“Kentsel dönüşümü kentsel yenilenmeye dönüştürmeliyiz”
İnşaat mühendisleriyle bir araya gelen Başkan Büyükakın, “Kentsel dönüşüm fırsatını, kentin topyekûn yenilenme fırsatına dönüştürmeliyiz” dedi
Yayınlanma :
28.12.2023 12:41
Güncelleme :
28.12.2023 12:41


YOĞUN KATILIM
İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen geleneksel buluşma programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, odanın eski başkanları, inşaat mühendisleri ve aileleri katıldı.
“ÖLÇMEDİĞİNİZ BİR ŞEYİ İYİLEŞTİREMEZSİNİZ”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası arasında yapılan protokol ile hayata geçirilen ve kısa süre içerisinde tamamlanması planlanan yapı envanter çalışmalarında görev yapan mühendislere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Büyükakın, “Sürekli konuşuyoruz, bina öldürüyor deprem öldürmüyor diye. O konu ile ilgili çalışması gerekenler buradakiler. Sonuçta biz hangi kaynakları ayırırsak ayıralım, öncelikli olanları belirleyelim, sonuçta bu konuya çalışacak olanlar teknik arkadaşlardır. İki tane üniversitemiz ve ilgili bölümleri var, onlardan ilgili uzmanlar çağırdık. Alt çalışma grupları oluşturduk. Hem zeminle hem de diğer alanlarla ilgili çalışmalar yapıldı. Ardından İnşaat Mühendisleri Odası ile hızlı tarama yöntemi esas alınarak riskli yapıların taranmasına yönelik karar verildi. Çünkü ölçmediğiniz bir şeyi iyileştiremezsiniz. Ben bir taraftan taramalar yapılırken diğer taraftan alt çalışma gruplarındaki çalışmalar raporlanırken bir taraftan da bir başka ekibimizle dönüşümle ilgili çalışmaların ana taşlarını döşemeye çalışıyorum” ifadesini kullandı.
“PARSEL BAZLI DEĞİL ADA BAZLI KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Başkan Büyükakın, “Parsel bazlı düzenleme hakkını verirsek bugün şehre deniz kıyısından tepeye doğru baktığımızda gördüğümüz görüntünün aynısıyla karşı karşıya kalırız. Ulaşımla ilgili bize sıkıntı yaratan yolların birbiri ile üst seviyeli yollardan alt seviyeli yollara kadar bir hiyerarşi içerisinde olmamasından kaynaklanan problemleri çözemeyiz, otopark problemini çözemeyiz, sosyal donatı problemini çözemeyiz. Dolayısı ile bizim bu kentsel yenilenme fırsatını, kentin topyekün yenilenme fırsatına döndürmemiz gerekir. Burada yaptığımız çalışmayı aslında dirençli şehirler dediğimizde anladığımız başlığın altına giren her şeyi içerecek bir fırsata döndürmemiz gerekir. Bir taraftan imar düzenlemeleri ile yeni binaların yapımına imkan tanırken bunların parsel bazlı olmamasını, büyük adalar bazında dönüşüm imkanının yaratılmasını ama bunu yaparken de aynı zamanda ulaşım merkezli bir dönüşüm mantığını da harekete geçirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK”
Geleneksel buluşmaya katılan mühendislere ve ailelerine teşekkür eden şube başkanı Akgün, “6 Şubat depremlerinden sonra sabah Kocaeli’den yola çıkan ilk ekiplerden biri şubemizim ekibiydi. Tüm şehir deprem bölgesi için seferber olduk, elimizden gelen çabayı gösterdik. Arama kurtarma, hasar tespit ve insani yardımlarda bulunduk. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin ardından İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz yapı envanter çalışmasında bu kentteki 1999 Gölcük Depremi öncesi yapılan tüm binaları incelemek üzere bir protokol imzaladık. Aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden teknik işbirliği protokolü ile yardım aldık. Proje kapsamında eğitim verilen 110 inşaat mühendisi meslek taşımızla deprem öncesi inşa edilen yapıları incelemek üzere sahaya inerek temmuz ayında çalışmalara başladık ve aralık ayı sonu itibari ile çalışmaları bitirmiş bulunmaktayız. Bu projeyle Türkiye’ye örnek olduk. Ayrıca Kocaeli’deki yapı envanteri protokolü kapsamında bize, mesleğimize ve şehrimize en büyük desteği veren Başkan Büyükakın’a da teşekkürlerimi sunuyorum” açıklamasını yaptı.
“VARLIK NEDENİMİZ BU MİLLETE HİZMET”
Programda konuşan Rektör Cantürk, “Bu işbirliklerimizin Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli’deki diğer dinamiklerle devam etmesini önemsiyorum. Kocaeli Üniversitesi olarak her aktivitenin içerisinde arkadaşlarımızla birlikte şehrimize hizmet etme noktasında çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Derince Aygün, “Varlık nedenimiz bu millete hizmet etmek içindir dolayısı ile hepimizin bu toplumda bir görevimiz var. Bizler teknik insanlar olarak ilimize hizmet ediyoruz. Bununda amiral gemisi Büyükşehir Belediyemiz” ifadesini kullandı. Programda şube başkanı Akgün, Başkan Büyükakın’a plaket ve baret takdim etti. Başkan Büyükakın, Kocaeli yapı envanter çalışmasında görev alan mühendislerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: