Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Türkiye, bu haberimiz için tartışıyor

Gazetemiz, geçtiğimiz hafta, Çayırova’da ikamet eden Necdet Taş’ın yüzde 94 otizm engelli kızının eczacı tarafından verilen muadil ilacı kullanmasının ardından küçük kızın alerjik etkiye maruz kaldığını ve bu nedenle de konunun mahkemeye taşındığını yazmıştı.

Türkiye, bu haberimiz için tartışıyor
20 Ocak 2024 - 18:58
Çayırova’da yaşayan Necdet Taş, otizm hastalığı nedeniyle yüzde 94 engelli olan kızı Zeynep Elçin Taş'ı soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye götürdü. Taş'ın muayenesinin ardından doktor reçete yazdı. Eczacı G.G.Z., doktorun yazdığı antibiyotik elinde olmadığı için muadilini verdi. İlacı kullanan Zeynep Elçin Taş, fenalaşıp hastaneye kaldırıldı. Hastanede doktorlar, ilacın alerjik etki yaptığını söyledi. Vücudunda kızarıklık ve kabarma oluşturan ilaç sebebiyle 15 gün tedavi gören Zeynep Elçin Taş taburcu oldu. Baba Necdet Taş, eczacı G.G.Z. hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Bilgilendirme yapmadan kendilerine ilacın  muadilinin verildiğini belirten Necdet Taş,’’ bize bilgimiz dışında, bize bilgi vermeden yazılan ilaç yerine muadil bir ilaç vermişler ama verdikleri ilacın dozajı biraz daha yüksek. 48 saat sonra kızımın vücudunda inanılmaz derecede su toplamış gibi, şişmeler gibi kabarmaya başladı.’’ demişti.
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni ve DHA Temsilcisi Erol Polat, Necdet Taş ile yaptığı görüşmenin ardından ulaştığı eczacı G.G.Z.’den ve avukatından Eczacılar Birliği ve bağlı bulundukları Eczacılar Odası’ndan bağımsız olarak konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapamayacakları cevabını almıştı.

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Eczacıları ayağa kaldıran konuyla ilgili gazetemizin bu özel haberi, ülke genelindeki tüm haber kanalları ve gazetelerde geniş şekilde yer almasının ardından, Türk Eczacılar Birliği  yazılı bir açıklama yaptı. Yaklaşık 1 sayfalık açıklamada, ‘’ Eşdeğer (muadil) ilaçlar, orijinal (referans) ilaçlarla aynı özelliklere sahip, dolayısıyla hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanan ilaçlardır. Orijinal ilaç ile eşdeğer ilaç arasında etkinlik ve kalite farkı yoktur. ’’ denildi
Bu açıklama, Türkiye genelindeki tüm illerin Eczacılar Odası tarafından alıntılanarak ayrı ayrı yayınlandı. 

PROF. ÜRESİN : ECZACILAR İLACIN MUADİL OLDUĞUNU SÖYLEMEK ZORUNDA

Türk Eczacılar Birliği’nin yaptığı tüm illerin eczacılar odalarının da alıntılayarak paylaştığı açıklamanın ardından  televizyon kanalları açık oturumlar düzenleyerek haberimize konu olan ‘Muadil İlaç’ hakkında uzmanlardan bilgi aldılar . Eczacıların, bir ilacın muadilini verirken hastaya bilgi vermek zorunda olmadıkları şeklindeki söylemlerinin doğru olmadığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Yağız Üresin, HABER TÜRK  kanalında katıldığı programda, ‘’ Reçeteleri SGK Tarafından ödeniyor sa eczacının  ilacı değiştirmesi de  gerekebilir, eczanın bu ilacı hem değiştirme yetkisi vardır, hem de yükümlülüğü vardır. Ama hastaya da açıklaması gerekir, yani, ’bunun yerine eşdeğerini veriyorum’’ demesi gerekir’’ dedi





 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum