Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

DASİAD'dan Hünkar Çayırı açıklaması

Darıca Sanayici ve İşadamları Derneği (DASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı T.Hüseyin Özdinçer, Hünkar Çayırı ile alakalı bir açıklama yaptı.

DASİAD'dan Hünkar Çayırı açıklaması
09 Ocak 2018 - 08:15
Özdinçer açıklamasında '' Kamuoyu Fatih Sultan Mehmet Hanın Otağ Çadırının bulunduğu Hünkar Çayırı ile ilgili satış sürecini çok yakından ve ilgi ile izlemektedir. Bizler de Darıca’da faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olarak bu hadiseye sessiz kalamazdık.  Kocaeli’nin Batı Yakası için manevi anlamı büyük olan Hünkar Çayırı ülkemizin tarihi bir değeridir. Bu çayırın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması tüm bölgenin insanlarının bir borcudur.  Tüm bu nedenlerle gerek basında gerek kamuoyunda gerekse de Büyükşehir Belediyemizde konu irdelenmiş yapılmak istenen düzenlemenin Kocaeli için olumsuz bir durum olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Devlet Malzeme Ofisinin mülkiyetinde bulunan arazi ile ilgili daha önce de inşaat şirketlerinin proje alanı olması hasebiyle yapılan itirazlar sonucu ilgililerce geri adım atılmıştır. Fakat bu arazi üzerinde Koruma Kurulunun kararlarına rağmen yeni bir düzenleme yapılmak istenmektedir.  Hünkar Çayırının 4 Ada 40 Nolu Parselin 62 dönümünün Rekreasyon Alanı yapılan kısmı ile ilgili  herhangi bir  değişen bir durum olmadığı fakat Koruma Kurulunun Hünkar Çayırının etrafındaki arazinin ve koruma alanının genişletilmesi yönünde talebi  üzerine  Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu 4 Ada 40 Nolu parselin Resmi Kurum Alanında kalan 133 dönümlük kısmını da Hünkar Çayırının  da içine alacak şekilde yaklaşık 200 dönümlük bir alanı Rekreasyon Alanı olarak düzenlenmiştir. Bu karar ilgili komisyonda oy birliği ile imzalanmıştır. Ancak konu Büyükşehir Meclisinde ilgili komisyona iade edilmiştir. Daha sonrasın da ise bu 133 dönümün Özel Üniversite yapmak amacı ile Erzincanlılar Vakfına tahsis edildiği açıklanmıştır. Bu alanın ticari olarak kullanılmasına muvafakat etmiyoruz. Hünkar Çayırını 60 dönüme sıkıştırmak ne kadar doğru bir karardır? 4 ada 40 nolu parselin tamamının Rekreasyon Alanı yapılarak anlamlı bir büyüklükte alan hem bu tarihi mekanı çevresiyle birlikte korumaya alan, hem de yöre halkının kullanımına açık büyük bir mesire alanı oluşturacaktır. Böylelikle gelecek kuşaklar tarih ile buluşacak , turizm ve kültür alanı oluşacaktır. Fakat özel üniversiteye ayrılan 133 dönümlük alan bölge halkının kamusal alanı olmaktan çıkacak ve izin ile girilebilen bir alan olacaktır.
İlimizde özel üniversite kurulması için uygun alanlar mevcuttur. Bu alanın Rekreasyon alanında kalması bize göre en doğru karardır. Burada yapılaşma olması halinde alan tarihi özelliğini yitirecektir. Hünkâr Çayırı bu yapılaşma baskısını her geçen gün artarak hissedecek ve belki ileride daha da küçük bir alana mahkûm edilecektir. Hünkâr Çayırı çevresinde yapılaşma baskısı oluşturacak düzenlemelerden kaçınılmalıdır. Dasiad olarak bizler de bu tarihi mekanın dokusuna dokunulmadan  orijinal hali ile bırakılmasından yanayız. Tarihe olan sorumluluğumuzun bilincinde bir Stk olarak gençlerimize ve ilçemize olan borcumuz gereği bu açıklamayı yapmayı borç biliriz. Bu hususta düzenlemenin geri çekilmesini ilgili kurumlardan talep ediyoruz.Bu hususta tüm adımları da atacağız. Kamuoyuna Saygı ile duyurulur'' dedi.