Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Onların da artık bir yuvası var

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Bakım Merkezi’nde barındırdığı sokak hayvanlarından 3 bin 150’sini sahiplendirerek sıcak bir yuvaya kavuşturdu

Onların da artık bir yuvası var
18 Kasım 2012 - 09:28
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sokak hayvanlarının can güvenliğini koruma altına alıyor ve onlara yönelik önemli bir hizmetin mimarlığını yapıyor. Bu amaca yönelik açılışını 2009 yılında gerçekleştirdiği Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakım Evi’nde Sokak kedi ve köpeklerinin rehabilite edilmesini sağlıyor. 
 
6 BİN METREKARE ALANDA
Alikahya D-100 Karayolu KENTSA Girişi (Tır Parkı) yanında 6 bin metrekare alanda hizmet veren merkez, daha önce EDOK Komutanlığı tarafından 6 prefabrik barınak olarak dizayn edilmiş, işletim maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile kapatılmıştı. Merkez, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 300 bin TL harcama ile modernize edilerek tekrar hizmete açıldı. Ancak bu kez çok önemli bir amaç için.  Prefabrik binaları Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakım Evi olarak dizayn eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu hizmetiyle bu alanda çalışmalarının daha sistemli bir şekilde yürütülmesini sağladı. 5 yıldızlı otelleri aratmayacak konfora sahip olan merkezde, barınaktan banyoya, ameliyathaneden müzik sistemine kadar her şey var. 
 
200 HAYVAN KAPASİTELİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü adı altında hizmet veren barınak, 135 köpek ve 65 kedi kapasitesine sahip. Sokaklardan toplanan hayvanların toplanması, kısırlaştırılması, aşılanması, kayıt altına alınması ve tedavi edilmesi bu merkezde sağlanıyor. Tüm bu işlemler 2 adet veteriner hekim,13 bakıcı ve bir şoför tarafından gerçekleştiriliyor.  
 
ÖMÜR BOYU MİSAFİR
Merkezde hayvanların barınması ve bakımı 11 adet kulübesi ile 5 prefabrike binada yapılıyor. Kulübelerde konaklamaları, prefabrikelerde ise ameliyat işlemleri, tedavileri, yavruların büyütülmesi sağlanıyor. Kedi ve köpekler için banyo hizmeti ve rehabilite amaçlı müzik dinletisi programlarının da bulunduğu tesis, sadece geçici bakımevi statüsünde kullanılıyor. Sağlığına kavuşan hayvanlar buradan doğal ortamlarına gönderiliyor. Hasta, yaşlı, bakıma muhtaç ve özürlü olan hayvanlar ise yaşamları boyunca burada misafir ediliyor. Geçici Bakım Evi ayrıca ücretsiz sahiplendirme ve aşılama hizmeti de veriyor. 2008 yılında başlatılan sahiplendirme projesi ile şu zamana kadar 3 bin 150 kedi ve köpek sıcak bir yuvaya kavuşturuldu. Ayrıca bugüne kadar 25 bin 631 sokak hayvanı kısırlaştırılıp, tedavi edildi ve aşılandı.
 
SİZ DE SAHİP OLABİLİRSİNİZ
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği gereğince sahiplenme hizmetinden yararlanmak isteyenlerin 16 yaş üstü olması gerekiyor. Vatandaşlar, Büyükşehir’in kurumsal internet sitesi olan www.kocaeli.bel.tr üzerinden ‘’Yuva Arayanlar Hayvanlar‘’ linkine tıklayarak istedikleri hayvanı mümkün oluyor. Üstelik bakımevlerinden hayvan sahiplenen vatandaşlara Büyükşehir, hayvanların hayat boyu aşı ve tedavilerini ücretsiz veriyor.
 
YEMPATİLERLE HAYATA TUTUNUŞ
Büyükşehir Belediyesinin, sokak hayvanlarına yönelik hayata geçirdiği Yem Pati’ler, sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmasını önlüyor. Çok soğuk ve sıcak havalarda hayvan ölümlerinin önüne geçmek için uygulanan sistem 12 ilçede yürütülüyor.
 
FOTO ALTI
 
OTEL GİBİ: Burası bir barınaktan daha çok bir otel görünümünde.  Bu merkez onların evi.
 
BİR DEĞİL, BİN KERE DÜŞÜNÜN! Onlar tedavilerinin ardından tekrar doğal ortamlarına bırakılıyorlar. Bu yüzden asıl görev insanlara düşüyor. Onlara bir tekme atarken bir değil, bin kere düşünün! Size vursalar nasıl hissedersiniz!
 
 
DÜZENLİ BİR HAYAT: Hani kreşler vardır ya… Çocukların yemek ve uyku saatleri düzenlidir. İşte burada da öyle bir disiplin söz konusu. Onların ne yemek saatleri ne de uyku saatleri şaşıyor.
 
KULÜBELERİN GEÇİCİ BEKÇİLERİ:  Bu kulübelerin her birinin bir bekçisi bulunuyor. Ancak onlar sık sık nöbet değişimi yapıyor. Onlardan birinin böyle bir kulübede bahçenizde hayatınıza bekçilik etmesini istiyorsanız, buyurun barınağa. Buradan dilediğiniz hayvanı ücretsiz sahiplenebilirsiniz.
 
BURASI BİR HASTANE: Bu merkezi, diğer barınaklardan ayıran en önemli özelliği her türlü hizmeti hayvanlara sunuyor olması. Bunlardan  biri ve en önemlisi de hastane hizmeti. Burada hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması hatta ameliyat edilmesi sağlanıyor.
 
BANYO KEYFİ: Kim demiş hayvanlar suyu sevmez diye! Banyo yapmak onların en büyük eğlencesi. Sokaklarda su içmek için bile çeşme başlarına yanaşan, bir su oluğu arayan hayvanlar burada su içmekle kalmıyor, banyo keyfi bile yapıyor.