Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Çöp devriminde yeni aşama

Çöp deponi alanı sorununu çözecek yaşanan çöp kokusunu da ortadan kaldıracak yeni teknoloji ile ilgili ARGE çalışmasında ilk aşama bitti ve tek tek yapılan büyük hacimli yakma işlemi başarıyla gerçekleştirildi. Şimdi alınan lisans ile tüm işlemler bir seri proses ile gerçekleştirilecek. Bu aşama da iyi giderse Kocaeli’de çöp meselesi bambaşka bir noktaya gelecek.

Çöp devriminde yeni aşama
03 Haziran 2022 - 09:59
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan Mahalli Çevre Kurulu kararı ile Kocaeli’de çöp sorunun çözümü için önemli iki adım atıldı. Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Körfez Enerji tarafından İZAYDAŞ’ta devam eden piroliz ve gazlaştırma metotları Ar-Ge çalışması için Kamu Yararı Kararı alındı. Aynı zamanda Gebze Belediyesi ile Gebze Ekolojik Enerji sanayi tarafından Kirazpınar’a yapılacak Biyokütle Atık Yakma ve Elektrik Üretim Tesisi için de karar alındı.

ÇALIŞMA İÇİN MÇK KARARLARI DA ALINDI
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan evsel atık bertaraf tesisi ile ilgili süreç devam ederken, yaklaşık 2 yıl önce İZAYDAŞ’ta başlayan piroliz ve gazlaştırma metodu Ar-Ge çalışmasında önemli bir adım atıldı. Tesis binasının tamamlandığı ve tüm makinelerinin montajları tamamlanan Ar-Ge çalışmasının lisans alması için Mahalle Çevre Kurulu Kararı alındı. Kamu yararı anlamına gelen karar ile birlikte Ar-Ge çalışması lisansını alarak çöpten enerji üretmek için son çalışmalarını yapacak.

TEK BİR BANTTA DENENECEK
Şu anda mevcut çalışmada Körfez Enerji firması ve Büyükşehir çöpleri parçalayarak, ayrıştırarak, ön reaktörden geçirerek, kurutma işlemini yapıp pirolize reaktörüne aktardı. Burada gaz filtrasyonu yapıldıktan sonra enerji üretimi sağlandı. Ancak tüm bu çalışmalar bugüne kadar tek tek yapıldı. Lisans alma sürecine giren tesis bundan sonraki süreçti tek tek yaptığı işlemleri bir proses bandı halinde tek bir seferde yapmak için denemeler yapacak.

ÇÖP SORUNUNU BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZECEK
Ar-Ge çalışmasının başarılı olması için artık kuşkular azalırken, çalışma ile Kocaeli’nin en önemli sorunu için önemli bir adım atılmış olunacak. Çöplerin düzenli depolama ile birlikte ortaya çıkan koku, atık sular ve görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Türkiye’de çöplerin kaynağından ayrıştırılmaması, sulu çöp olması nedeniyle enerji üretimi açısından kalorifik değeri yüksek olması nedeniyle bu yönteme başvuruldu.

GEBZE’DE BİYOKÜTLE TESİSİ KURULUYOR
Kocaeli Valiliği Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile Gebze Belediyesi ile Gebze Ekolojik Enerji Sanayi ortaklığında Kirazpınar Mahallesi'nde Biyokütle Atık Yakma ve Elektrik Üretim Tesisi kurulacak. Gebze bölgesinde vatandaşların çöp kenarlarına bıraktıkları kanepe, ahşap malzemeler, dal-budak atıkları bu tesiste enerjiye dönüştürülecek. Şu anda Belediye tarafından sadece kırma makinesi alınan projenin tesisi ise Mahalli Çevre Kurulu Kararının ardından yapılmaya başlanacak. Tesiste büyük kütleli çöpler tozlaştırıldıktan sonra yakılarak elektriğe dönüştürülecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum