GTÜ'de 4. Mimarlık ve Enerji Çalıştayı düzenlendi
4. Mimarlık ve Enerji Çalıştayı “Karbon Nötr Hedefiyle Mevcut Binalar” temasıyla GTÜ ev sahipliğinde gerçekleşti.
Yayınlanma :
14.04.2025 14:00
Güncelleme :
16.04.2025 11:35


Çalıştayın ilk günü, GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleşen sunumlara ayrıldı. Açılış konuşmalarını GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Özlem Aydın ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kutlu Sevinç Kayıhan yaptı. Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Özgünler, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gül Koçlar Oral yüz yüze; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Berk Ekı̇cı̇ ise çevrim içi katılımlarıyla sunumlarını gerçekleştirdi. Akademisyen sunumlarının yanı sıra SIEMENS’ten Mak. Yük. Müh. Görkem Kızıltan Ustalı, DAIKIN’den Mak. Yük. Müh. Arslan Çağlayan Gürel ve MEGARON ÇATI TEKNOLOJİLERİ’nden İnş. Yük. Müh. Mert Bıçakçı yüz yüze; SEPEV’den Y. Mimar Yasemin Somuncu ve ÇEDBİK’ten Y. Mimar Ebru Ünver Karaer çevrim içi katılımlarıyla bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Sunumlarda karbon nötr hedefi doğrultusunda mimari tasarımın rolü, mevcut binaların enerji performanslarının artırılması, iklim değişikliğiyle mücadelede mimarinin etkisi, yeşil bina sistemleri, ısı pompası uygulamaları ve enerji verimliliği gibi başlıklar ele alındı.
Çalıştayın ikinci günü ise GTÜ Mimarlık Fakültesi N Blok atölyelerinde uygulamalı çalışmalarla devam etti. Öğrenciler, çalışma alanı olarak belirlenen sera üzerine kendi oluşturdukları senaryolar doğrultusunda enerji etkin ve çevre dostu tasarımlar geliştirdi. Beş ayrı ekip halinde yürütülen atölye çalışmalarında, mimari çözümlerin hem çevresel etkileri hem de uygulanabilirlikleri değerlendirildi. Gün sonunda proje sunumları yapılarak değerlendirme jürisi tarafından projeler incelendi.
4. Mimarlık ve Enerji Çalıştayı, mimarlık öğrencilerine disiplinler arası bir bakış açısı kazandırmanın yanı sıra karbon nötr hedefleri doğrultusunda mimari çözümler üretme konusunda önemli bir deneyim sundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: