Yiyecek Güvenliği

Lütfi USLU

Lütfi USLU

E-Posta : uslulutfi@yahoo.com

 Yiyeceklerin daha güvenli bir şekilde tüketilebilmeleri için Birleşmiş Milletler bünyesinde bulunan, üye ülkelerin gıda güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yapmalarına öncülük eden, Beslenme Kodeksi’ne yeni kurallar eklendi.

                                                             

Gıda kontrolünde en önemli iki unsur, örnek alınması ve analiz yapılmasıdır. Kodeks’te sebzelerin, deniz ürünlerinin, tahılların; üretilmesi, saklanması, satılması, tüketilmesi, denetlenmesi aşamalarında gıda güvenliğini sağlama metotlarına yer verilmiştir. Ayrıca biyoteknolojik yöntemlerle üretilen gıdaların güvenliğinin test edilmesi için rehberler hazırlanmıştır.

 

Uluslar arası gıda standardını ve ticaretini şekillendiren bu yeni düzenlemeler, tüketicilerin sağlığının korunmasına katkıda bulunacaktır.

 

Örneğin sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan, her biri farklı koşullarda yetişen, yöresel ve küresel olarak yıl boyunca biz tüketicilere sunulan sebzelerin, kodeks’te tarladan toplanması, paketlenmesi, işlenmesi, saklanması, dağıtılması, pazarlanması, tüketicilerinin eğitilmesi hakkında standartlar bulunmaktadır. Yiyeceklerin, üretiminden soframıza gelene kadarki aşamalarda patojenlerle kirlenme riski yüksek olduğundan yukarıda bahsedilen aşamalarda alınacak tedbirler oldukça önemlidir.

 

Bu standartlar orta vadede, ülkemizdeki kanunlara uyarlandıklarında yiyecekleri daha güvenli tüketmeye başlamamıza sebep olacaktır.


İzlenme: 867
htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KOCAELİ - HAVA DURUMU

KOCAELI

ÇOK OKUNANLAR

FOTO GALERİ

VİDEO GALERİ