Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

NASA'nın açtığı yarışmada Gebzeli öğrenci ilk 4'e girdi

Dünya genelindeki tüm lise öğrencilerinin katıldığı yarışmada, Gebze Yücel Boru Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencisi, Derya Karadeniz’in‘’Oberon’’ başlıklı araştırma yazısı, NASA’nın web sitesinde yayınlanmak üzere seçilen dört makaleden biri oldu.

 NASA'nın açtığı yarışmada Gebzeli öğrenci ilk 4'e girdi
21 Ağustos 2021 - 16:07
NASA, tüm dünyada lise öğrencilerine yönelik olarak ‘’Bir Günlük Bilim İnsanı (Scientist for a Day) Makale Yarışması'' düzenledi. Yarışmaya, aynı zamanda Türkiye 1.’si de olan Gebze Yücel Boru Fen Lisesi öğrencisi Derya Karadeniz’de, ‘’Oberon’’ başlıklı araştırma yazısıyla katılım sağladı. 
Dün yarışma sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada, Derya Karadeniz’in yazısının NASA’nın web sitesinde yayınlanmak üzere seçilen dört makaleden biri olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili olarak Gebze Yücel Boru Fen Lisesi Müdürü İsmail Boğa yaptığı açıklamada, çok mutlu olduklarını belirterek, ‘’ Öğrencimiz Derya Karadeniz ve danışman öğretmeni Arif Dülger'i tebrik ederiz. Yarışma finalisti olan 11. sınıf öğrencimiz Elif Önel'i ayrıca tebrik ederiz ‘’ dedi.
 
İşte o makale;
Bildiğimiz gibi Oberon, Uranüs'ün en büyük ikinci uydusudur ve yaklaşık yüzde elli buzdan oluşmasına rağmen Uranüs'ün en büyük uydularından en kırmızısıdır. Gördüğünüz gibi, Oberon'da araştırmayı hak eden sayısız ilginç şey var.
Evrim tarihini anlamak için ayın jeolojik yapısını incelemeliyiz. Araştırmalarıma göre, Oberon'da bir yer altı okyanusu olabilir Doğruysa, bu soğuk koşullarda yaşama kabiliyetine sahip özel bakteriler olabilir. Bunlar yeni bir bakteri türü olacaktır, çünkü Dünya'daki bakteriler bu tür dondurucu koşullarda yaşamaya adapte olmamıştır. Bakteriler varsa, araştırmacılar iklim değişikliğinin neden olduğu soğuk havayla nasıl başa çıkılacağı konusunda Oberon'un bakterilerinden çok şey öğrenebilirler.
Ayrıca, kraterlerde bulunan bazı değerli yeni unsurlar olabilir. Bildiğimiz gibi, göktaşları gibi farklı nesneler gezegenlerin veya ayların yüzeyine çarparak kraterlere neden olur. Uzayın her yerinden geliyorlar, bu nedenle çarpıştıklarında ve enkaz bıraktıklarında keşfedilmemiş elementler getirebilirler. Böyle bir keşif, Dünya'da bizim için çok faydalı olacaktır, çünkü yeni materyallerin ve teknolojinin geliştirilmesine yol açabilir. Bu, zaten uzaydan geldikleri için uzay makineleri için özellikle yararlı olabilir; böylece daha uygun olurlar.
Oberon bu ilginç yönlerinden Tüm araştırma ile, doğaçlama olabilir. Bunlar imkansız görünseler de, bizim teknoloji her geçen gün geliştirmektedir ve hiçbir şey  biz düşünürseniz yapmanız ve deneyemiyoruz .



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum