Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Okur'dan yazılı açıklama!

AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, TBMM’de görüşmeleri tamamlanarak yasalaşan Büyükşehir Belediyesi Kanunu hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Okur'dan yazılı açıklama!
13 Kasım 2012 - 09:30
 Okur yaptığı yazılı açıklamada; “tasarıyla nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 il belediyemizin sınırları il mülki sınırları olmak üzere büyükşehir belediyesine dönüştürüleceğini belirten Okur, büyükşehirlerdeki 29 il özel idaresinin, bin 582 belde belediyesinin ve 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona erecek, Büyükşehir’e dönüştürülecek illerde 23 yeni ilçe kurulacak, Büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile beraber, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılacak olup, 52 ilde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyelerinin ise köye dönüştürüleceğini ifade etti.
 
Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Belediye Gelirleri Kanunu'nca alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarının 5 yıl süreyle alınmayacağını belirten Okur, açıklamalarına şu şekilde devam etti; Kanun genel itibariyle ilk mahalli seçimlerde yürürlüğe girecek olup, mevcut köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edecektir. Mevcut il ve ilçe belediyeleri de statülerini il mahalli idareler seçimine kadar sürdüreceklerdir.
 
Afet riski taşıyan veya can ya da mal güvenliği açısından tehlike oluşturan binaları tahliye etmek ve yıkmak görevi, büyükşehir ilçe belediyelerine verileceğini ifade eden Okur, köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerini ilçe merkezine bağlayan yolların yapım ve bakımı büyükşehir belediyelerince yapılacak olup orman köylülerimizin hakları da koruma altında olacak, mahalleye dönüşen köy ve beldelerin mera ve yaylalar üzerindeki hakları da muhafaza edilecektir. Ayrıca, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere kadınlar ve çocuklar için konuk evi açma zorunluluğu getirilmektedir” dedi.