Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Dünyada bir ilki başardılar!

65 yaş altındakilere uygulanan tüp mide ameliyatını 73 yaşında yaptırarak dünyada bir ilk oldu.

Dünyada bir ilki başardılar!
19 Ekim 2012 - 10:30
Mustafa Ersin Eken, 73 yaşında tüp mide ameliyatı olarak, dünyada bir ilki gerçekleştirdi. 65 yaş üstüne uygulanması pek tercih edilmeyen ameliyattan önce, bastonla yürümekte zorlanan Eken, artık desteksiz yürüyebiliyor.
 
Eken, mart ayında geçirdiği ameliyat sonrasında 27 kilo vererek, 126 kiloya düştü. Eken ve ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Yunus Yavuz, ortak bir basın toplantısı düzenledi.
 
Eken toplantıda, ’’Hayat standardım iyileşti, hareket kabiliyeti kazandım, asosyallikten kurtuldum’’ dedi. 2002 yılında beri birçok tedavi süreci geçirdiğini söyleyen Eken, her tedavinin ardından tekrar kilo aldığını belirtti.
 
Eken, aldığı kiloların hareket kabiliyetini sınırladığını dile getirerek, ’’Eski fotoğraflarıma bakınca bu şartlarda uzun yaşayamayacağım kanaatine vardım ve bu riske girdim’’ diye konuştu.
 
Aşırı kilolu olmayı, pasif bir daire olarak tanımlayan Eken, MR cihazlarına sığmakta zorluk çektiğini kaydetti. Eken, bu yaşta (73) ameliyat olmasının büyük risk taşıdığı için çocuklarının karşı çıktığını anlattı. Doktorunu ikna etmek için birçok testten de başarıyla çıktığı bilgisini veren Eken, ameliyattan sonra iştahının azaldığını söyledi.
 
Ayağa kalkarak dinç olduğunu gazetecilere gösteren Eken, önceden oturduğu yerden kalkmasının dakikalar sürdüğünü anlattı. 3 çocuk babası Eken, ’’Allah bir daha bastona muhtaç etmesin’’ diyerek, bastonunu anı olarak saklayacağını söyledi.
 
Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Yunus Yavuz ise, Eken’i bu ameliyatı geçiren ’’En kıdemli hasta’’ olarak nitelendirdi. ’’Mide, 100-150 cc boyutlarına, yani bir muz boyutuna getirildi. Kalan mide çıkarıldı, amaç hastanın daha kolay doymasını sağlamaktı’’ diye konuşan Yavuz, ameliyatın ’’Da Vinci Robotu’’ ile yapıldığını kaydetti.
 
Yavuz ayrıca, ’’Ameliyatta yaşanması muhtemel komplikasyonlar nedeniyle, bu operasyon 65 yaş üstüne uygulanmıyordu. Robotik cerrahi ile komplikasyon riskini azaltarak ameliyata karar verildi’’ diye konuştu. Da Vinci’nin cerrahın işini kolaylaştırdığını vurgulayan Yavuz, bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası iyileşme sürecinin kısaldığını hatırlattı. 
 
Hastanın birinci hafta, birinci, üçüncü ve altıncı ayda rutin kontrolleri olduğunu söyleyen Yunus Yavuz, ’’Bu ameliyatta işlem başlar ama bitmez’’ dedi.