Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Bakanlık, Gebze-Darıca metro hattı için tarih verdi

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na Gebze-Darıca metrosunun ne zaman tamamlanacağını sordu. Bakanlık, projenin, yerli aracın temini ve yerli sinyalizasyon sisteminin test ve devreye alma işlemleri ile 2026 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

Bakanlık, Gebze-Darıca metro hattı için tarih verdi
26 Aralık 2023 - 11:32
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze-Darıca Metro Projesi ile ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması talebiyle soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, soru önergesinde, “Yapımına 2018’de başlanan Gebze - Darıca metrosunun ilk açılış tarihinin 2022 olarak verilmesi rağmen henüz tamamlanamadı. Gebze ile Darıca arasında çalışacak olan metronun ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin temelini atıp tamamlayamadıktan sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devredilen Gebze-Darıca Metro hattının açılış tarihi sırasıyla bir sonraki yıl olarak değiştirildi. Gebze - Darıca metrosunun ilk açılış tarihinin 2022 olarak verilmesi sonrası, 2023 yılı olarak güncellenmişti. Son olarak 2024 yılına tarih verilmesine vatandaşlar isyan etti. Gebzeliler, Gebze – Darıca metro hattının bir an önce açılmasını istiyor.” ifadelerine yer verdi.

AÇILIŞI NEDEN SÜREKLİ ERTELENİYOR
Gergerlioğlu, şu sorulara cevap verilmesini talep etti:
“Bu bağlamda, yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur? Eğer iddialar doğru ise Gebze-Darıca Metro hattının açılışı neden sürekli erteleniyor? Gebze-Darıca Metro hattını ne zaman tamamlayarak hizmete açmayı düşüyorsunuz? Kocaeli Büyükşehir Belediyesi temelini attığı projeyi neden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devretti?”

İLERLEME YÜZDE 70 SEVİYELERİNDE
Bakanlık, Gergerlioğlu’nun soru önergesine şöyle cevap verdi:

“Gebze-Darıca Metrosu Yapım İşi; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 18.05.2018 tarihinde ihale edilmiş ve Yüklenici ile 12.06.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık yüzde 2 oranında ilerleme sağlanmıştır. Bu ölçekteki projeleri yönetmek, belediyeleri finanse etmek ve desteklemek amacıyla daha önce çıkarılmış kanunlara dayanarak, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda söz konusu projenin yapımı, 17.09.2019 tarihli ve Cumhurbaşkanı Kararı ile Bakanlığımıza devredilmiştir. Projenin Bakanlığımızca üstlenilmesinden ardından çalışmalara hız verilmiş ve Kasım ayı itibarıyla ilerleme oranı yüzde 70 seviyelerine ulaşmıştır.

4 DEFA SÜRE UZATIMI
Kamulaştırma sorunları, altyapı hatlarının taşınması (deplase), proje değişiklikleri ve Covid-19 Pandemi koşullarından kaynaklı olarak 4 defa süre uzatımı verilen projede ayrıca uluslararası savaş ve ülkemizde gerçekleşen deprem gibi iş gücü ve malzeme teminine olumsuz etki eden süreçler de yaşanmıştır.

2026 YILI İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI PLANLANMAKTA
Gebze-Darıca Metrosu Projesinin; inşaat yapımı, yerli aracın temini ve yerli sinyalizasyon sisteminin test ve devreye alma işlemleri ile birlikte 2026 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum