Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Yıldız: Çiftçiyi kuru soğana muhtaç ettiniz!

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız bir basın açıklaması yayınlayarak Kocaeli’de üretim yapan çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Yıldız açıklamasında çiftçinin büyük bölümünün icralık olduğunu ifade ederek, “Çiftçiyi kuru soğana muhtaç ettiniz” dedi.

Yıldız: Çiftçiyi kuru soğana muhtaç ettiniz!
09 Eylül 2021 - 11:55


Kocaeli’de genelinde pek çok çiftçiye ait tarım arazisi icra müdürlükleri tarafından satışa çıkarıldı. İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız bir basın açıklaması yayınlayarak Kocaeli’de üretim yapan çiftçilerin borç batağında olmasını eleştirdi. “Köylü milletin efendisi idi, şimdi kuru soğana muhtaç ettiniz” diyen Şanbaz Yıldız açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de vatandaşlar son yıllarda büyük maddi sıkıntılarla karşı karşıya. Artan enflasyon, peşi sıra gelen zamlar, hayat pahalılığı vatandaşın belini bükmüş durumda. Sadece sıradan vatandaş değil başta Kocaeli olmak üzere ülkenin dört bir yanında tarım üreticisi de benzer sorunları yaşıyor. Yakıt fiyatlarındaki pahalılık, pazarda satılmayan ürünler, ekim maliyetlerinin satış rakamlarının üzerine çıkması gibi sorunlar çiftçinin ekonomik sorunlar yaşamasına sebep oldu.

SAMANLIĞA BİLE HACİZ KOYUYORLAR
Çiftçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntıları aşa bilmek için bankaların kapısını çalıyor. Borç para alıyor. Ödeyemiyor. Sadece Kocaeli’de yüzlerce çiftçi icralık olmuş durumda. Kocaeli icra dairelerinde çiftçinin sahip olduğu gayrimenkuller, tarım arazileri, traktörler ve hatta samanlıklar satışa çıkarılıyor. Bugüne kadar üreterek hayatını sürdüren çiftçinin malları icra daireleri tarafından yarı fiyatına, yok pahasına satılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın Kandıra’da çiftçiye destek olduğunu belirten haberleri basına servis ediliyor. Aromatik bitkilerden bahsediyorlar. Ancak Kandıra’da traktörü, samanlığı icradan satışa çıkan çiftçiyi görmezden geliyorlar.

DEVLET ÇİFTÇİNİN MAZOT VERGİSİYLE Mİ AYAKTA?
Kocaeli herkes tarafından bir sanayi kenti olarak biliniyor. Ancak Gebze’den Karamürsel’e kadar bütün ilçelerimizde tarım faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bu faaliyetlere destek olmak bir yana, KDV’sini indirmedikleri 7 lira 30 kuruşluk mazot ile çiftçinin belinde bir yük de iktidar oluyor. AKP’li milyarder işadamlarının vergi borçları bir kalemde siliniyor, çiftçinin mazotundan KDV alınmaya devam ediliyor. Devlet gariban çiftçinin mazotundan alınan vergi ile mi ayakta kalmaya çalışıyor? Çoğu zaman ürünlerini satamadığı için tepki olarak yola dökmek zorunda kalan çiftçimize her selam verdiğimizi bin ah işitiyoruz. Kocaeli’de belirli varlıklı çiftçi isimlerle kameraların karşısında şov yapan iktidar temsilcileri sorunu, derdi olan çiftçiyi gördüğünde ise yolunu değiştiriyor.

İCRALIK TARLALARIN LİSTESİ
Bugün üzülerek bir listeyi sizlerle paylaşıyorum. Bu listede üstün körü Kocaeli’de çeşitli ilçelerde icradan satılık tarla ilanlarını göreceksiniz. İrili ufaklı pek çok tarla icradan satılık durumda. Bir çiftçi neden icralık olur düşünmenizi istiyorum. Lüks arabası olmaz. Lüks takısı, kıyafeti olmaz. Peki gariban çiftçi neden borçlanır da icralık olur? Tohuma, gübreye, mazota, traktöre ödeyecek parası olmadığından borca girer çiftçi. Üretmek için borca girer, karnını doyurmak için borca girer. Bir değil, iki değil. Gölcük’ten Kandıra’ya kadar yüzlerce çiftçinin icralık olması bir tesadüf değil, kötü yönetimin, ekonomik sıkıntıların göstergesidir. İYİ Parti iktidarının ilk gününde çiftçiye, üreticiye elini uzatacak, çiftçinin belini büken dertleri ortadan kaldıracaktır.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum