Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
EROL POLAT

EROL POLAT

Güncellektüel

Gazetecilik bu mu  ?

21 Aralık 2022 - 11:00 - Güncelleme: 21 Aralık 2022 - 11:01

Gebze'de 9 gün önce kendisini ağaca asarak intihar eden kadının yakıldığını ve daha sonra da asıldığını tespit etmişler. Yazdıkları haberdeki  olay yeri yanlış, ölen kadının yaşı yanlış, olay tarihi yanlış, kadını adını dahi öğrenememişler... Yani kısacası, masa başında '' Salla gitsin '' gazeteciliği...

Gebze bölgesinde gazeteciliğin yerlerde süründüğünü bir kez daha burada yazmaktan hiç ama hiç çekince görmüyorum. Altını, üstünü, sağını ve solunu pek çok örnekle doldurabileceğim bu idddiamı çürütecek sektörde çalışan biri var ise çıksın konuşsun.
Öfkemin sebebi,Gebze’de 12.Aralık tarihinde kendisini ağaca asmak suretiyle intihar eden bir kadının olayını cinayetle işkillendiren bazı gazeteci müsvetteleri, araştırma yapmaya teyid almaya dahi gerek duymadan oturdukları yerden sadece dedikodu üreterek kamuoyunu yanıltmaya çalışmışlar.
Gebze’de 12 Aralık günü kendisini ağaca iple asarak intihar eden kadının adını da bilmedikleri için yazamayan, olay yerinin Barış Mahallesi 1860.’cı Sokak olmasına rağmen kulaktan duydukları kadarıyla Tatlıkuyu Vadisi olarak yazan bu zavallılar, bir de kadının 26 olan yaşını 17 olarak belirlemişler.
Bununla da yetinmeyen bu arkadaşlar, kadının önce biri ya da birileri tarafından yakıldığını, daha sonra ise asıldığını yazarak sözde edindikleri bilgilerle iddiada bulunmuşlar.

Söz konusu intiharın ortaya çıkmasının ardından 5 dakika dahi geçmeden olaydan biz haberdar olduk. Ancak aylar öncesinden aldığımız karar gereği bu tür intihar haberlerine yer vermeyeceğimizden dolayı küçük çaplı bir araştırma yaptıktan sonra konuyu kendi açımızdan kapatmıştık
Biz konuyu kendi açımızdan olayın olduğu tarihte kapattıktan 5-6 gün sonra beni arayan bazı gazeteciler henüz duydukları olay hakkında bilgimin olup olmadığını sordular. Olayın tamamen intihar olduğunu söylememe rağmen bazı gazeteler emin olmadıkları halde bunu cinayet olarak haberleştirdiler. Sonrası malüm, masa başında kopyala yapıştır mantığıyla bu haber bir çok gazetede aynı şekilde ‘’ Henüz adı öğrenemileyen ‘’ diye çoğaltıldı
S.Y. isimli kadının İntihar ettikten sonraki resmine bakarak göz çevresi, burun, dudak ve tırnak bölgesindeki morlukların solunum yollarındaki engeller nedeniyle oluştuğunu bilmedikleri için bunu yanık izleri sanıp haberlerinde de yakıldıktan sonra asıldığını yazmışlar.

Yazık ya !...
Vallahi de billahi de yazık !..
Bı mu gazetecilik ?

Haberdeki olay yeri yanlış !
Haberde maktülün yaşı yanlış !
‘İntihar olmasına rağmen‘ Yakılarak’ denmiş !
Bu da yanlış !...

Çünkü ?
Hiç bir olaya gitmiyorlar !
Hiç bir olayı araşştırıp, teyid ettirmiyorlar !
Olaydan günler sonra sosyal medyada buldukları bir fotoğrafa bakarak cinayet olduğunu yazıyorlar , çünkü bunların ne okuyucuya, ne de bu mesleğe hiç bir saygısı yok !
Gebze bölgesinde DHA, İHA ve A.A Ajansı olmasa bunlar gazetecilik dahi yapamazlar.

Son olarak şunu belirteyim, yukarıda adını yazdığım 3 ajansın temsilcileri bu şekildeki haberlere eğer yer vermemişlerse başka yerlerde çıkan haberler doğru değildir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum