Mim Kemal Öke: Abdülhamit kitabımdan sonra hilafetçi eleştirisi aldım
12. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Yazar Mim Kemal Öke, “Arayışları ve Andıklarıyla Bir Zamane Dervişi” konulu söyleşide kitapseverlerle buluştu
Yayınlanma :
14.05.2022 14:41
Güncelleme :
14.05.2022 14:41


“KİTABIN KOKUSU; GEÇMİŞİ VE TARİHİ HATIRLATIYOR”
Kitapta en sevdiği şeyin kitabın kokusu olduğunu ifade eden Öke, “Hayatımın önemli yerindeki olgulardan birisi kitaptır. Kitapla tanışmam birazda mecburiyetten oldu. Aile hayatıma baktığımda biraz yalnızlık vardı. Bir şeylere sarılmak ihtiyacından dolayı hayatımda en önemli arkadaşlardan birisi kitap olmuştur. Kitabın kokusu geçmişi ve tarihi hatırlatıyor. O yüzden kitaplar benim arkadaşım olmuştur. Çocukluğumda ve gençliğimde ortaokuldan itibaren tüm Türk klasiklerini okudum. Sonrasında dünya klasiklerini bitirdim. Ortaokul öğrencisi iken İstanbul’un sahaflarına giderdim. Orada bir sahaf bana sen Osmanlıca öğrenmelisin dedi. Sonra ben Osmanlıca öğrendim. Kitapların içerisinde kaybolurdum ve onların arasında olmaya bayılıyordum. Ortaokul birinci sınıfta iken Osmanlıcam epeyce ilerlemişti’’ ifadesini kullandı.
“TARİHİ BİLMEDEN GÜNÜ ŞEKİLLENDİRMEDE ÇOK EKSİK KALIRSINIZ”
Yazar Öke, “Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorada tez yazma aşamasında konu düşünürken o dönemde dünyadaki bütün olayların merkezinde Siyonizm ve Filistin sorunu vardı. Tarihi bilmeden günü şekillendirmede çok eksik kalırsınız. Filistin sorunun yanında Musul, Güneydoğu Anadolu gibi konularda ve dış politika konularında araştırma yaptım ve kitaplar yazdım. Bu yazdıklarım beni Dışişleri Bakanlığı’nda danışmanlığa taşıdı” dedi.
“2. ABDÜLHAMİT’İN EN ÇOK KARALANDIĞI DÖNEMDE BEN ABDÜLHAMİT’İ YAZDIM”
Yazar Öke, “2000’li yıllarda dünya nereye gidiyor üzerine araştırmalar yaptım. Bizi nasıl bir dünya bekliyor diye düşündüm. Sonrasında sistem mi bozuk insan mı bozuk dedim. İnsanı araştırmaya başladım. Tasavvuf konusunda bazı araştırmalar yaptım. Bu konu üzerine yazılar yazdım. İlk romanım Gün Batımı’nı 80 Darbesi döneminde kaleme aldım. Gün Batımında bir aile içerisindeki 3 evladın farklı alanlardaki yaşayışlarını ele aldım. İkinci romanımı Turgut Reis üzerine yazdım. Turgut Reis’in sürgüne gittiği Malta’ya gittim. Orada kaldığı kışlayı ziyarettim, hangi şartlarda ve nerede yaşadığını gördüm. Üçüncü Roman’ımda ise 2. Abdülhamit’i ele aldım. İkinci Abdülhamit’in en çok karalandığı dönemde ben Abdülhamit’i yazdım. Bu romanımdan dolayı hilafetçi diye çok eleştiri aldım” şeklinde konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: