Gebze Teknik Üniversitesi Marmara afetlerle Baş Edebilir Yapılar için uygulama ve Araştırma Merkezi (MARTEST) yürütücülüğünde ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri liderliğinde sürdürülen, Japonya JICA destekli SATREPS-MARTEST Projesi kapsamında Kocaeli AFAD’da bir eğitim programı gerçekleştirildi. Afetlere karşı daha dirençli yapılar ve toplumlar oluşturmayı hedefleyen proje kapsamında düzenlenen eğitim, 26 Şubat 2026 tarihinde AFAD Kocaeli İl Müdürlüğü’nde yapıldı.
Çok paydaşlı bir araştırma ve uygulama projesi olan MARTEST’in Çalışma Grubu 4 faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen programda, kentsel afet risklerinin azaltılması ve afet eğitimlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ele alındı. Programa AFAD personeli ile Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Bu kapsamdaki eğitim programı; Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selçuk Toprak, Dr. Öğr. Üyesi Ceren Özer Sözdinler, Arş. Gör. Emel Sadıkoğlu ve Arş. Gör. Oğuz Dal, Hyogo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mayumi Sakamoto ile doktora öğrencileri Risu Ando ve Kyohei Yamaguchi, Gifu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Maki Koyama ve SATREPS-MARTEST proje koordinatörü Sho Amemiya’nın katkılarıyla hazırlandı.
Program kapsamında katılımcılara, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan sarsıntıyı farklı şehirlerde ve farklı bina katlarında simüle eden sanal gerçeklik (VR) uygulaması ve 360 derece video deneyimi sunuldu. Bu uygulamalar sayesinde deprem sırasında bina içindeki risklerin fark edilmesi, gerekli önlemlerin alınması ve mobilya sabitleme gibi konularda farkındalık oluşturulması hedeflendi.
Ayrıca metaverse ortamında geliştirilen ve deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında doğru davranışları öğretmeyi amaçlayan eğitici bir oyun hakkında bilgi verilerek katılımcılara demo gösterimi yapıldı. Farklı senaryolar üzerinden kullanıcıya seçenekler sunan bu uygulama, deprem sırasında yapılması gereken doğru davranışların öğrenilmesini amaçlıyor.
Programda ayrıca, çocuklara yönelik afet farkındalığını artırmak amacıyla deprem çantası hazırlama ve ilkyardım oyunları gibi interaktif atölye örnekleri de katılımcılarla paylaşıldı. Eğitim programının sonunda katılımcıların deprem anındaki farkındalık düzeylerini değerlendirmeye yönelik bir anket çalışması gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen eğitim programı ile afet bilincinin artırılması ve yenilikçi teknolojilerin afet risk azaltma ile afet eğitimi süreçlerine entegrasyonunun desteklenmesi hedefleniyor.
MARTEST ile Geleceğin Afet Eğitim Teknolojileri Tanıtıldı
MARTEST projesi kapsamında, Kocaeli AFAD’da sanal gerçeklik ve metaverse teknolojileriyle afet farkındalık eğitimi verildi.
Yayınlanma :
05.03.2026 14:10
Güncelleme :
05.03.2026 14:10
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: