Kenevirden kâğıt üretimi ilgi çekiyor
Büyükşehir SEKA Kağıt Müzesi’nde geri dönüşüm kâğıdı ile asitsiz kâğıt üretimi yapılıyor
Yayınlanma :
18.01.2025 10:33
Güncelleme :
18.01.2025 10:33


ASİTSİZ KÂĞITLARIN ÜRETİMİ YAPILIYOR
Sanayi mirası SEKA Kâğıt Müzesi’nde, Türkiye’ye yurt dışından getirilerek tarihi eserlerin onarımı için kullanılan asitsiz kâğıtların üretimi yapılıyor.
Kenevir liflerinin kesilerek pişirmeye hazır hale getirildiği ve kimyasal pişirme işleminin laboratuvar ortamında gerçekleştirildiği asitsiz kenevir hamuru üç kez kesme işlemine tabi tutuluyor.
TARİHİ ESERLERİN ONARIMI SAĞLANACAK
Hollander makinesinde dövülerek kullanılabilir hale getirilen kenevir hamurundan ise A3 boyutlarında el yapımı asitsiz kâğıtlar üretiliyor. Daha önce kullanılmayan kenevir bitkisinden geleneksel yöntemlerle elde edilen asitsiz kağıtlar ile hem tarihi eserlerin onarımı sağlanacak hem de yurt dışından temin edilmesinin önüne geçilecek.
SEKA İHTİSAS KÂĞIDI PROJESİ
SEKA Sanat İhtisas Merkezi eğitmenleri, SEKA İhtisas Projesi kapsamında
oluklu mukavva ve asitsiz kâğıtlar kullanıyor. Bu bağlamda Hollander makinesinde dövülerek hazırlanan geri dönüşüm hamurundan A5, A4 ve A3 boyutlarında el yapımı kâğıtlar üretiliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: