Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Sapanca-Yuvacık Hattı susuz kalmaktan kurtardı

Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesinin yağışların azlığı nedeni ile azalmasıyal Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Sapanca- Yuvacık iletim hattından önceki günlerde su alınmaya başlanmıştı.

Sapanca-Yuvacık Hattı susuz kalmaktan kurtardı
12 Aralık 2012 - 08:49
 Yuvacık Barajı’nın ihtiyacı karşılayacak duruma gelmesi ile su alımının durdurulduğu Sapanca hattı, 4 milyon metreküp su çekerek Kocaeli’yi yaklaşık 20 gün susuz kalmaktan kurtardı.
 
ARTIK BARAJDAN ALINIYOR
Yuvacık Barajı’nın yağış miktarının önemli ölçüde azalması nedeni ile su seviyesinin şehir tüketimini karşılayamayacak duruma gelmesiyle 30 Ekim 2012 tarihinde Sapanca- Yuvacık iletim hattından su alınmaya başlandı. 
Dün (10-12-2012) itibariyle Yuvacık Barajı’nı besleyen su kaynaklarının şehir ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşması ile Sapanca hattından su alımı durduruldu. Bu süre zarfında baraj gölünde yeterli su bulunurken Kocaeli’nin su ihtiyacı Yuvacık Barajı’ndan sağlanacak. 
 
SUSUZ KALMAKTAN KURTARDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin oluşabilecek su sıkıntısına çare olmak üzere B planı olarak hayata geçirdiği Sapanca- Yuvacık iletim hattı böylece kentte oluşabilecek önemli bir sorununu ortadan kaldırdı. Öyle ki son olarak kentin su şebekesinin sağlandığı Yuvacık Barajı’nda 8 milyon metre küp su kalmış idi. Eğer Sapanca- Yuvacık İletim Hattı olmasaydı Kocaeli’nin 20 günlük suyu kalmış idi.
 
YAĞIŞ MİKTARI AZALDI
Meteoroloji Müdürlüğü'nün tespitlerine göre, Kocaeli Bölgesi'nin Eylül ayında uzun yıllar ortalamasına göre aldığı yağış miktarı ortalama 50,7 kilogram iken, bu yılın Eylül ayında sadece 5,5 kilogramlık yağış düşünce baraj susuz kalmıştı. Ekim ayı ortalaması ise 94,6 olan Kocaeli’de bu yıl Ekim ayında da 41,5 kilogramlık yağış düşmüştü.
 
SU KALİTESİ KORUNUYOR
Büyükşehir Belediyesi’nden hayata geçirilen Sapanca- Yuvacık iletim hattı 22 kilometre çelik hat döşenerek oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında başladığı, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamladığı ve bu gibi durumlarda takviye almak amacıyla Sapanca Gölü ile Yuvacık Barajı arasına döşediği 22 kilometrelik boru hattını devreye soktu. Öte yandan Sapanca’dan alınan sular Yuvacık’tan alınan sular gibi yine arıtma tesislerine alınarak arıtılıyor. Böylece eski su kalitesi korunuyor.