Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Erol Polat yazdı... Nerede bu devlet?

Nerede bu devlet?

Erol Polat yazdı... Nerede bu devlet?
31 Mayıs 2020 - 16:12 - Güncelleme: 31 Mayıs 2020 - 16:15

Sene 1329...

Palekanon Savaşı’ydı..

Tam da bu aylarda, Osmanlı İmparatoru Orhan Bey'in komutanlarından Kara Ali ve Gazi Abdurrahman Bey’in ordusundan kaçan Bizans askerleri, kelleyi kaptırmamak için Flokrini Kalesi'ne sığındı.

Kale kapılarını sıkı sıkı kapatarak can güvenliklerini sağlamaya çalışan Bizans askerleri ise bunu başaramayacaklarını anlayınca denizde hazır bekleyen teknelerle Üsküdar’a sıvıştı...

Peki...

Eskihisar, Darıca ve Kocaeli Yarımadası’nın Osmanlı’nın eline geçmesinde önemli rol oynayan bu Flokrini Kalesi nerede biliyor musunuz?

Bilemediysen okumaya devam et…

Bu kale, Pirireis Mahallesi Yelkenkaya Caddesi üzerindeki, İş Bankası Sosyal Tesislerinin tam da içerisinde yer alıyor. Sosyal tesislerin kapısından girince hemen az ilerde sağ tarafta yeşillikler arasında öylece duruyor.

Sene 2020..

İçeri girebilirsen, görebileceğin bu Bizans Kalesi, şu anda İş Bankası’nın kapatması olmuş !..

Osmanlı ordusunun vuruşa vuruşa girdiği bu kaleye, biz torunları ne yazık ki, yıllardır giremiyoruz, göremiyoruz… 

Bırakın vatandaşı, geçtiğimiz ay kale ile ilgili tanıtım amaçlı haber yapmak için kamera çekimi yapacağımızı söylememe rağmen, İş Bankası Sosyal Tesisleri’nin kapısındaki arkadaşı ikna edemedim !

‘’Yassah hemşerim, olmaz !’’ diyor başka bir şey demiyor..

Çekimler için, ‘’ Tesis müdürüyle görüşsek? ’’ diyorum,

‘’Olmaz, görüşemezsin!’’ cevabını veriyor.

O, kapıyı savunuyor, ben girmek için mücadele veriyorum…

‘’ Kaymakam beyden yazı getirsek’’ diyorum…

Buna da karşı çıkarak,‘’ Olmaz, ben kaymakam, maymakam tanımam, git genel müdür’den izin al’’ diyor. ( ‘Git!’ derken, şaka yapmıyor, sahiden İş Bankası Genel Müdürü’nün yanına gitmem gerektiğini söylüyor)

Bu kentin koskoca mülki amiri olan kaymakamı takmayan bu arkadaş, o kapıdan girmek için, İş Bankası’nın Genel Müdürünü aramamı, üstelik yazılı bir kağıt getirmemi istiyor !..

Vay be…

Bak sen şu işe !..

Kaymakamı, Vali'yi tanımayan ve kaleyi Bizans'tan daha çok savunmaya çalışan İş Bankası’nın bu çalışanı, öğrendiğim kadarıyla o sosyal tesislerin şefiymiş meğer…

Neyse, can siperhane şekilde kaleyi savunmaya çalışan ve bunda da başarılı olan bu arkadaşı ben de anlayacağı dilden uyararak ’’ Bu kale kamunun malıdır, her isteyen bu kaleyi gezebilir görebilir, resim çekebilir, bunu engelleyerek suç işliyorsunuz.. Burası kimsenin babasının malı olmamakla birlikte özel bir kuruluşa tahsis edilmemiştir. Bu kalenin halka açılması için elimden geleni yapacağım!..’’ şeklinde en azından cevap vermeye çalıştım...

Vatandaş adına ilgiliere soruyorum;

Ecdadın canı pahasına Bizans'tan söke söke aldığı bu kaleyi İş Bankası Yönetimi, kimden ve hangi amaçla korumaya çalışıyor ? 

İş Bankası’nın yetkilileri, sosyal tesislerin kapısına koyduğu çalışanlarına, gerçekten böyle bir talimat vermiş midir, yoksa yaşananlar kapıdakilerin işgüzarlığı mıdır?  

İş Bankası’nın Genel Müdürü, görevli olan bu arkadaşlara,’’  İl Kültür Müdürü, Kaymakam, Belediye Başkanı, hatta vali dahi olsa benden izin almadan kimse bu kapıdan içeri giremez !’’ şeklinde bir talimat vermiş midir? 

Kaleyi görmek isteyen vatandaşlara belirli kurallar getirilerek görmesini resim çekmesini sağlamak çok mu zor?

Kale, İş Bankası’nın malı olmadığına göre, vatandaşları buraya gidebilmesi için bir yol açılamaz mı?

Eğer illa da olmuyorsa, alternatif çözümü de yazayım;

Koruyun ama, bu vatandaşa o kapıları Bizans askeri gibi sonuna kadar kapatmayın!.. 

Koruyun ama, Flokrini Kalesi’nin İş Bankası’nın malıymış gibi muamele yapmayın!..

Koruyun ama, kaleyi gezmek, tarihi, yerinde görmek isteyen vatandaşa düşman gözüyle bakmayın!..

Şimdi; 

Bu kentin Valisi Hüseyin Aksoy, görevine henüz yeni başlamasına rağmen bölgeyi iyi bilen yeni İl Kültür Müdürü Fatih Taşdelen, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık bu konuda nasıl bir adım atacaklar merak ediyorum.

Bekleyelim, olmazsa sanırım bize Ankara yolu gözükecek...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum