Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Zeytinoğlu 2023 hedefini açıkladı

Kocaeli Sanayi Odası aralık ayı meclisi bugün gerçekleşti. Mecliste 2023 hedeflerini açıklayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Cengiz Topel Havaalanı için çaba vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu 2023 hedefini açıkladı
21 Aralık 2022 - 12:58
Kocaeli Sanayi Odası yılın son meclis toplantısı bugün Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında KSO binasında bulunan konferans salonunda gerçekleştirildi. 12 maddenin görüşüldüğü toplantıda maddeler oy birliği ile kabul edildi. bağlandı. Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu güncel konular hakkında değerlendirmeler yaparken, 2023 hedeflerini de anlattı. Zeytinoğlu konuşmasında önemli bilgiler verdi.

YÜZDE 6 BÜYÜMEYLE TAMAMLAYACAĞIZ
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mecliste yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Üçüncü çeyrekte, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle dış talep ve sanayide ivme kaybı olurken, hizmetler sektörü katkıları ile tüketim tarafında hane halkı harcamaları öne çıkıyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle turizm sektörünün daha yavaş olmasından, baz etkisiyle hizmetler sektöründe de artış olduğunu düşünüyoruz. Harcamalardan ziyade üretim ve yatırımların katkısını önemsiyoruz. Yatırımlarda inşaattaki gerilemeye rağmen makine teçhizat yatırımlarındaki artış değerli. Son çeyrekte yine küresel ticaretteki yavaşlamanın etkisiyle dış ticaretten büyümeye benzer katkı geleceğini söyleyebiliriz. Hizmetler sektöründe artışın devam edeceği bir dönem olarak düşünüyoruz.  Bunlarla birlikte,  son çeyrekte yüzde 2,5-3,0 civarı bir büyüme ve 2022 yıl genelini yüzde 5-6 oranında büyüme ile kapatabileceğimizi düşünüyoruz

ÇİN İHRACATIMIZI YAVAŞLATIYOR
Kasım ayında; İhracat 21 milyar 854 milyon dolar, Kasım itibariyle on iki aylık ihracatımız 253,5 milyar dolar oldu. En fazla ihracat yaptığımız ilk altı ülke; Almanya 1 milyar 847 milyon dolar, ABD 1 milyar 433 milyon dolar, Irak 1 milyar 302 milyon dolar, Rusya 1 milyar 157 milyon dolar, İtalya 1 milyar 72 milyon dolar, İngiltere 1 milyar 39 milyon dolar. Avrupa’nın ihracatımızdaki payı yüzde 55,2. Çin’in konteyner taşımacılığında daha rekabetçi olması bizim ihracatımızı yavaşlatıyor diyebiliriz.

İTHALATTA LİDER RUSYA OLDU
2020 yılında 12 aylık ithalat 30 milyar 655 milyon dolar, Ekim ayında bu rakam 29,2 milyar dolar idi. En fazla ithalat yaptığımız ilk altı ülke şöyle, Rusya 4 milyar 652 milyon dolar, Çin 3 milyar 112 milyon dolar, İsviçre 2 milyar 251 milyon dolar, Almanya 2 milyar 233 milyon dolar, İtalya 1 milyar 215 milyon dolar, ABD 1 milyar 24 milyon dolar olarak yer alıyor. Ekim ayında yıllık cari açık 43 milyar 454 milyon dolara yükseldi. Aylık açık 359 milyon dolara ulaştı.

KOCAELİ ÜLKE OLSA 37’İNCİ SIRADAYIZ
2022 yılı dış ticaret hacmimizin 110 milyon doları bulacağını tahmin ediyoruz. Kocaeli’yi bir ülke olarak düşünürsek, OECD verilerine göre dış ticarette 37. sırada yer alırız. Slovenya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya gibi AB üyelerinden fazla. 2021 de 39. sıradayız. Dolar kuru iki aydır stabil. Rekabetçi kur konusunda biraz daha desteklenmemiz gerektiğini düşünüyorum. İhracatı desteklemesinin yanında, ithalatın azalması noktasında da önemli bir destek unsuru. ÜFE’deki artışın yavaşlaması Dünya piyasalarında enerji fiyatlarındaki yavaşlama ve dolar kurunun stabil devam ediyor oluşu. Önümüzdeki birkaç ay daha hem ÜFE hem TÜFE’de geçen yılki yüksek oranlardan kaynaklı baz etkisinin devreye girecek olmasıyla gerilemeler görebiliriz.

EKİM AYI İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10,2
İşsizlik oranı Ekim ayında yüzde 10,2 ama biz bu rakama bağlı kalmıyoruz. Daha çok çalışan sayılarına bakıyoruz. Geçen yılın aynı ayına göre 1 puan gerilerken eylül ayına göre 0,1 puan arttı. Eylül’den Ekime istihdam edilenler 229 bin kişi arttı. İşgücüne katılanlar 287 bin kişi arttı. Ekim itibariyle toplam istihdam sayısı 31 milyon 200 bin kişi. Tabi nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz.

VERİMLİ BÜYÜME
Önümüzdeki yıl; küresel ölçekte yaşanmakta olan enflasyon ve bunun sonucunda ortaya çıkan parasal sıkılaşma eğilimi, küresel resesyon ve artan enerji maliyetleri başlıca riskler arasında yer alıyor. Bununla birlikte 2023 yılına girerken; yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin artarak gündemimizde olmaya devam edeceği görülüyor. 2023 yılında; AB’ye tam üyelik hedefimizden sapmadan, döngüsel ekonominin gereklerine uyarak, ihracat odaklı, verimli ve rekabetçi bir büyümenin gerçekleşmesini temenni ediyoruz.

CENGİZ TOPEL İÇİN ÇABA SARF EDECEĞİZ
Ayrıca, güçlü kamuoyu yaratma çalışmalarımıza devam ederek üyelerimizin sorunlarına ilgili merciler nezdinde çözüm bulmaya çalışacağız. Bölgedeki odalar ile çalışarak Cengiz Topel Havaalanı'nın faaliyete geçmesi için çaba sarf edeceğiz. Bunun önünde en büyük engel Sabiha Gökçen ama orası iyi ki var. Düzce ve Sakarya başkanlarımızı da yanımıza alarak bunu dile getireceğiz.”

72 MİLYON BÜTÇE
Meclis toplantısında 2023 yılı bütçesi görüşüldü. Asgari ücretin yarısından fazla olmamak üzere belirlenecek olan kayıt ücretleri ve yıllık aidat ücretleri, mecliste oy birliğiyle kabul edildi. Kocaeli Sanayi Odası’nın 2023 yılı gelir-gider bütçesi ise 72 milyon TL olarak belirlendi. Mecliste kalem kalem görüşülen bütçe oybirliği ile kabul edildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum