Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı

Türkiye’nin en önemli bilişim projesi olan Bilişim Vadisi’nin ilk etabının temel atma töreni Gebze Mualimköy’de gerçekleştirildi.

Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı
27 Mayıs 2015 - 09:29

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımı ile gerçekleştirilen temel atma töreninde 3 milyon metrekare alanda yapılacak Bilişim Vadisi’nin ilk etabı olan 515 bin metrekare alanın temelleri atıldı. 5 etaptan oluşacak olan Bilişim vadisi bittiğinde bölgede 100 bin Bilişim Uzmanı ve yıllık 50 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanıyor. Üst yapının inşaatını ihaleyi alan Haldız İnşaat tarafından 55 milyonYATIRIM ile yapılacak.

Temel atma törenine  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan, Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cevahir Üzkurt, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü,Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Çayırova Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin,  AKP  İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Dilovası Beleye Başkanı Ali Toltar, Darıca Belediye Başkanı Şükrü  Karabacak,Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı. ‘GEBZE BİLİŞİM ÜSSÜ OLACAK’

Üniversiteler, araştırmacılarımız 80 milyon Avrupa ve 1,5 milyarlık Türkiye kaynağından yararlanmasını isteyen Işık, “7 Haziran’dan sonra Türkiye güven ve istikrar içinde yoluna devam edecek ve yeni başarı hikayeleri için yoluna devam edecektir. Bilişim vadisi ülkenin büyük değeri olacak. Burası bilişim üssü olacak. Akıl ve alın terinin buluşacağı 1 milyon 250 bin metrekare alanda AR-GE şirketleri yerlerini alacaktır. Vadi çevresinde oluşturacağı eko sistem ile birlikte 5 bin şirket ve 100 bin kişinin yararlanacağı sosyal donatılarıyla zengin bir yaşam alanı hale gelecek” diye konuştu.

‘MODELLERİ ORTAYA ÇIKACAKTIR’

20 milyonun ulaşabileceği bir alan oluşturduklarını belirten Işık, “Bu sadece Türkiye’nin değil, bu bizim gönül coğrafyamızın da en önemli ve büyük projelerindendir. 25 milyarlık bir Pazar alanına sahip. Güçlü bin sanayi ve üniversite işbirliği göstererek yeni iş modelleri ortaya çıkacaktır. En yüksek teşvik, ucuz altyapı, fuar ve konferans olanakları bir inivasyon ortamı da oluşturacaktır. Girişimcilik ve inivasyona yönelik finansal kaynaklar etkin kullanılacak. Firmalara ve girişimcilere hayallerini oluşturması için kuluçka merkezleri olacak” şeklinde konuştu.

‘GEREKEN SİNERJİYİ KATTIK’

Bilişim ve teknoloji alanındaYATIRIM yapan çok uluslu şirketlerin bu vadidi yer almasını istediklerini belirten Işık, “Türkiye’nin en büyük şirketlerini de bu alandaki yerlerini almasını istiyoruz. Yerli ve yabancı araştırmacılara çağrıda bulunuyorum. Biz bilişim vadisi ile ülkemize gereken sinerjiyi kattık. Sizde gelin burada gereken çalışmaları, desteklerimizle yapın” dedi.