Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Tembel Manana 1 yaşına bastı

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nda Türkiye’nin ilk tembel hayvan yavrusu olan Manana’nın 1 yaşına basması nedeniyle doğum günü partisi düzenlendi. 

Tembel Manana 1 yaşına bastı
13 Mayıs 2019 - 14:15
Hayvanat Bahçesinde yaşamlarını sürdüren çift Felix ve Benny’nin ilk yavruları olan Manana annesinin kucağında geçen bir yılın ardından kafeste gezinmeye başladı. Dünyanın en yavaş hayvanlarından olan günde 15 ila 18 saat uyuyarak en çok uyuyan hayvanların başında gelen tembel hayvan Manana için hayvanat bahçesinde doğum günü partisi düzenlendi. Anne ve babasıyla birlikte kafeste yaşayan Manana için doğum günü mesajları asıldı ayrıca sebze ve meyvelerden oluşan yiyecek ikram edildi. Annesinden yeni ayrılan  gezinmek yerine kafesin bir köşesinde uyumayı tercih eden Manana’yı görevliler elleriyle beslemek zorunda kaldı. Manana için hazırlanan sebze ve meyvadan oluşan menüyü de Manana’nın anne ve babası Felix ve Benny yedi. Veteriner Hekim Hilal Akbaş, Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı’nın en gözde çiftlerinden olan Felix ve Benny’nin ilk yavruları olan Manana’nın birinci yaş doğum gününü kutladıklarını söyledi. Akbaş şöyle devam etti;’’Manana 2 parmaklı tembel hayvanımız. Türkiye’nin tek tembel hayvan yavrusu, nesilleri tehlike altında olduğundan ve yaşam alanlarının tahrip edilmesinden dolayı parkımızda koruma programları altında üreme çalışmaları sürdürülmekte. Bunun içinde büyük çaba sarfetmekteyiz.  Manana 1 yılını annesinin yanında geçirdi yavaş yavaş gezinerek kendi başına beslenmeye başladı. ‘’
 
TEMBEL HAYVAN
Brezilya ve Peru bölgeleri dahil olmak üzere Orta ve  Güney Amerika'nın tropikal ormanlarında yaşayan iki parmaklı  tembel hayvanlara, dünyadaki en yavaş hayvanları da denir. Küçük ve düz bir kafa , keskin bir burun, ilkel kulaklar ve iri gözlere sahip olan Tembel hayvanlar, diğer memelilerin aksine  tüyleri zıt yönde uzayan tek memelilerdir. Yaşam tarzlarına uyum sağlamak için, göbeğin ortasındaki saç kısımları geriye doğru büyür. Yüzündeki tüylerde  yukarıyı gösterir. Bu, yağmur fırtınası sırasında suyun akmasına izin verir. Her bir tüy, yosun toplayan oluklara sahiptir ve bu da tüylere yeşilimsi bir renk verir. Yeşilimsi renk ağaçlarda kolayca kamufle olmasını sağlar. Yaşamlarının çoğunu, uyumak, yemek yemek, çiftleşmek veya doğum yapmak üzere ağaç dallarından baş aşağı asılı olarak geçirirler. Sadece ağaçları değiştirmek (yiyecek kaynağı) veya dışkılamak için yere inerler. Metabolizma hızları düşüktür ve haftada sadece bir kez dışkılarlar.  Yiyecekler nispeten kısa sindirim kanallarında yaklaşık bir ay kalır. Ağaçlarda oldukça iyi hareket edebilir , ancak  yer üstünde vücutlarını sürükleyerek hareket edebildikleri için daha yavaştırlar. Tembel hayvanlar iyi yüzücülerdir. Gündüzleri 15 saat boyunca uyur ve geceleri sadece beslenmek için uyanırlar. En yaygın dinlenme pozisyonları bir ağacın dallında top şeklinde kıvrılmasıdır. Meyveler, yapraklar ve küçük dallar ile beslenirler. Keskin dişlerin eksikliğini telafi etmek için, yaprakları kesen sertleşmiş dudakları vardır. Arada bir  böcekleri ve diğer küçük avları da yedikleri bilinmektedir. Tembel hayvanlar,  yaşam alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle tehdit altındadır. Günde bir buçuk dönümlük yağmur ormanı, kütük yapmak ve yakmak için her saniye kaybedilmektedir. Yağmur ormanlarının bir zamanlar dünya yüzeyinin neredeyse% 40'ını kapladığı yerlerde,  şimdi sadece% 6 sını kaplamaktadır.