Eskihisar sahilinin en önemli kültürel değerlerinden biri olan müzenin restorasyon sürecinin uzaması, ilçe halkının da tepkisine neden oluyor. CHP’li Çiler, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği önergelerde; restorasyonun ne aşamada olduğunu, ne kadar bütçe ayrıldığını ve müzenin ne zaman yeniden açılacağını sormuştu. Ancak son önergesine yasal süre içinde yanıt gelmediğini açıkladı.
1884’ten Bugüne Uzanan Bir Kültür Mirası
Kocaeli Gebze’de bulunan Osman Hamdi Bey Köşkü, ilk Türk müzecisi ve ressamı Osman Hamdi Bey (1842–1910) tarafından Gebze Eskihisar’da resimhanesi, kayıkhanesi ve müştemilatı ile birlikte planlandı. Planları bizzat Osman Hamdi Bey tarafından çizilen iki katlı yapı 1884 yılında inşa edildi.
Osman Hamdi Bey’in 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği ve en önemli tablolarını yaptığı köşk, I. Dünya Savaşı sırasında karargâh komutanlığına tahsis edildi. İsmet İnönü İstiklal Savaşı’na giderken birkaç gün burada kaldı ve 1933 yılında köşkü ziyaret etti.
1945 yılında resimhanenin ahşap olan üst katı yandı. Koru ve binalar 1966 yılında tescil edildi. Yapılan onarımların ardından köşk, 1987 yılında Osman Hamdi Bey Müzesi olarak ziyarete açıldı.
“Gebze’nin Değerine Sahip Çıkın”
CHP’li Çiler yaptığı açıklamada, “Osman Hamdi Bey bu ülkenin kültür tarihidir. Gebze’nin marka değeridir. Müzenin kapalı kalması hem kültürel hem de turizm açısından kayıptır.2021 yılından beri restorasyon sebebiyle kapalı kalan müzemiz ile ilgili zaman zaman önergeler veriyoruz. Müzeler Genel Müdürü’nü arayarak bilgi talep ediyoruz. Bugüne kadar 4 farklı soru önergesi verdik. 2025 yılının temmuz ayında verdiğimiz önergede 2025’in son çeyreğinde müzenin açılacağı Bakanlık tarafından açıklanmıştı. Ancak müze hizmete açılmadı. Bunu sorduğumuz 15.12.2025 tarihindeki önergeye ise Bakan cevap vermedi. Bir önergeye cevap vermekten aciz olanlar bu müzeyi nasıl açacaklar? Ciddiyetten uzak bir yaklaşımla hizmet verilmez” ifadelerini kullandı. CHP’li Çiler, özellikle yaz aylarına girilirken müzenin hâlâ kapalı olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
“Soru Basit, Cevap Yok”
CHP’li Çiler’in Bakanlığa yönelttiği ancak yanıt alamadığı soru şu şekilde; “Osman Hamdi Bey müzesinin açılış tarihi planlanmış mıdır? Planlandıysa ne zamandır?”
Eskihisar’ın simge yapılarından biri olan müzenin ne zaman kapılarını yeniden açacağı ise belirsizliğini koruyor.
Çiler’den Osman Hamdi Bey Tepkisi: “Müze Kapalı, Bakanlık Sessiz”
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Gebze Eskihisar’da bulunan Osman Hamdi Bey Müzesi’nin yıllardır kapalı olmasına ve verdiği soru önergelerine yanıt gelmemesine tepki gösterdi. Çiler, “Gebzelinin merak ettiği sorular ortada, ama Bakan’dan ses yok” dedi.
Yayınlanma :
23.02.2026 17:20
Güncelleme :
23.02.2026 17:20
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: