyor. İmarla ilgili bir sorunu var mesela sen üstelersen olur diyor. Vatandaş bilmiyor. Bir çok yakın dostlarımız var, bizlerden olmayacak işler istiyorlarsa yapamıyoruz.
 
Sizi meclis üyeleri eleştiriyor mu?
Bunu hiç yaşamadım ama bazı partili arkadaşlar var ki anında yollarını değiştirebiliyorlar. 4 sene boyunca her şey iyi son sene bir bakıyorsunuz ki yollar değişmiş. Bu olmamalı, eğer partinin bir neferiyseniz dimdik durmalısınız.
 
Darıca’da en beğendiğiniz yer neresi?
Sancaktepe’de çok keyif alıyorum. Ağaçlar ve yeşillikler beni kendine bağlıyor.
 
Kültür merkezi’ni eleştirenler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu eser bittiğinde ben cevapları o kürsüde vereceğim. İnsan olduğu yerde trafikte olur. O bölgeye neden yapıyoruz biliyor musunuz bu inşaatı. 80 bin kişinin bulunduğu bir bölge burası. Biz bu projenin maliyetinin yarısını çıkaracağız. Alışveriş merkezinin olmadığı bir yapı olmaz. Kuru kuruya bir salon yapsak ne işe yarayacak? Ben eleştiri oklarını bana çekenlere sizin aracılığınızla sesleniyorum. Bu yapı bittiğinde, her şey görülecektir emin olsunlar.
 
Festivallerde her yörenin oyununu oynuyorsunuz.  Kurslara gittiniz mi?
Her yörenin oyununu oynarım. Kurslara gitmedim, hepsini sahada öğrendim. Vatandaşlarımızla oldukça yakınız. Hep beraber o sahada su gibi terliyoruz. Hep beraber halay çekip, çiftetelli oynamak harika bir şey.
 
Seçimlerde aday adayı çıkacak olanlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Herkes aday adayı olabilir. Kendi içimizden biri çıksa bile hiç darılmam. Sonuçta bu bir zenginliktir. Kimse birbirini karalamadan, bel altı vurmadan çalışmalı. Aday çıkacak olan ismin etrafında da birleşmeli.
 
Yerel seçimlerdeki hedef?
Benim hedefim yüzde 60. Bu dönem patlama yapacağız. Anket yaptırdık ve sonuçlarda yüzde 60’ı gösteriyor. Benim şahıs oyum da oldukça yüksek. Sürekli halkın içindeyim.  Bir dönem daha belediye başkanlığı yapmak istiyorum. Eğer en ufak bir oy farkı olsa şu bilinsin ki ben istifa ederdim.
 
Genel merkezin alacağı tavır nasıl olur?
Genel merkezin tavrı en yüksek oyu kim alır yönünde olur. Neden risk alınsın. Burada isim olarak en güçlü aday benim. Benimle beraber partimiz burada rekor oy olur.
 
Darıca’nın ilk ilçe belediye başkanı olmak nasıl bir duygu?
Herkese verdiğimiz sözleri tutuyoruz çok şükür. Adım adım yürüyoruz başarılarda. Kocaeli’nin şekillenmesindeki görevlerimiz oldu. Darıca’nın ilk ilçe belediye başkanı olmak harika bir duygu.
 
Disiplinli ve sert bir siyasetçisiniz neden?
Bir yerde disiplinli olmazsanız o işler aksar. Her zaman benim dediğim olmaz. Bu iş ekip işi. Eğer her kafadan bir ses çıkarsa emin olun başarısızlık yoğun olur.
 
Tekrar başkan adayı olursanız ekibinizi değiştirecek misiniz?
Parti çalışmalarında ve belediye çalışmalarında devamı olan isimlerle devam etmek istiyoruz. Devamlılığı olmayan insanlarla yolumuzu ayıracağız bu böyle bilinmeli.
 
Ekibinizi neden değiştirsiniz?
Benden hoşnut olmayıp, dışarıda muhalefet yapıp adam gibi karşımda duran insana saygı duyar, severim. Yanımda başkanım başkanım diyerek benimle olan, dışarıda ise arkamdan konuşan isimler ise gerçekten saygısız.
 

Ak Partili bir belediye başkanı olarak, partililerinize karşı taraf tutuyor musunuz?
Kesinlikle hayır. Diğer siyasi partilerden şahsıma ait bir çok oy var. Bu tamamen ikili ilişkilerin ortaya koymuş olduğu bir çalışma. Bunun nedeni tarafsız bir belediyecilik anlayışından kaynaklanıyor. Örneğin şöyle bir olay yaşadık. Başka bir siyasi parti mensubu, kanuni hakkı olan bir işi yapmak istiyor. Bende arkadaşlara söyledim, yardımcı olmaları için. Bir sıkıntının olmadığını söylediler. Bu arkadaşımız kendi partisi iktidardayken bu işini yaptıramamış. Daha sonra makamıma gelerek bana teşekkür etti. Bizim için önemli olan Darıca halkının bütünlüğü.
 
Peki parti içi olan muhalif seslerin sebebi ne?
Bana karşı muhalif olanlar, aşırı derecede isteklerde bulundular geçmişte. Yapılabilecek olanlar zaten yapılır. Ama özelde bir şey yapmak mümkün değil. Ben yapamam bunu. Ben Darıca halkının vebalinden nasıl kurtulurum sonra. Bana karşı muhaliflerden  ‘Şükrü Karabacak orada olduğu sürece ben istediğimi alamam’ diyenler var. Her şeyi usulüne göre yapmak benim işim. Adam kayırmak bize yakışmaz kesinlikle. Kimseye tavır koymuş değilim. Ben her kaliteli insanı bekliyorum. Önemli olan kendiyle barışık olan isimlerle çalışmak.
 
Kimseyle polemiğe girmiyorsunuz. Bunun nedeni ne?
Herkesin kızdığı insanlar olabilir. Evet benim de kızdığım insanlar var. Bu olabilir, kimseyi terslemiyorum. Sonuçta bu kişilerin yakınında pek durmamak lazım. Siyasi münazır içinde bunlar olabilir. Önemli olan geçmişi bırakıp, Darıca halkına hizmet vermek. Zor olan şey halka gitmektir. Eğer vatandaşa samimi bir şekilde sarılmazsan, bin tane el sıksan ne yazar.
 
Büyükşehir Belediyesi, Darıca’ya neden kalıcı bir hizmet yapmıyor?
Bunu çok duyuyorum ben. Aramızda bir sıkıntı kesinlikle yok. Bu benim becerikliliğimden kaynaklanıyor. Büyükşehir’in alanı çok geniş, borcu da fazla. Bazı yerlerde durumu çok iyi olan belediyeler, kendi işlerini kendi yapıyor. Bir ayırım kesinlikle yok. İbrahim abinin de kafası rahat. Ben şuan hizmet için pusudayım. Benim amacım Büyükşehir’in Darıca’ya büyük hizmet yapması. Oyun parkına falan ihtiyacımız yok bizim. İbrahim abimizle, Bayramoğlu sahillerini halka açıyoruz. Bu işte büyük bir proje.
 
Gebze bölgesine neden bu kadar önem veriyorsunuz?
Bu bölge hepimizin doğduğu ve büyüdüğü bir şehir. Sürekli bu bölgedeyiz. Gebze bölgesi benim için çok önemli. Ben Darıca’yı, Gebze’yi, Çayırova’yı ve Dilovası’nı bir aile gibi görüyorum. Eğer biz ilçeler olarak sıkıntılarımızı ayrı ayrı çözmeye çalışırsak olmaz. Gebze Belediyeler Birliği’nin de kuruluş amacı da bu. Önemli bir misyonu üstlendik.
 
Sizi siyasete iten en büyük unsur neydi?
Ben Milli Görüş çizgisinden gelen bir insanım. İstanbul’da sporcu kimliğim vardı. Refah Partisi’nde çalışmalarım oldu. Başbakanımız parti kuracağını söyledikten sonra hemen yanında yer aldık.  Kurucu ilçe başkan yardımcısı oldum. 2002 seçimlerinde milletvekili aday adayı oldum.  O dönemlerde Darıca’da teşkilatta büyük bir çalkantı vardı. 2002 seçimlerine teşkilatsız girdik biz. Sonra üstlerden bize teşkilatı kur görevi verildi. Yeniden teşkilatı kurduk. Yapılanmaları tamamladık. 2004 seçimlerine de belediye başkan adayı olarak girdim
Başarılı bir danışmanınız var? Kendisiyle nasıl tanıştınız?
Kendisi benim eski bir öğrencim. Kendisini gayet iyi yetiştirdi. Siyasette de kendisini çok iyi geliştirdi. Kendisinden çok iyi faydalanıyoruz. Menfaat beklentisi olmadan, işlerine bakıyor tamamen. Göreve başladığından beri, ‘kötü niyetli insanlar’ etrafımdan gitti.
 
Telefonunuzu herkese açıyorsunuz bunun sebebi ne?
Ben telefonlarıma bakmazsam, Darıca halkının sıkıntılarını nereden bileceğim? İnsana değer vermek en büyük görevimiz. Makam sahibi oldum diye değişmem ben. Hatta gecenin köründe arayan dahi olur. Hiç unutmam gecenin 3ünde vatandaşımızın biri bir sıkıntısını anlatmak için beni aramıştı. Telini açtığımda çok şaşırdığını söyledi bana. Ve hemen derdini anlattı, dinledim ve çare bulması için sabah kendisiyle görüşeceğimi söyledim. Benim telefonum 24 saat açıktır. Ve isteyen herkes bana ulaşır.
 
Sahilleri halka açacaksınız? Neden bu kadar geç oldu?
Kapalı olan kapıların hepsini açacağız. Hep beraber denize gireceğiz biz. Kollektör çalışmalarından dolayı sahillerimizi açmayı önümüzdeki sene düşündük. Artık denizimiz temizleniyor. Darıca halkımızla beraber kumlarda top oynayıp, denizde deve güreşleri yapacağız.
 
Başbakanla ilgili anılarınızı paylaşır mısınız?
Kendisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken, özel kalemi Tahsin abi bizim atletizm takımından sorumluydu. Bir gün istişareler yapmak üzerine belediyeye gitmiştim. Başbakanımızda misafirlerini kapıdan uğurlarken, beni gördü. İçeri girerken benim de içeri girdiğimi görünce kapıyı hemen açtı ve muhteşem hoşgörüsünü yine gösterdi. Hocam bir isteğin var mı nasılsın diyerek ne kadar vefalı olduğunu gösterdi. İspanya’da şampiyonadayken cebimi arayarak herkesi kutladı. Bu  da onun sporu ne kadar sevdiğinin göstergesi. Kendisi hapisteyken yanına gitmiştim babam ile birlikte. Orada dahi o yüzü o kadar gülüyordu ki ne kadar güçlü olduğunu bizlere gösteriyordu. Babamın elini öptü. Morali harikaydı, ülkemizin çeşitli yerlerinden gelen insanları durumlarını soruyordu. En can dostları o zaman başbakanımızın yanındaydı. Bizlerde sürekli sayın başbakanımızın yanındayız.
 
Duygusal bir insan mısınız?
Ben o kadar duygusal bir insanım ki hemen hemen her şeyden etkilenirim. Biri dara düştü mü hemen koşarım ardından. Başkanlık makamını bir kenara bırakalım, her şeyden önce insanız. Ve bende insana daima değer veririm.
 
Ankara’ya pek gitmemenizin sebebi ne?
Biz çok sevdiğimiz kişileri çok yormayız. Mesela ben Ankara’ya pek gitmem. Büyükşehir Belediye Başkanımı pek rahatsız etmem. Herkesin işi gücü var. Tutup Ankara’ya bir çay içmeye gitmem. Bu sebeple benim,partideki ağabeylerimle aramın bozuk olduğunu düşünüyorlar. Bu kesinlikle yanlış. Herkesin işi gücü var, bizlerde sadece işimize gücümüze bakıyoruz.
 
Teslime Harım’ın gözünden Şükrü Karabacak
 
Şükrü Karabacak dağınık mıdır?
Dağınık değil kesinlikle. Her şekilde düzenlidir. Her şeyi planlı yapar.
 
Kıyafetlerinizi siz mi seçiyorsunuz?
Kendi de giyiniyor ama genelde ben de yardımcı oluyorum
 
Ütüleri siz mi yapıyorsunuz?
Takım elbiseleri kuru temizleme yapıyor. Diğer elbiseleri kendim yapıyorum.
 
Şükrü Karabacak temizlikte size yardımcı oluyor mu?
Temizlik işlerinden hiç anlamadığı için, yardımcı olabildiği şeyler de olabiliyor
 
Kahve hayatı var mıdır?
Hiç kahveye gitmezdi, bilmezdi hala da öyledir.
 
Bakımlımıdır?
Çok bakımlıdır, giyimi kuşamı güzeldir. Marka takıntısı yoktur ama en çok önem verdiği şey saatidir. 
 
Eşiniz sizi istemeye geldiğinde ne hissettiniz?
Bizde hep büyükler konuşur. Biz de kabullendik. İyi ki de kabullenmişiz
 
Yıldönümlerinde, doğum günlerinde kutlamalar yapılıyor mu?
Kasım ayı bizim için çok önemlidir. Çocuklarımızın doğum ayı Kasım, evlenme tarihi kasım ayıdır, işe başlayış tarihim de Kasım ayı. Kasım ayında toplu bir kutlama yapıyoruz
 
Kısa Kısa Kısa…
 
En büyük hayaliniz?
Dünya şampiyonu olmaktı. Ama artık bu olamaz. 
 
Darıca G.Birliği’nin hayatınızdaki yeri?
Benim hayatımda yeri çok büyük Darıca GB’nin. Bu şehrin markasıdır. Bu markaya sahip çıkmak hepimizin görevi
.
İyi ki yapmışım dediğiniz şey?
Siyaset
 
Hangi tür müzikler dinlersiniz
Türk Halk Müziği
 
Hangi takımlısınız?
Fenerbahçe
 
En son okuduğunuz kitap?
Recep Tayyip Erdoğan
 
İzlediğiniz diziler - programlar
Karadayı ve ben bilmem eşim bilir
 
Ulusal ve yerel basını takip ediyormusunuz?
Sürekli takip içerisindeyim. Köşe yazarlarının çoğunu okurum.
 
En sevdiğiniz yemek?
Kuru fasulye ve patates
 
Hırslı mısınız?
Çok hırslıyım. Kafama taktığım her şeyi yaparım.
 
En sevdiğiniz renk?
Genelde koyu renkleri çok severim