GTÜ'de sürdürülebilir tarım uygulamalarında ilk hasat yapıldı
GTÜ ATAM tarafından yeşil mutabakat doğrultusunda ülke genelinde çeşitli bitkiler üzerinde uygulaması yapılan mikrobiyal gübre çalışmasının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. GTÜ kampüsünde çalışılan ayçiçeği bitkisinin ilk hasadı yapılarak sonuçları açıklandı.
Yayınlanma :
24.09.2021 10:06
Güncelleme :
24.09.2021 10:06


“11 Aralık 2019 tarihli “Avrupa Yeşil Mutabakatı – EU Green Deal”, iklim ve çevreyle ilgili zorluklarla mücadele konusunda Avrupa Birliği’nin (AB) önceki taahhütlerini daha geniş ve daha etkili bir şekilde yeniden düzenlemeyi amaçlayan bir yol haritası olarak paydaşlarının dikkatine sunulmuştur.
Söz konusu mutabakata uyum çerçevesinde 05.10.2020 tarihinde yapılan GTÜ 2020-2021 Akademik Açılış Törenimizde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla, Bitkisel Üretim Genel Müdürü (BÜGEM) Mehmet Hasdemir ile “Akıllı Tarım Uygulamaları Protokolü’’ imzaladık. Söz konusu protokol çerçevesinde tarım sektörüne yeni bir soluk getirileceği ve üniversitemizin stratejik planında yer alan hedeflerimize akıllı tarım ve mikrobiyal gübre uygulamalarını içeren çalışmaların da katılacağımızı duyurmuştuk.
Üniversitemiz Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) olarak, sürdürülebilir tarım için yeşil mutabakat doğrultusunda son zamanlarda mikrobiyal gübre formülasyonlarının oluşturulması ve var olanlarında denenmesi konusunda çeşitli üniversiteler ve sanayi işbirliği çerçevesinde devam eden çalışmalarımız bulunmaktadır.
Hali hazırda devam etmekte olan SCHLOSS SCHAUMBURG Zirai ve Medikal Ürünler Üretim İthalat İhracat Danışmanlık Araştırma A.Ş tarafından Ar-Ge çalışmaları ile geliştirilen ve çiftçilerimiz arasında hiç azımsanmayacak bir kullanım sahası edinen mikrobiyal gübrenin üniversitemizin akıllı tarım deneme tarlasında denenmiştir. Bugün burada ayçiçeği bitkisinden alınan ilk sonuçları tarımın sac ayaklarını oluşturan üniversite, sanayi, il tarım müdürlükleri, ziraat odaları ve çiftçilerin katılımıyla paylaşıyoruz.”
GTÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin ara yüz olarak iştirak ettiği bu etkinlikte, GTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan’ın açılış konuşmalarının ardından söz konusu mikrobiyal gübrenin fındıkta elde edilen olumlu sonuçları Düzce Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil TAVLI tarafından; şekerpancarı ve çerezlik ayçiçeği sonuçları Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nden Ziraat Teknikeri Hacı Yaşar ve buğday, çeltik, ayva sonuçları ise Akıllı Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yelda Özden Çiftçi, Dr. Öğrt. Üyesi Mine Gül Şeker tarafından paydaşlara sunuldu.
Sunumların ardından ayçiçeği hasadı GTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan ve Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altundaş’ın katılımıyla ziraat odaları başkanları, il tarım müdürlüğü çalışanları, Çayırova Tohum Sertifikasyon test müdürü ve çalışanları ve üreticiler ile beraber yapıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: