KSO Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası 27. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası tarafından 27’ncisi düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri töreni Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. ‘Temiz Çevre, Güçlü Sanayi’ teması ile düzenlenen ödül töreninde ödül alanlara ödülleri takdim edilirken, törene  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı  Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, iş adamları ve davetliler katıldı.

ŞAHABETTİN BİLGİSU UNUTULMADI
Konuşmasına ödül törenine adı verilen ve Kocaeli Sanayi Odası'nın kurucu başkanlarından Şahabettin Bilgisu’yu anarak başlayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Şahabettin Bilgisu’nun; “Ekonomide ve Ekolojide denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hatırlatmak istiyorum. Türkiye’nin ilk ve bu formattaki tek ödül organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerine 27 yıldır ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

KARBON EMİSYONUNA VURGU
Ödül töreninde konuşan TOBB Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında karbon emisyonuna vurgu yaparken, “Ayhan Başkanımızla ve ekibiyle iftihar ediyorum, Ayhan Başkanımla birçok kurumda birlikte çalışıyorum ve bilgisinden istifade ediyorum. Kocaeli başta olmak üzere tüm illerden bilgi topladık, Başkan Ayhan Zeytinoğlu benim mesai arkadaşım olarak sizlerin taleplerini bana iletti, bunların bir kısmı hayata geçti bir kısmı geçemedi. Covid-19 dünyayı  ne kadar hoyrat kullandığımızı ve birbirimize bağlı olduğumuzu bizlere gösterdi. Avrupa birliği iklim değişikliği ile ilgili bir program başlattı, Avrupa birliği ‘ithal edeceğim ürünlerde karbon eşitleme vergisi alacağım’ diyor. Eğer iklim değişikliğine dikkat etmezsek Avrupa’ya 2 Milyon Dolar vergi vereceğiz ki bu vergiyi oraya vermeye mi tercih edeceğiz yoksa geri dönüşüme mi harcayacağız. Karbon emisyonunu uygulamaya alanlar bir adım öne geçecek. Eğer Karbon Emisyonunu uygulamazsak Türkiye en çok etkilenecek üç ülkeden biri olacak ki diğer iki ülkeler de Rusya ve Çin. Geçmişe odaklanılmalı geleceğe odaklanılmalı, Türkiye’nin 2050 yılına uzanan bir karbon emisyonu programı oluşturması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ELİMİZDEN GELENİ YAPAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise konuşmasında sanayicilerin ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirtirken, “Rifat abiye teşekkür ediyorum, iklim değişikliğe dair konuları bir bir sıraladı.  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak çevre duyarlılığı olan sanayicilerle çalışmaktan guru duyuyoruz. Hem Ayhan Başkanım hem de Rifat Başkanım konuşmalarında bir ifadenin altını çizmekte fayda var, biz araştırma geliştirmeye, dünya sorunlarına da işletme prosedürlerine daha fazla yoğunlaşmaz gerekiyor. Bazen tesisleri geziyorum ve görüyorum ki Kocaeli dünya standartlarında çalışan firmalara sahip. Yerel yönetimler olarak, merkezi idare olarak bizim yapmamız gereken sizin önünüzü açmak. Biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak sizler için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

KÜRESEL ISINMA VURGUSU
Başkan Büyükakın konuşmasının devamında ise küresel ısınmaya değinerek, “Rifat abinin belirttiği bir kısım var, birlikte hareket etmek. Biz Pandemi döneminde birlikte hareket edilmesi gerektiğini gördük, müsilaj ile mücadele de gördük. Hani bir söz var ya iyilik yap denize at ama iyiliği bile arıtmadan denize atmamak lazım bizler evrenle iletişime geçme biçimimizi gözden geçirmeliyiz, doğa hükmetmeye kalktığınız zaman sizlere küresel ısınma olarak geri dönüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu konu hakkında ki birçok çalışmamız var. Ağaçlandırma yapıyoruz, arabaların karbon emisyonunu azaltmak için kavşak düzenlemesi yapıyoruz, metro çalışmamızı yapıyoruz ve İzmit’te de tramvay hizmetimizle elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

MÜSİLAJ ÖNCEDEN TEMİZLENMİŞTİ
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un rahatsızlığı nedeniyle yer alamadığı ödül törenine Vali Yardımcısı Dursun Balaban katılım sağladı. Vali Yardımcısı Balaban konuşmasında müsilajın gündeme gelemeden önce denizden temizlenmeye başladığını açıklarken, “Ekolojik dengenin korunmasında insan kaynaklı kirleticilerin kontrol altına alınması önemlidir. İlimizde yer alan ağır sanayi kuruluşlarının atıklarının temizlenmesi Kocaeli Valiliğimiz ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin önemli gündemlerinden biridir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanım efe3ndinin başlattığı sıfır atık projesi çok önemlidir. Müsilaj problemi çıkmadan önce Kocaeli’de bununla ilgili çalışma başlamıştı, Kocaeli ilklerin başkenti. Müsilaj denildiği ana kadar belediyemiz denizden müsilaj toplanıp bertaraf edilmişti.” ifadelerini kullandı.

İŞTE ÖDÜL ALAN FİRMALAR
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç’ın ödülleri alan firmaları açıkladığı ödül töreninde 6 kategoride ödüller verildi.

İşte o firmalar:

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ KİMYA SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ -  BASF TÜRK KİMYA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ KARMA SEKTÖR ÇEVRE ÖDÜLÜ - İSPAK ESNEK AMBALAJ SAN. A.Ş.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ OTOMOTİV TEDARİK SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ - BRISA BRIDGESTONE SABANCI LASTIK SAN. VE TİC. A.Ş.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇEVRE ÖDÜLÜ -  OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SAN. A.Ş-SAKARYA

KOBİ KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ - HİDROPAR HAREKET KONTROL TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ SAN. VE TİC. A. Ş.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KATEGORİSİ ÇEVRE ÖDÜLÜ -  FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.-KOCAELİ FABRİKALARI