Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Tüm eczanelerin tabelaları değişiyor!

Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı eczanelerdeki tabelalara getirilen değiştirilme zorunluluğu ile ilgili olarak “Eczanelerde tabelaların değiştirilecek olması ilk etapta maliyetli gelebilir ama uzun vadede rekabeti ortadan kaldıracak” şeklinde konuştu

Tüm eczanelerin tabelaları değişiyor!
27 Eylül 2016 - 09:35
 Türkiye genelinde 25 bin, Kocaeli’de ise 439 eczanenin tabelası yenilenerek tek tip hale getirilecek. Bu konu bazı eczacılar tarafından tepkileri de beraberinde getiriyor. Konu ile ilgili gazetemize değerlendirme yapan Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı ise tabelaların değiştirilmesinin ilk etapta eczacılara mali bir yük getireceğine fakat sonraki süreçte rekabeti ortadan kaldıracak tabelalarla iş yapılacağı için olumlu sonuçlar getireceğine dikkat çekti. 
 
TABELA KİRLİLİĞİ VARDI TÜM
 Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacıların sorunların ve taleplerinin karşılanması için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Her gün yeni bir problemle karşılaşmak istemiyoruz. Artık taleplerimiz göz ardı edilmesin. Yeni düzenlemeyle G et N otifications 25 bin eczane tabelalarını değiştirerek, önceki tabelaları yani 100 milyon lirayı çöpe atacaklar" açıklamasında bulunmuştu. Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Bilal Arpacı da Kocaeli için bu durumu değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu: “Bu aslında yeni çıkmış bir uygulama değil. 2012 yılında böyle bir düzenleme getirilmişti, şu anda da Nisan 2017’ye kadar eczacılara süre verilmişti. Şimdiye kadar bulunan tabelalara baktığımızda ortada bir tabela kirliliği mevcuttu. 
 
KÖTÜ BİR İMAJ 
Bu rekabet açısından da kötü bir imaj. Bu noktada tek düzen bir uygulamaya gidilecek olmasını ben olumlu karşılıyorum. Şu an sadece eczacılar için bu sürenin daha ileri bir tarihe ertelenmesi ile ilgili çalışmalar var. Tabi ki eczacılara belirli bir yük getireceği aşikar. Bu yükün azaltılması için de KOSGEB ile Türkiye Eczacılar Birliği’nin projesi ile eczacılara destek sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Biz Türkiye’deki eczacılar olarak eczacı çatısı altında işimizi yapıyoruz. Bu nedenle de eczane isminin değil, eczane vurgusunun tabelada yapılması daha doğru olacak ve tek tip tabelalarla rekabet durumu da ortadan kaldırılmış olacak. Kocaeli’de de 439 tane eczane var. Bu eczanelere uygun nasıl bir düzenleme yapılabilir bunu araştıracağız. İlk etapta bu değişiklikte olumsuzluk söz konusu olabilir ama kamu işi yapıyoruz ve levha kirliliğinin de önüne geçmiş olacağız. Uzun vadede sonuçları olumlu olacak. Kocaeli’de de genellikle olumlu tepkiler alıyoruz.” 
 
ÇALIŞMALAR YAPILACAK 
Tabelalar ile birlikte eczanelerde ısın nem takip cihazı zorunluluğu da getiriliyor. Bu durum ile ilgili ise Arpacı: “Coğrafi konum açısından ısı ve nem özellikleri farklı olan bir ülkedeyiz. Bu nedenle de sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Çoğu eczanemizde ısı ve nem oranını tutabilen klimalar mevcut oluyor. Düşük ısı derecesinde saklanması gereken ilaçlar buzdolabında saklanarak hastalarımıza veriliyor. Bu noktada eczacılarımız zaten dikkatli ve Sağlık Bakanlığı tarafından da bunun denetlemeleri yapılıyor. Bu noktada da çalışmalar yapılacak. Dünyada ısı nem oranını sabitlemek için ne gibi çalışmalar yürütüldüğü gözlemlenecek. 
 
CİHAZ YETERLİ DEĞİL
 Şöyle de bir durum var. Sadece ısı nem cihazını eczaneye koyarak ısı kontrolü sağlanamıyor. Türkiye’de bulunan binalarda ısı yalıtımı büyük bir problem. Montolama çalışmaları daha bir çok binada yeni yeni yapılıyor. Bir cihazı almak 600 TL’lik bir masraf ama bina koşulları uygun değil. Gerekli olan cihazların eczacılarımız tarafından titizlikle karşılandığını söyleyebilirim ama ısı nem takip cihazı zorunluluğu daha ileriki dönemlerde getirilebilirdi.”