Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Milletvekilliği yaptı, Darıca'da vefat etti

Türkiye’nin İlk Kadın Cumhurbaşkanı Adayı 21. Dönem Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan Darıca’da hayatını kaybetti.

 Milletvekilliği yaptı, Darıca'da vefat etti
18 Aralık 2020 - 11:35 - Güncelleme: 18 Aralık 2020 - 12:40
Uzun süreden bu yana kanser tedavisi gören Türkiye’nin İlk Kadın Cumhurbaşkanı Adayı 21. Dönem DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, Pirireis Mahallesi, Yelkenkaya Caddesi, Barış Sitesi’ndeki evinde dün gece vefat etti.
Gönül Saray Alphan’ın cenazesi, Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek


GÖNÜL SARAY ALPHAN KİMDİR ?

Amasya Dereli’de 1953 yılında dünyaya gelen  Gönül Saray Alphan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü’nden mezun oldu.
Sırasıyla Ankara Belediyesi Başkan Danışmanı, Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Ankara Bölge Müdürü, Ankara Belediyesi İktisat Müdürü, Özel Sektör Degere AŞ İran ve Rusya Bölgesi Koordinatörü, Moskova Centerros Entegre Tekstil Fabrikası Kurucusu, Sol – Dil Özel Rusça Dil Okulu Kurucusu, Gm Dış Ticaret Kurucusu, Ankara Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.
 “Kızılordu’yu giydiren kadın” olarak anıldı ve Rus ordusu için tekstil ürünleri ihracatı yaptı.
Saray, Meclis’in ilk kadın Milli Savunma Komisyonu üyesi de oldu. Saray, subaylara iffetsiz kadınlarla evlenme yasağı getiren maddenin yasadan çıkarılmasını, eğer çıkarılmazsa bayan subayların da iffetsiz erkeklerle evliliğine yasak getirilmesini istedi. TBMM’nin mescidinde de, erkeklerle aynı safta ilk kez cuma namazı kılarak dikkatleri üzerine çekti. Daha sonra da Kocatepe Camii’nde erkeklerle birlikte cuma namazı kıldı. Gönül Saray Alphan, 1999 genel seçimlerinde DSP’den 21. Dönem (18.04.1999 – 03.11.2002) Amasya Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Sonra YTP’ye ve CHP’ye geçti. İngilizce, Orta düzey Rusça ve Arapça biliyor. Evli, 3 çocuk annesidir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum