Büyükakın'dan Avrupa Konseyi raporuna sert tepki
Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi(YBYK) Ulusal Heyeti Başkanlığı görevini de yürüterek, Türkiye’yi uluslararası düzeyde temsil ediyor.
Yayınlanma :
28.02.2022 16:21
Güncelleme :
28.02.2022 16:22


AVRUPA HEYETİ GÖRÜŞMELERE YETERLİ SÜRE AYIRMADI
YBYK’nın tüm üyelerinin katılımıyla online olarak gerçekleşen toplantıda dikkat çeken bir konuşma yapan Başkan Büyükakın, yaşanan bazı olumsuzluklara dikkat çekti. ‘’Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi raportörlerini ülkemize yaptıkları ziyaret çerçevesinde ağırlayarak gerekli desteği verdik’’ diyen Başkan Büyükakın, ‘’Ancak, ziyaretleri sırasında eş-raportörler Ulusal Heyetimiz ile istişarelerinin layıkıyla yürütülmesi için gerekli olduğunu düşündüğümüz süreyi ayırmadılar. Bu vesileyle bundan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek isterim’’ ifadesini kullandı.
RAPORLA İLGİLİ ÇEKİNCE VE YORUMLAR
Raporun hazırlanma sürecinde YBYK usul ve esaslarının tam olarak takip edilmemesinin raporun oluşum sürecine gölge düşürdüğüne de değinen Başkan Büyükakın, ‘’Komite Başkanına ve raportörlere ilettiğimiz mektupta da belirttiğimiz gibi, doğru olan yöntem raporun öncelikle görüşme yapılan muhataplara ya da en azından Ulusal Heyete önceden danışılması amacıyla sunulması olduğunu iletmiştik, yapılan istişarelerden sonra raporun görüşülmesinin bugüne ertelenmesini memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim. Bu süreçte raporla ilgili çekincelerimizi ve yorumlarımızı rapora işleyerek komite sekretaryasıyla paylaşma imkanı bulduk’’ dedi.
RAPORDA USUL VE ESASLARA UYMAYAN MADDELER VAR
Raporla ilgili çekince duydukları noktalara da konuşmasında yer veren Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Öne çıkardığımız çekinceli konuların başında, raporun taslak karar bölümünde Madde 5.b’de ‘Raportörleri Türkiye’deki yerel ve bölgesel yönetimler bağlamındaki son gelişmeler hakkında İzleme Komitesini düzenli olarak bilgilendirmeye davet eder.’ ifadesi yer almaktadır. Usul ve esaslara göre her ülkeye beş yılda bir izleme ziyareti yapılır. Böylesi bir süresiz gündemin oluşumu için usul ve esasların hangi maddesine dayanılmıştır? Daha önce başka bir ülke için süresiz İzleme Gündemi yaratılmış mıdır? Bu tür önermeler, Ulusal Heyetimiz ile Kongre arasındaki diyaloğu zedelemektedir. Ayrıca sanki belirli ülkelere yönelik farklı uygulamalar getirilmek istendiği algısı yaratabilmektedir.’’
TERÖRİSTE SAVAŞÇI DEMEK TÜRK HALKINA SAYGISIZLIKTIR
Raporda yer alan Türkiye’ye yönelik rahatsız edici bazı ifadelere de şiddetle karşı çıkan Başkan Büyükakın, ‘’Raporun taslak öneri ve karar bölümleri ile açıklayıcı bildiri kısımlarında sıklıkla tekrar edilen ‘terörün Türkiye Hükümetince geniş tanımlanması’ ifadeleri de bizleri hayrete düşürmektedir. Dünyada Türkiye kadar terörden muzdarip ve Türk halkı kadar terörden etkilenmiş başka bir ülke ve halk bulmak neredeyse mümkün değildir. Raporun 256. maddesinde Avrupa’nın PKK’yı terör örgütü olarak tanıdığı belirtilmesine karşın, aynı maddede teröristlerden ‘savaşçı’ olarak bahsedilmesi 30 binin üzerinde vatandaşını bu terör örgütü sebebiyle kaybeden Türk halkına büyük bir saygısızlıktır. Söz konusu savaşçı ifadesinin değiştirilmesini özellikle talep ediyorum’’ açıklamasını yaptı.
BELEDİYELERDE EŞ BAŞKANLIK SÖZ KONUSU OLAMAZ
Raporda belirtilen sözde eş başkanlık kavramına da şiddetle karşı çıktıklarını vurgulayan Başkan Büyükakın, raporun bu maddesini de şu sözlerle eleştirdi; ‘’Türkiye’de belediyeler kendi idari yapılanmalarını oluşturabilirler ancak bu yapılanmanın çerçevesini belirleyen çeşitli yasalar bulunmaktadır. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde olmadığı gibi Türkiye belediye idaresinde de eş başkanlık sistemine mevzuatımız yer vermemektedir. Burada resmi unvanı olmayan sözde eş başkanların belediye idaresindeki aldıkları kararlar ve yürüttükleri ihaleler mevzuata aykırıdır ve belediye personelini töhmet altında bırakmaktadır. Kaldı ki eş başkanlık söylemine dayanak gösterilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın 6.1 maddesine ülkemizin beyanı bulunduğunu, dolayısıyla bu maddeyle bağlı olmadığımızı hatırlatmak isterim.’’
RAPORLA İLGİLİ ÇEKİNCELER RESMİ OLARAK İLETİLECEK
Başkan Büyükakın, YBYK Başkanı ve komite üyeleri tarafından dikkatle dinlenen konuşmasında raporda yer alan birçok konu ile ilgili çekinceleri bulunduğunu, bunları ilerleyen süreçte Kongreye resmi olarak da ileteceklerini ifade etti. Başkan Büyükakın, son olarak Kongre ve kendisinin başkanlığını üstlendiği Ulusal Heyet arasındaki işbirliği ve sağlıklı iletişimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bahsedilen hususların dikkate alınması temennisini iletti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: