Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Halk sağlığı için denetimler sürüyor!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ısınan havalara bağlı olarak gıda konusunda halk sağlığını tehdit eden unsurlara karşı Darıca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü rutin denetimlerini sıklaştırılarak devam ediyor.

Halk sağlığı için denetimler sürüyor!
06 Haziran 2013 - 08:16
 Konuyla ilgili gazetemize konuşan Darıca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Irmak, “Özellikle yumurta satışlarıyla ilgili olarak denetim ekiplerimiz titizlikle çalışmaktadır. Yumurta perakende satış yerlerinde maksimum 12 °C sıcaklıkta saklanmalıdır. Marketlerimiz ve diğer yumurta satış işyerlerimiz yumurtaları halk sağlığı açısından +5-12 derece arasında soğutucularda saklamalıdırlar. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklar göz önünde bulundurularak yumurta satan işletmelerimizin bu hususa titizlikle riayet etmesini bekliyoruz. Çünkü ; Yumurtanın dış kabuğu gözenekli bir yapıya sahiptir. Yumurta oda sıcaklığında bekledikçe üzerindeki gözenekler genişler. Bu gözeneklerden içeri hastalık yapan mikroorganizma girişi daha kolay olur. Bu şekilde soğutucularda saklanmayan yumurtalar çocuklar daha hassas olmak üzere halk sağlığı üzerinde hastalık riski oluşturmakta olduğundan Avrupa Birliği ile uyumlu olarak hazırlanan Gıda mevzuatımız gereği yumurtaların açıkta satılması yasaktır.  Yumurta satan esnaflarımız hem mevzuat hemde halk sağlığı gereği yumurtaları soğutucuda satışa sunmalıdırlar. Esnaflarımızın mevzuata aykırı işlemlerini tespit etmemiz halinde 2.560 TL İdari Para Cezasına uğramaları gerekecektir. Halkımızın sağlık açısından sıkıntı yaşamaması için , uygunsuz satış yaptığını tespit ettiğimiz esnaflarımızın İdari Para Cezası kesilerek mağdur olmaması için mevzuat hükümlerine uygun davranmaları gerekmektedir.Türk  Gıda Kodeksi  Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliğinin 14.Maddesine  göre; Yumurtalar üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden hemen sonra depolarda violler içinde muhafaza edilir.A sınıfı yumurtalar (+5) – (+12)°C sıcaklıklarda muhafaza edilir ve taşınır. Ancak 24 saatten fazla olmamak üzere sevkıyat sırasında veya 72 saatten fazla olmamak üzere perakendecide +5°C’nin altındaki bir sıcaklıkta tutulabilir.B sınıfı yumurtalar (+5) – (+12)°C’de ve  % 70 – 85 bağıl nem içeren depolarda muhafaza edilir ve belirtilen sıcaklıklarda taşınır. Tebliğ hükümlerine aykırı faaliyette bulunan işletmelere 5996 Sayılı Kanun gereği 2013 Yılı için 2.560 TL İdari Para Cezası Uygulanmaktadır. 
Tüm bu nedenlerden dolayı bilinçli tüketiciler olarak yumurta alırken soğuk hava şartlarına uygun muhafaza edilmiş kırık veya çatlak olmayan temiz ürünleri tercih etmemiz sağlıklı gıda tüketimi açısından menfaatimize olacaktır. Gıda ile ilgili her türlü şikayet ve bilgi taleplerinizi 174 Nolu telefondan veya [email protected] e-posta adresin üzerinden bildirebilirsiniz” dedi.