AK PARTİ'NİN BAŞKAN ADAYLARINI ŞİMDİDEN BELİRLEDİLER

EROL POLAT

Ak Parti’nin Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, anketlerde öne çıkan mevcut belediye başkanlarının önümüzdeki yerel seçimlerde direkt aday olması ve karşısına başkaca aday adaylarının da çıkmaması gerekliliği yönünde bir  öneride bulundu.
Bazı lavuklar, İl Başkanı Mahmut Civelek’in de gündeme getirdiği bu öneriyi bir o tarafa çekti, bir bu tarafa çekti, en sonunda da kafalarına göre yorumlar yaparak, bazı mevcut belediye başkanlarının direk aday olacaklarından dem vurdu!
Bu çok bilmiş hödükler, tüm bunlarla da yetinmeyerek, daha şimdiden bazı yerlerin belediye başkanlarını da ilan ettiler bile (!)
Yine bazı arkadaşlar, şimdiden 2014’ün yereldeki en güzelini(!) seçerken, podyuma çıkmaya hazırlanan bu güzellere, birileri de alkış tutsun diye ele aldıkları kalemlerinden vıcık vıcık  yağ dökülmesinde bir mahsur görmediler ne tuhaftır ki !
Ekrem Erdem’in önerisindeki asıl maksat, mevcut belediye başkanlarının işlerini kolaylaştırmaktan ziyade, teşkilat mensuplarının ikiye, üçe veya daha fazlasına bölünmesinin önüne geçmektir…
Yani, diyelim ki il veya ilçelerden 10 aday adayı çıkacak… 
Bu aday adaylarının tamamı teşkilatın yöneticilerinden birilerini koluna takıp çarşı Pazar gezmece yapmayacak mı? 
Doğal olan cevap ‘Evet’tir… Bu durumda, seçim boyunca aday adayları ile birlikte üçe beşe bölünecek yöneticiler de bir birini bölmeyecek mi? 
Doğru !..  
…Ve
Türkiye, önümüzdeki 2 yılda tarihinin en önemli 3 seçimine şahit olacak.
Eğer araya bir de 'Yeni Anayasa' referandumu girerse 2 yılda 4 kez sandık başına gideceğiz ,yapılacak 4 seçimde de bu teşkilata iş düşmeyecek mi? 
Elbette ki ‘Evet..’
Tüm bu nedenlerle asıl amacın teşkilatları yormamak ve yıpratmamak olduğu halde bu masum öneriyi oraya buraya çekmenin anlamı yok!
Haaaa…
Bu öneriye göre eğer mevcut belediye başkanlarından birisi olurda aday gösterilmez ise aday adayı da olamayacak!.. Yani kısacası bu arkadaşlar 2014 yerel seçimlerinde boy gösteremeyecek hepsi bu…
Tüm bunların yanı sıra, 'kişisel oyları' Ak Parti'nin o seçim çevresindeki genel oy oranından daha yüksek olan 'oy getirisi yüksek' adaylara yerel seçimlerde öncelikle şans vermesi ihtimal dâhilinde. 
Türkiye genelinde kendi seçim çevresinde kişisel oyu, partinin üzerinde olan tüm başkanlar büyük ölçüde yeniden aday gösterilecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın…
Ama şimdi, bazı belediye başkanlarının adını sürekli olarak pompalayarak gaz sıkan arkadaşların elinde daha etkili bir kriter yok ise şimdiden aday gösterdikleri isimlerin 2009 yerel seçimlerinde aldığı  oy oranı ile geçtiğimiz genel seçimlerin oy oranlarını mukayese etmelerinde fayda var derim ben…
Fakat, teşkilat baskısı ve milletvekillerinin etkisi ile mevcut başkanlarla seçime girmeyip adayını değiştiren Ak Parti’nin geçmişte bunun ağır faturasını hem Şanlı Urfa’da, hem de İstanbul’un bazı ilçelerinde ödemedi de değil!..
Bu nedenle daha şimdiden birilerinin öne atlayarak, aday belirlemelerini doğru bulmuyorum..