Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Zeytinoğlu: Asgari ücrette işverenler de düşünülmeli

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yeni miktarın belirlenmesi için görüşmelerin devam ettiği 2024 asgari ücretiyle ilgili konuştu. Asgari ücretin artması gerektiğini ifade eden Zeytinoğlu, işverenlerin de düşünülmesinin altını çizdi.

Zeytinoğlu: Asgari ücrette işverenler de düşünülmeli
18 Aralık 2023 - 19:42
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yeni asgari ücretle ilgili şunları söyledi: “İşverenler olarak gönlümüzden geçen bir rakam muhakkak var fakat bu rakamı söylemekten imtina ediyorum. Temmuz ayından aralık ayına kadar olan dönemin enflasyonu dikkate alınarak ücret belirlenmeli. Hatta gıda enflasyonu dikkate alınmalı. Yeni asgari ücret 1 yıl geçerli olacaksa önümüzdeki aylarda ortaya çıkması beklenen enflasyon da göz önünde bulundurulmalı. Bahsettiğimiz kriterler göz önüne alınarak 2024 yılı asgari ücreti ortaya konulmalı. Gıda enflasyonu altında artış olmamalı. Bugünlerde işverenlerin çok ciddi rekabet sorunları var.

VERGİ KONUSUNA EL ATILMALI
Asgari ücret artırılırken mutlaka işverenler de düşünülmeli. Asgari ücrete artış yapılırken maliyetler bizi sıkıştırırsa olmaz. Eğer maliyetlerimiz artarsa üretim yapamayacak ve buna bağlantılı olarak da ihracat yapamayacağız. İşçilere destek olalım ama işverenlerin de rekabet gücü kırılmasın. Vergi konusuna el atılmalı, indirilebildiği kadar vergiler indirilsin. Son iki yılda enerji maliyetleri başta olmak üzere genel olarak maliyetler çok artmış durumda. Bu da bizi yurt dışına göre dezavantajlı hale getirdi, bu durum ortadan kalkmalı. EYT ile birlikte emekli sayımız arttı fakat bunun yerine çalışan kişi sayımızı artırmamız gerekiyor. İşçilik üzerindeki vergilerle ilgili bir çalışma yapılması gerek. 

RAKAMI SÖYLEMEK DOĞRU OLMAZ
İşverenlerimiz bana asgari ücrette ideal rakam iletiyor fakat bu rakamı söylemek doğru olmaz çünkü önümüzde bir seçim var ve ülkemizi de zor duruma sokmak istemeyiz. Enflasyonu tayin eden biz değiliz, enflasyon devlet tarafından ilan ediliyor, buna göre işçilerimizi koruyalım ama üretenlerin de gücünü kırmayalım. Sosyal Güvenlik Kurumu’muzun ayakta durması zorlaşıyor. Bundan dolayı çalışan sayımızı artıralım ama bunun için başta ETY’li olup çalışan ve tüm emeklilere de iyi bir ücret verilmeli. Artık 1,5 çalışan 1 emekli ücretini karşılayabiliyor.” 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum