Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Okullar müdürsüz kalabilir!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim sistemiyle birlikte oluşan norm fazlası sınıf öğretmenlerinin mağduriyetini gidermek için yaptığı alan değişikliği uygulaması okullarda yeni bir kaos yarattı

Okullar müdürsüz kalabilir!
10 Ekim 2012 - 10:17
 Milli Eğitim Bakanlığı`nın son yaptığı değişiklikle 4+4+4`le norm fazlasına düşen öğretmenler için yaptığı ‘yan alan` uygulaması okullarda farklı bir kaosun yaşanmasına neden oldu. Birçok sınıf öğretmeni çeşitli sebeplerle sınıflarını bırakarak kendi alanında öğretmenliğe geçmeyi tercih etti. Bu haktan yararlanabilen okul müdürleri de yan dal branş öğretmenliğini seçince, birçok öğrenci öğretmensiz, okullar da yöneticisiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
 
MÜDÜRLÜĞÜ DÜŞÜYOR
Yeni sistemde, dönüşen okullarda bir yöneticinin ilkokul müdürü olması için sınıf öğretmeni, ortaokul müdürü olabilmesi için de branş öğretmeni olması gerekiyor. Ancak mevcut sistemde birçok yönetici asli görevini yapamıyordu. Ayrıca yeni sistemde okulların ayrılmasından dolayı ilkokulda müdürlük yapan biri, ortaokulda öğretmenliğe geçerse müdürlüğü düşüyor. Bunun yanı sıra mevcut sistemde kişi ortaokul müdürüyse, alan değişikliği yapsa bile kadrosu düşmüyor. 
 
EN KIDEMLİ MÜDÜR YARDIMCISI
Hem yöneticilik hem öğretmenlik yapan kişilerde, düzenleme yapılmadığı takdirde müdür iseler sadece idarecilik yetkisi düşüyor. Okuldaki en kıdemli müdür yardımcılarından biri göreve talip olursa, yerine o geçecek. Yapılan uygulamada henüz tercihlerin sonuçları açıklanmadığı için alan değişiklikleri gerçekleştirilmedi. Alan değişikliğinin temel sebebi olarak idareciliğin yorucu bir görev olmasını gösteren yetkililer, müdürlüğün yoğun iş temposundan dolayı istenmediğini belirtiyor. Müdürlerin fazla mesai yapmasının da bunda etkili olduğunu ifade eden yetkililer, alan değişikliği yapan müdürlerin, öğretmenliğe göre daha çok yoğun iş temposu olduğunu vurguluyor.