Sivrisineksiz 2023 yazına hazırlık
Büyükşehir Belediyesi halk sağlığının korunması amacıyla her sene olduğu gibi sivrisineksiz bir 2023 yazı için ara vermeden çalışıyor
Yayınlanma :
03.04.2023 10:46
Güncelleme :
03.04.2023 11:25


TEDBİR ALMAK ŞART
Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı onaylı biyosidal ürünler kullanılırken, özellikle yaz aylarında olası sinek oluşumuna karşı erken tedbir alınması büyük önem taşıyor. Böylece sivrisinek üreme alanlarında bulunan larvaların ergin hale gelmeden yok edilmesini sağlamak amaçlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Vektörle Mücadele Birimi 33 ekip ve araç, 71 personel, hem karada hem suda gidebilme özelliği olan 1 adet 4x4 amfibik araç ile uygulama çalışmalarını yürütüyor.
DURGUN SULARDA ÜREME
Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. Yumurtadan çıkan sivrisinek yavrularının (larva ve pupa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyar. Bu, çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da teneke kapta birikmiş bir su olabilir. Bir dişi sivrisinek tek yumurtlamada yaklaşık 400 adet yumurta bırakabilir. Ortalama 3 hafta yaşayan sivrisinekler yaklaşık 3 defa yumurtlama yapabilirler. Yani bir sivrisinek hayatı boyunca yaklaşık 1.200 yumurta bırakabilir.
AÇIK KAPTA SU BULUNDURMAYIN!
Yetkililer sivrisinekle mücadele ve sivrisinek aracılığıyla bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla evlerin etrafında bulunan su depolama tankları, kova, varil, bidon gibi su biriktirme kaplarının üzerlerinin kapatılmasının gerekli olduğunu belirtiyor. Yağmur sonrası oluşan su birikintilerinde, oluklarda, saksı altlarında bırakılan sular da bir süre bekletildiğinde sivrisineklerin üremesi için ideal bir ortam oluşturduğunun altı çiziliyor. Yetkililer sivrisinekle mücadele konusunda geçen yıllarda ki vatandaşımızın göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı teşekkürlerini iletmekte, bu sene de aynı hassasiyetin sürdürülmesi için etrafta gördüğümüz su birikintilerinin sivrisineklere ortam oluşturmayacak duruma getirilmesinin gerekliliği vurgulanmaktadır.
KIŞLAK MÜCADELE
Hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte sivrisinek ve karasinekler kış aylarını geçirmek için sıcak ve nemli alanları tercih ederler. Her sene mart ayına kadar devam eden kışlak mücadelede sivrisineklerin barındıkları ve üreme kaynakları olan bina bodrumları, rögarlar, yağmur ızgaraları, kapalı kanallar, fosseptik çukurları gibi alanlarda Termalfog cihazıyla sisleme yapılarak sivrisinekler bertaraf edilmektedir. Dişi sivrisinekler yumurtlayıp üreyebilmek için kana ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple sadece dişi sivrisinekler ısırıp, kan emer. Erkek sivrisineklerin besini de bitki ve meyve sularından aldıkları şeker ve proteinden oluşur.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: