Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Darıca'da gündem; Kentsel dönüşüm!

Darıca Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘ Darıca’da '' Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlaması’ toplantısı bugün yapıldı.

Darıca'da gündem; Kentsel dönüşüm!
18 Kasım 2012 - 09:33
Başkanlığını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun yaptığı Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile Darıca Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği '' Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlaması toplantısı bugün yapıldı. Bayramoğlu’ndaki Basın İlan Kurumunda yapılan konferansa Ak Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Darıca İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Kaçmaz, Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Öztosun, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Başkurt ve çok sayıda davetli katıldı.
 
KARABACAK: ADALETLİ BİR İMAR PLANI YAPMAMIZ LAZIM
Toplantının açılış konuşmasını yapan Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, adaletli, hakkaniyetli, vicdanlı bir imar planı yapacaklarını belirtti. Karabacak ‘ Darıca’da çok kötü bir imar planı var. Ne yazık ki yapılan evlerde yorgun bir halde. Kentsel dönüşüm projelerini bir an önce uygulamamız lazım. Darıca halkını bilinçlendirmek için bütün çalışanlarımız hazır durumda.En önce halkımızı ikna etmemiz lazım. Vatandaş olmadan hiçbir sorununu dinlemeden bir şey yapamayız. Bu proje çok büyük bir projedir. Engellemeye çalışanlar olsa da ülkemizde bu projeler gerçekleşmek zorunda’ diyerek görüşlerini bildirdi.
 
ŞEKER, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ANLATTI
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun mimarlarından olan Bayındırlık Komisyonu üyesi ve AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, toplantıda yasanın detaylarını anlattı. Devletin bu yasayı çıkartmasındaki amacını da açıklayan Şeker: “Geçmişteki kurumların ve kişilerin yapmış olduğu hatalardan dolayı verdiğimiz can kayıplarını, bundan sonra vermeyeceğiz’ dedi.
Devletin bundan sonra yapılan binaların denetimli ve kontrollü bir şekilde yapılması ve mevcut bina stokunun gözden geçirilmesi için uğraştığına dikkat çeken İlyas Şeker, Kocaeli’nde 99 depreminden sonra yapılan binalarda çok fazla sıkıntıların olmayacağını ancak depremden önce yapılan binaların risk taşıdığına işaret etti. Bu yasa ile birlikte mevcut bina stoklarının kontrol edilerek depremde yıkılma ihtimali olanların yıkılacağını ve yerlerine yenilerinin yapılacağını, güçlendirme yapılacak nitelikteki binalarda ise gerekli güçlendirmelerin gerçekleştirileceğini belirten Şeker, yasanın yalnızca deprem riski altındaki alanların dönüştürülmesini kapsamadığını kaydetti.
 
BÜROLAR VATANDAŞA RAPOR VERECEK
Yasanın sel ve heyelan riski taşıyan hava kirliliği bulunan alanların dönüştürülmesini de kapsadığını bildiren Şeker, devletin her türlü imkanı sağladığını ifade ederek: “Eğer vatandaş gerekli tespitleri yaptırmış ve binası yıkılmak zorundaysa, devlet bunun nakliye ücretini, kira parasını ödüyor, yıkım ve yapım parasında da destek oluyor. Devlet istiyor ki vatandaşla bu işi birlikte el ele yapalım, her vatandaş kendi binasını kontrol ettirsin. Bunun için de teknik destek büroları oluşturuyor. Vatandaş, bu bürolara gidecek, müracaat edecek ve dairesini kontrol ettirecek. Sonucunda da bürolar vatandaşa rapor verecek. Bundan sonrası vatandaşın işi.” şeklinde ifadelerde bulundu.
 
VATANDAŞA NAKLİYE DESTEĞİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, afet riski altındaki alanların dönüşümü kapsamında, vatandaşların yıkımlara direniş göstermemesi için her türlü önlemi alıyor. Riskli evlerinden taşınacak olanlara kira yardımı uygulaması başlatan Bakanlık, şimdi de taşınma desteği veriyor. Bakanlık, riskli alanda kiracı olanlara bir defaya mahsus olmak üzere bin lira taşıma ve nakliye parası verecek. Kira yardımı 12 ay boyunca, nakliye ödemesi ise bir defaya mahsus olarak verilecek. Taşınma desteği almak isteyen vatandaşların Bakanlığa başvurması gerekiyor. Başvuru sırasında riskli yapı raporunun da olması şart. Nakliye parası ödemesi, ev ve dükkân sahiplerine yapılmayacak. Tapusuz gecekondularda oturanlar da taşınma desteği alabilecek.