Ekolojik köprüleri kullanan yaban hayvanları, fotokapanlarda
YABAN hayvanlarının korunması ve yaban hayvanı kaynaklı kazaların önlenmesi amacıyla 4 farklı bölgede, otoyollar üzerine inşa edilen 'ekolojik köprüler' kullanılmaya başlandı.
Yayınlanma :
18.11.2021 00:33
Güncelleme :
18.11.2021 00:33


Otoyollar, demir yolları, elektrik hatları ve boru hatları; bazı bölgelerde yaban hayatı bölerek, yaban hayvanları için risk oluşturuyor. Bu bölgelerde yaban hayatın bütünlüğünün sağlanarak hayvanların korunması ve olabilecek kazaların önüne geçilmesi amacıyla 2015 yılında ekolojik köprü projesi başlatıldı. İlk ekolojik köprü, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Feneryolu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası tarafında yapıldı. Ardından Niğde-Pozantı-Gülek otoyolu, İzmir- Gebze otoyolu Soma mevkii ve Ankara- Eskişehir hızlı tren hattı güzergahında ekolojik köprüler inşa edildi. Son olarak Konya- Aksaray yolunun Anadolu yaban koyunlarının yaşam alanı olan Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahası mevkisinde ekolojik köprü projesinin yapımı sürüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde yapılan ve çimlendirilip, bitki örtüsü ile kaplanarak yaban hayat için bütünlük oluşturan ekolojik köprüler, sahipleri tarafından kullanılmaya başlandı. Yaban hayvanlarının popülasyon yoğunluğunun olduğu alanlarda inşa edilen köprüleri kullanan geyik, karaca, domuz, tilki, çakal gibi birçok yaban hayvanı, fotokapanlarla görüntülendi. Fotokapanlar ile takibe alınan yaban hayvanlarının, su ve beslenme ihtiyaçlarını köprüler sayesinde giderebildikleri gözlendi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: