Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çorum'daki kaza, Yol Hipnozu kaynaklı

GAZETEMİZE ÖZEL KONUŞTU - Çorum’un Osmancık ilçesinde bu sabaha karşı meydana gelen ve 11 kişinin öldüğü, 21 kişinin ise yaralandığı kaza hakkında açıklamalarda bulunan Karayolları Yol Güvenliği, Araştırma ve Danışmanlık Proje görevlisi, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği üyesi Aşır Altınöz, kazanın otobüs sürücüsünün, ‘’Yol Hipnozu’’ olma ihtimalinden kaynaklandığını sandığını söyledi.

Çorum'daki kaza, Yol Hipnozu kaynaklı
13 Mart 2018 - 15:49

Trafik kazalarıyla ilgili eğitiminin büyük bölümünü ABD’de aldığını ifade eden ve karayolları ile Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği’ne proje hazırlayan Aşır Altınöz, bu görevinin  yanı sıra Güvenli Sürücü Eğitimi veren kuruluşlara gönüllü olarak eğitim veriyor.

Çorum’un Osmancık İlçesindeki kazayla ilgili olarak da görüşlerini belirten Altınöz, kazanın büyük ihtimalle içerisinde 11 kişinin öldüğü, 21 kişinin ise yaralandığı otobüs sürücüsünün ‘’Yol Hipnozu’’ na kapıldığından kaynaklı olduğuna değindi. Yol Hipnozu’nun sürücünün fiziksel durumuyla alakalı olduğunu söyleyen Karayolları Yol Güvenliği, Araştırma ve Danışmanlık Proje görevlisi, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği üyesi Aşır Altınöz,, yola çıkan sürücünün iki buçuk saat sonra mutlaka 15-20 dakika esneme, gevşeme hareketleri yapıp dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Aşır Altınöz,  dördüncü saatten sonra Yol Hipnozu’nun tekrar başlayacağını söyleyerek, ’’ Bunu dört buçuk saate çıkaramazsınız, eğer bunu yaparsanız, hipnoz zirve yapacaktır’’ dedi.Yol Hipnozu olan sürücünün 15 dakika içinde önünde, arkasında ve yanında ne oluyorsa hiç birinin farkında olamayacağını, sürücünün gözlerinin açık olduğunu belirten Altınöz, ‘’ siz onun uyumadığını sanarak güvende olduğunuzu sanırsınız, ancak o hipnozludur. Sürücü hipnozluysa, hız ile bağlantısı kesilir, ne kadar hızlı gittiğini, öndeki aracın durduğunu veya gittiğini anlayamaz’’ dedi

Aşır Altınöz, Türkiye’de 9 bin duran araca çarpma kazalarının yaşandığını ve çoğunun da Yol Hipnozundan kaynaklandığını belirterek, bunun eğitimlerle sürücülere iyice anlatılması gerektiğini savundu.

Otobüs sürücülerinin bu konuda eğitimsiz olduğuna da değinen Altınöz, otobüs şirketlerinin de eğitim için yeterli bütçe ayırmadığını söyleyerek diğer sürücülere de bu konuda uyarıda bulundu. Aşır Altınöz, ‘’Emniyet Şeridinde durduysanız aracınızı yoldan alabildiğince sağa çekin, polis veya jandarmaya haber verilmesinin ardından aracı terk edin ve güvenli bir yerde bekleyin. Gece soğuk ve yağmurlu ise yoldan tamamen çıkın ve öyle bekleyin, Yol Hipnozu olan bir sürücünün mağduru olmayın’’ şeklinde konuştu.