TİM kamulaştırılıyor mu?
CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Komisyonda görüşülen Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini değerlendirdi.
Yayınlanma :
11.05.2022 13:55
Güncelleme :
11.05.2022 13:55


“CHP’li Belediyelerin gelirlerini azaltmak için ellerinden geleni yapıyorlar”
Teklifin 1’inci maddesiyle Belediye Gelirleri Kanununda yapılan değişiklikle ülkemizde gerçekleştirilen fuarların düzenlendiği iç alanlarda yapılan ilan ve reklamlar ilan ve reklam vergisinden istisna tutulmak istendiğini ifade eden Tarhan, “Son üç yılda ülkemizde düzenlenen fuarlara ilişkin TOBB’dan alınan veriler gösteriyor ki Türkiye’de düzenlenen fuarların yarısından çok daha fazlasına ev sahipliği yapan ilk üç il büyükşehir belediyesi CHP’li başkanlarca yönetiliyor. Fuarlara gelen ziyaretçi sayıları yüzbinleri aşıyor. Belediyeler burada temizlik hizmeti veriyor, çevre düzenleme hizmeti sunuyor. Teklifteki bu düzenleme ile belediyeler fuarlara tüm belediyecilik hizmetlerini verseler de fuarlardan reklam ve ilan geliri elde edemeyecekler. Yerel yönetimlerde Millet İttifakının başarısı arttıkça Cumhur İttifakı belediye gelirlerinin azalması için yeni düzenlemeler yapmak istiyor. Cumhur ittifakının yapması gereken demokrasiye yürekten inanmak, makamların gelip geçici olduğunu, milletin oyuna saygı duyulması gerektiğini ve seçimle gelen bizden değilse her türlü engeli çıkarırız düşüncesini bırakmaktır.” dedi.
“Helal Akreditasyon Kurumu kurulduğundan bu yana İslam Ülkelerine ihracat azaldı.”
2017 yılında çıkarılan yasayla kurulan Helal Akreditasyon Kurumuna ilişkin düzenlemeleri de değerlendiren Tarhan, “2017’de bu Kanun görüşülürken uyarmıştık, apar topar bir düzenleme yapmayın gelin bu düzenlemenin üzerinde çalışalım demiştik. Aradan geçen yaklaşık 4,5 yılda 16 madde ve 1 geçici maddeden oluşan Kanunda sadece 1 madde değişmeden bugüne gelmiş o da yürürlük maddesi. Üstelik Kurumun kurulduğu yıldan itibaren TÜİK’in açıkladığı ihracat rakamları açıkça ortaya koyuyor ki Kurul’un İslam ülkelerine ihracata bir katkısı da olmamış. En çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkeye baktığımızda yıllar içinde değişen bir durum yok. Listede nüfusunun yoğunluğu Müslüman olan tek ülke Irak. Ülke gruplarına göre baktığımızda da tablo değişmiyor. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelere yapılan ihracat 2013’te toplam ihracatımızın %33,6’sını oluştururken, gelinen noktada %25,2’ye düşmüş durumda. Helal Akreditasyon Kurumu kurulduğu yıl İslam Ülkelerine ihracatımızda %29,6 olan payda bırakın ilerlemeyi tam 4,4 puan düşüş yaşandığını TÜİK verileri de ortaya koyuyor.” diyerek Teklifle Helal Akreditasyon Kurumuna verilen 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar olan idari para cezası verme yetkisini de alt ve üst sınır arasındaki makasın geniş olması sebebiyle eleştirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: