Milletvekili tarhan, İzmit Körfezi'ne dikkat çekti
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Dilovası’nda özel bir şirkete ait tesiste kapasite artırımına gidilmesi amacıyla petrol ve petrol türevi sıvı kimyasal madde depolama alanlarının genişletilmesi için yapılan başvuruya dair soru önergesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığına sundu
Yayınlanma :
07.02.2022 13:20
Güncelleme :
07.02.2022 13:20


“Yıllar içinde İzmit Körfez’ini yok ettiler”
Tarhan, uydu görüntülerini de göstererek şunları söyledi. “Uydu görüntülerine bakınca yıllar içinde yatırım ve kapasite geliştirme adı altında kıyılarımıza verilen zarar ortada. İzmit Körfezi adeta yok oldu. Adatepe Dilovası’nın yeşil alanıydı. Burada yeşili de yok ettiler. Doğaya verilen bu zarar kadar önemli bir husus da çevre kirliği, yoğun kimyasal atık sonucunda Dilovası’nda kanser vakalarının artıyor olmasıdır. Çevre için tehdit olmanın ötesinde bu ağır sanayileşme insan sağlığını da tehdit etmektedir. İzmit Körfezi’nin çevresinde bulunan 34 limandan 18’inde kimyasal ürünlerle ilgili tesisler bulunuyor. Bölgede endüstriyel kazaların ve felaketlerin önlenmesi adına yapılması gereken çalışmalar da güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Ama biz buradaki tesislerin aldıkları tedbirlere dair bir denetim var mı bilmiyoruz. Ama henüz 20 ek tank için yargılama süreci tamamlanmamışken, şimdi 57 ek tank talebi firmaların tek odağının kazanç olduğunu gösteriyor. Biz bu başvurunun çevre, doğa ve insan sağlığı yönünden çok dikkatli incelenmesini talep ediyoruz. Sorularımızın Bakanlık tarafından ivedilikle cevaplanmasını bekliyoruz. Çünkü burası adeta patlamaya hazır bir bomba haline geliyor.”
“Kimyasal tesisler için yapılan çalışmalar yeni teknolojilere uyarlanmalı. Kocaeli halkı tehlikeye atılmamalı"
Daha önce Birleşmiş Milletler ve Kocaeli Sanayi Odasının işbirliğinde APELL Projesi ile kapalı çevrim telsiz sistemi ile olası yangın, paklama ve sızıntıda hızlı müdahale ve en az can kaybı yaşanması amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların yeni teknolojilerle güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Tarhan, “1989 yılında Kocaeli’de meydana gelebilecek kimyasal, endüstriyel kazaların önlenmesi, acil alarm mekanizmalarının kurulması gibi tedbirleri içeren APELL projesinin günümüz teknolojileri ile desteklenmesi yönünde mutlaka çalışmalar yapılmalı, bununla kalmamalı, Türkiye’nin de taraf olduğu Büyük Kazaların Önlenmesi Direktifi - Seveso Direktifine kapsamında çıkartılan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’te düzenlenen yükümlülükleri de firmalar mutlaka yerine getirmeli ve bu çalışmalar da sıkı sıkıya denetlenmelidir.” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: