Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Konuta elverişli kamu alanları konut üretimine kazandırılmalı"

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş “Devletimiz ve belediyelerimiz konuta elverişli olan kamu arazilerini özel sektör ile beraber konut üretimine kazandırılmalı. Böylece %40-%50 arsa maliyetlerine dayanan girdi maliyeti düşürülecektir” ifadelerini kullandı.

"Konuta elverişli kamu alanları konut üretimine kazandırılmalı"
25 Mayıs 2022 - 16:03
Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “2021 senesinin aynı çeyreğine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,5, daire sayısı yüzde 27,9 azaldı” diyerek belediyelerin konuta elverişli kamu alanlarını konut üretimine kazandırması gerektiğini ifade etti.

Keleş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişler nedeni ile bir süredir müteahhitler önlerini görememeleri nedeniyle konut üretiminde frene basmıştı. Bir yandan konut fiyatlarının yükselmesi, bir yandan da demir, hazır beton ve çimento fiyatları gibi pek çok ürüne nerede ise günlük zamlar yapılması nedeniyle müteahhitler yeni projeleri bekletmek durumunda kaldılar.

Yeni konut üretiminin azalması ve talebin de artması nedeni ile konut fiyatlarında çok fazla yükseliş oldu. Sektör temsilcileri olarak hem satılık konut fiyatları hem de ev kiralarındaki düşüş için konut üretiminin arttırılması zorunluluğunu birçok kez dile getirdik. Açıklanan TÜİK Yapı İstatistikleri verilerine baktığımız zaman Türkiye'de 2021 senesinin aynı çeyreğine göre, 2022 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 22,5, daire sayısı yüzde 27,9, yüzölçümü yüzde 21,8 oranında azaldığını görmekteyiz. Aynı şekilde belediyelerin inşaat ruhsatı verdikten sonra yapımı tamamlanan binalara vermiş oldukları oturma izni olarak anılan yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısında da düşüş yaşandı.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,1 artarken, daire sayısı yüzde 2,4 ve yüzölçümü yüzde 7,9 oranında düşüşünü görmekteyiz. Açıklanan verilere bakarsak konut üretiminde ciddi düşüşler olduğunu görmekteyiz. Sektörümüzün canlılığı ve vatandaşımızın konut sahibi olması için taleplerimizi sürekli olarak dile getirdik. İnşaat malzemelerine gelen fahiş fiyat arışlarının önlenmesi, arsa maliyetlerinin düşürülmesi sonucunda konut üretimi artacaktır. Devletimiz ve belediyelerimiz konuta elverişli olan kamu arazilerini özel sektör ile beraber konut üretimine kazandırılmalı. Böylece %40-%50 arsa maliyetlerine dayanan girdi maliyeti düşürülecektir. Böylece en azından arsa maliyetini düşürme imkânı sağlayacaktır. Konut üretimin artması hem sektörümüzü hareketlendirecektir hem de konut fiyatlarının normale dönmesini sağlayacaktır. Böylelikle vatandaşımızın hem konuta erişimi hem de kira artışlarının yükselişi azalarak vatandaşlarımızın konuta erişiminin daha kolay olacağını öngörmekteyiz.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum