Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi
Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kurban Bayramı’nda atölyelerde kıyma çekildiğini, kasap esnafı dışında kıyma çekme ve et işlemenin yasaklandığını belirterek, “Kasapların kıyma makineleri sürekli denetimden geçen ve temizliği yapılan, soğutuculu makinelerdir. Artık öyle bir hale geldi ki kaportacı bile hatta araç yıkamacı bile kıyma çekmeye başladı. Oradaki kıyma makinelerinin ağzı soğutuculu değil, krom ve paslanmaz değil. Halkımız et işleme işini, işi bilene yaptırmalı” dedi.
Yayınlanma :
04.07.2022 12:08
Güncelleme :
04.07.2022 12:08


'GEBE OLMAMASINA DİKKAT EDİLMELİ'
Hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Bostancı, "Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşın üzerinde, küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşın üzerindeki hayvanlar seçilmelidir. Hayvanın genel durumu iyi olmalı, canlı olmalı, baktığınız zaman hayvanın herhangi bir sağlık problemi olmaması gerekmektedir. Tüyleri karışık olmamalı, parlak olmalı. Gözlere baktığınız zaman canlı olmalı, gözyaşı ve burun akıntısı olmamalı. Gebe hayvanlar kesinlikle seçilmemeli. Zaten hayvan satış pazarlarına dişi hayvanların girmesi yasak. Fakat işletmelerden alınırken gebe olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Benim veteriner hekim olarak tavsiyem damızlık hayvanların üretimin devam edilmesi açısından kesime gönderilmemesi gerekmektedir" diye konuştu.
'KURBAN KESİLDİKTEN SONRA GIDAYA DÖNÜŞÜYOR'
Kurban kesildikten sonra etlerin nasıl işlenmesi gerektiğini anlatan Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam ise, "Kurban kesildikten sonra gıdaya dönüşüyor. Gıdayı korumanın da farklı yolları vardır. Hayvan kesildikten sonra ilk önce poşetten etlerimizi çıkaracağız. Böyle sofra bezi ya da başka bir bezle serin bir odada 4 saat kadar dinlendireceğiz. Böylece akması gereken kan iyice süzülecek. Artı 4 derece dolabımız da bir 4 saat kadar daha dinlendirdikten sonra etlerimizi işlemeye başlayabiliriz" dedi.
Kurban etleri için ‘kasap’ tavsiyesi
'KAPORTACI, ARAÇ YIKAMACI BİLE KIYMA ÇEKMEYE BAŞLADI'
Kurban Bayramlarında kasaplar dışında birçok yerde kıyma çekildiğine dikkat çeken Şalgam, "Kıyma çekme ve et işleme işleri bakanlık tarafından kasap esnafına verildi. Kasap esnafı dışında kıyma çekmek ve et işlemek yasaklandı. Bu nedenle kıymanızı kasap esnafımızdan çektirmemiz gerekiyor. Çünkü kasapların kıyma makineleri sürekli denetimden geçen ve temizliği yapılan, soğutuculu makinelerdir. Artık öyle bir hale geldi ki kaportacı bile, hatta araç yıkamacı bile kıyma çekmeye başladı. Oradaki kıyma makinelerinin ağzı soğutuculu değil, krom ve paslanmaz değil. Bizim esnafımızın makineleri prosedüre uygun ve et işlemek için daha uygun durumda. Biz bu işi biliyoruz diğerleri seneden seneye, bayramdan bayrama kasap oluyorlar. Bizim halkımıza çağrımız et işleme işini, işi bilene yaptırmaları" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: