Tarihte Darıca... Darıca'da Millet Mektepleri'nin açılması!
Gazetemiz Araştırmacı - Yazarı Mutlu Kerem Kolcuoğlu, kitabı ''Karye-i Darıca'dan Darıca İlçesi'ne...'' isimli kitaptan Darıca ile ilgili geçmişte yaşanan olayları anlatmaya devam ediyor.
Yayınlanma :
06.07.2021 11:36
Güncelleme :
08.07.2021 12:06


Darıca Nahiyesi'ndeki Millet Mektepleri Açılış Töreni ülke genelinde olduğu gibi bir şenlik havasında gerçekleşti. Nahiye Konağı önünde yapılan resmi törene Darıca Nahiye Müdürü Tevfik Özmert olduğu halde asleri ve mülki zevatın katılımıyla görkemli bir harf devriminin başlangıcı Darıca Nahiyesi'nde start aldı. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Rumların eğitim gördüğü kız ve erkek okullarının yanı sıra Müslümanların din temelli eğitim gördükleri tarihsel camilerin avlularında da zaviyeler bulunmaktaydı.
Darıca, mübadeleden sonra ilk 5 yılı okulsuz geçirmiş, bu durum özellikle Darıcalı Mübadil aileleri derinden yaralamıştı. Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) Eski Rum Okulu'nı (Scollia Rission) onartıp, ilkokul olarak 1929 yılında eğitime açtı. Açılış töreni Maarif Mekteplerinin açılış gününe denk getirildi. Okulda ülke genelinde olduğu gibi Türkçe, yurt bilgisi (tarih-coğrafya), aritmetik-geometri; aile bilgisi, resim-iş, yazı, beden eğitimi, müzik dersleri verilmeye başlandı. Okul ilk mezunlarını 1934 yılında verdi. Aynı yıl Darıca İlkokulu'ndan mezun olanlar içinde ortaokula devam etmek isteyenler Pendik Ortaokulu'na devam ettiler.
Okulun eğitime açılmasıyla Nahiye'nin ilk eğitim sorununun aşılması yanında müsamere, piyes gibi sosyal ve kültürel etkinliklerin artması eğitim çağındaki çocukların sosyalleşmesinde büyük rol oynayacaktı. Darıca Nahiyesi'nde ilk eğitim aralıksız olarak Rum Okulu'nda 1963 yılına kadar devam etti. 1963'te yaşanan depremle 1882 yılında inşa edilmiş okulun duvarlarında meydana gelen derin çatlaklar sonucu okula oturulamaz raporu verildi. Bu durum üzerine öğrenciler, askeriyenin akaryakıt taburundaki barakalarda eğitime devam etmek zorunda kaldılar. 1964 yılında ise öğrenciler, inşası tamamlanan yeni ilkokula nakledildiler.
1950'lilerde 5 yılı tamamlayıp ilkokuldan mezun olan öğrencilerinden eğitimlerine devam etmek isteyenler 7 km ötedeki Gekbuze (Gebze) Ortaokulu'na gitmek zorunda kalıyorlardı. Darıcalıların Milli Eğitim Bakanlığı'na verdikleri dilekçelere rağmen ödenek ve öğretmen eksikliğinden ortaokulun inşasına bir türlü başlanılamıyordu. Nihayet artan öğrenci sayısı ve bu duruma bağlı talepler karşısında 1967 yılında yeni yapılan ilkokul binasında ortaokul açılması kararlaştırıldı. Öğrenci kayıtları 67-68 öğretim yılında yapılmaya başlansa da öğretmen atamaları yapılamadı. Darıca Bucağı'nın lise ihtiyacına cevap verecek uygulama 1980-81 eğitim yılının bilindik siyasi çalkantıları ve sıkıntıları arasına sıkıştırılan bir ayrıntı olarak tezahür edecek, Darıca Ortaokulu'na yapılan ek derslikle lise açılmış olacaktı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: