Büyükşehir, 4. Kartepe Zirvesi'ni kitaplaştırdı
4. Kartepe Zirvesine katılan akademisyenlerin bildirilerinden oluşan beş ciltlik set, dirençli şehirler için yapılması gerekenleri ve bilimsel tavsiyeleri içeriyor
Yayınlanma :
26.01.2023 09:57
Güncelleme :
27.01.2023 13:21


ZİRVE KİTABI’NA AKADEMİSYEN TİTİZLİĞİ
Kartepe Zirve Kitabı akademisyenlerden oluşan yayın ekibinin titiz çalışması sonucunda hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi adına yayın sahipliğini Doç. Dr. Büyükakın’ın yaptığı kitabın genel koordinatörlüğünü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu üstlendi. Kitabın düzenleme kurulunda ise Türkiye’nin önemli üniversitelerinden akademisyenler görev aldı. Prof. Dr. Hamza Ateş’in başkanlığını yaptığı kurulda Prof. Dr. Ayşegül Mengi, Prof. Dr. Nihal Bektaş, Prof. Dr. Oğuzhan Urhan, Hüseyin Murat Lehimler ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı /ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Ali Yeşildal, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Raşit Fidan ile Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüğü’nden emekli olan Hayriye Sözer yer aldı.
KARTEPE ZİRVESİ KİTAP EDİTÖRLERİ
Kartepe Zirvesi’nin kitap editörlüğünü ise yine alanında uzman akademisyenlerden oluşan bir kadro yaptı. -Dirençli Şehirler İçin Vizyoner Yönetim kitabının editörlüğünü Prof.Dr. Hamza Ateş, -Dirençli Şehir Yolunda Toplum Politikaları kitabının editörlüğünü Hüseyin Murat Lehimler, Çevre, İklim ve Afet: Dirençli Şehirler İçin Yol Haritası kitabının editörlüğünü Prof. Dr. Nihal Bektaş, Pandemi Sürecinde Dirençli Şehirler kitabının editörlüğünü Prof. Dr. Ayşegül Mengi ve -Resilient Cities kitabının editörlüğünü ise Prof. Dr. Oğuzhan Urhan ve Dr. Ali Yeşildal yaptı.
GENİŞ BİR KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Son iki yıl pandemi nedeni ile yapılamayan Kartepe Zirvesi, 2022 yılında “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile 24-27 Mart tarihleri arasında geniş bir katılımla düzenlendi. Zirveye 25 ülkeden 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist ve kent bilimcisi katıldı. 4 gün süren zirvede 26 akademisyen oturumu, 15 panel oturum, 2 forum ve 8 özel oturumda pandemiyle sarsılan ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryolar ele alındı. Zirvenin açılış oturumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder katıldı.
DİRENÇLİ ŞEHİRLER SORUNSALI TÜM YÖNLERİYLE ELE ALINDI
Türkiye’nin yanı sıra tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği zirvede 147 akademik bildiri sunuldu. Bu bağlamda özellikle 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde ‘’dirençli şehirler nasıl olmalı’’ sorunsalı bütün yönleriyle tartışıldı. Dünyayı tehdit eden doğal afetler, salgınlar, depremler, su krizleri ve iklim değişikliği gibi birçok unsur masaya birbirinden önemli akademisyenlerin bakış açısı altında masaya yatırıldı. Bu tehditlere çözüm yolları üretilmesi gerekliliği, iyi uygulamaların yaygınlaştırılması ihtiyacı zirvenin adeta ortak kararı haline geldi.
BÜYÜKŞEHİR DÜNYAYI ORTAK KADERDE BULUŞTURDU
Düzenlediği uluslararası zirve ile tüm dünyayı adeta ortak kaderde birleştirmeyi başaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, zirve kararlarını kitaplaştırarak, önemli ve anlamlı bir kayıt oluşturmuş oldu. Beş ciltten oluşan Kartepe Zirve kitabında; doğal affet, salgın, deprem ve iklim değişiklikleri tehditlerine karşı üretilmesi gereken tedbirler bilimsel veriler ışığında yer alıyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: