Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Zeytinoğlu: "Ağustos'un en yüksek ihracatını yaptık"

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi, 18 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın ağustos ayları içindeki en yüksek seviye olduğunu söyledi

Zeytinoğlu: "Ağustos'un en yüksek ihracatını yaptık"
03 Eylül 2021 - 09:58 - Güncelleme: 03 Eylül 2021 - 12:52
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ağustos ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Ağustos ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51.8 artışla 18 milyar 912 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın ağustos ayları içerisinde en yüksek seviye olduğunu memnuniyetle görüyoruz. 2019 yılına göre baktığımızda da ihracat artışı yüzde 43 oldu. Avrupa’ya çalışan firmaların planlı duruşları ve çip sorunu nedeniyle yaşanan olumsuzluklara rağmen gerçekleşen bu seviyeyi çok olumlu değerlendiriyoruz. Burada temmuz ayından ertelenen talebin de etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ağustos itibariyle yıllık ihracatımızın yeni bir rekor ile 207 milyar 469 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz” dedi. Rekabetçi kurun etkisine değinen Zeytinoğlu, ihracatı desteklemesi açısından TL’nin daha fazla değerlenmemesi gerektiğini ifade etti.

REKOR İHRACAT BEKLENTİSİ
“İhracatta yakalanan ivmeyle, ihracatın ithalatı karşılama oranının ağustosta yüzde 81.5’e yükseldiğini görüyoruz” diyen Zeytinoğlu, “İhracatta son on iki aylık döneme baktığımızda on tane rekor seviye karşımıza çıkıyor. Bunlardan dört tanesi tüm zamanların en yüksek seviyesi, altı tanesi de içinde bulundukları ayların en yüksek seviyesi. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Arzumuz son dört aylık dönemin en az ikisinde 20 milyar dolar ve üzerinde ihracat gerçekleştirebilmemiz” ifadelerini kullandı. Ağustos ayı ithalatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Ağustos ayında ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.8 artışla 23 milyar 218 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 14.4, hammadde (aramallar) ithalatında yüzde 27.9, tüketim malları ithalatında yüzde 5.1’lik artış olduğunu görüyoruz” diye konuştu. Dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31.7 azaldığını belirten Zeytinoğlu, bu gerilemenin cari açık açısından önemli olduğunu söyledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum