Darıca Farabi doktorlarından Osteoporoz hakkında bilgiler
Her yıl 20 Ekim’de kutlanmakta olan Dünya Osteoporoz Günü’nde osteoporoz tanısı ve tedavisi, daha da önemlisi oluşabilecek kırıkların önlenebilmesi konusunda toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor.
Yayınlanma :
21.10.2023 12:50
Güncelleme :
21.10.2023 12:50


Osteoporozun yol açtığı kemik kırıklarının, kişilerin hayat kalitesinde önemli ölçüde azalma ve hatta ölümlere bile neden olabildiğini vurgulayan Uz. Dr. Emre Gezer “Osteoporoz, kemiklerde kırılma veya kırılma riskinde artışa neden olan bir iskelet hastalığıdır. En sık nedeni yaşlanma olan bu hastalık kemik kütlesinde azalma sonucu ortaya çıkmaktadır. Osteoporozun kelime anlamı “gözenekli kemik” olup kemik dokusunda incelmeyi tanımlamaktadır. Günümüzde yaşlı nüfusunun artmasıyla osteoporoz, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir” diye konuştu.
Osteoporozun kırık gelişene kadar bir bulgu vermeyen sinsi ve sessiz bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Gezer “Toplumsal farkındalığın artırılmasındaki en önemli amaç, öncelikle erken dönemde risk faktörlerinin farkına varılması ve bu risk faktörlerini en aza indirerek kemik kırıklarının gelişmesini önlemektir. Buna ek olarak kırık gelişen hastalarda ise osteoporoz tanı ve tedavisinin geciktirilmemesi diğer hedeflerimizden biridir. Osteoporoz tanısı kemik mineral yoğunluk ölçümü yapan cihazlar tarafından konabilmektedir ve ülkemizdeki hemen her hastanede bu tetkik yapılabilmektedir” dedi.
Uz. Dr. Emre Gezer osteoporoza yatkınlık oluşturabilecek risk faktörlerinden bağımsız olarak 65 yaş üzeri bütün kadınlar ve 70 yaş üstü bütün erkeklerin osteoporoz açısından taranması gerektiği önerisinde bulundu. Gezer ayrıca risk faktörlerinden birini bulunduran 65 yaş altındaki menopoza girmiş/girecek olan kadınlar ile 50-69 yaş arası erkekler kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile taranması gerektiğinin de altını çizdi.
Uz. Dr. Emre Gezer osteoporozla ilgili diğer dikkat edilmesi gereken konuları ise şöyle sıraladı:
“Osteoporoza neden olabilecek veya osteoporozu düşündürecek bazı risk faktörleri, 40 yaşından önce menopoza girilmesi, boy yüksekliğinden daha az bir mesafeden düşmekle kırık gelişmesi, boyda 4 cm’den fazla kısalma olması, üç aydan uzun süre kortizon tedavisi kullanılması, romatizmal bir hastalığa sahip olunması, sigara ve aşırı alkol kullanılması, düşük vücut ağırlığına sahip olunması, ailede kalça kırığı bulunması şeklinde sıralanabilir. Osteoporozdan korunmak için sigara ve alkolden uzak durmalı, kalsiyum ve proteinden zengin dengeli beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, güneş ışığına güvenli şartlarda maruz kalarak D vitamini seviyenizi yüksek tutmalı, buna rağmen yeterli seviyeye ulaşılamıyorsa hekim kontrolünde D vitamin takviyesi almalı ve aşırı kilo kaybından korunmalısınız. Kemik sağlığınızı etkilen bu sinsi hastalık için risk faktörünüz varsa harekete geçiniz, tarama ve gerekiyorsa tedavi için geç kalmayınız”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: