Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Troit Kanseri hayatı kısaltmıyor

 KOCAELİ Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, her guatr, her nodülün tiroit kanseri olmadığını belirterek, “Tiroit kanserleri hayatı kısaltan kanserler değildir. Tedavi edilmezse ilerleyebilir” dedi.

Troit Kanseri hayatı kısaltmıyor
09 Ağustos 2022 - 10:27
Tiroit kanserlerinin insan hayatını kısaltacak hastalıklar olmadığını belirten Prof. Dr. Zafer Cantürk, "Tiroit kanserlerinin papiller kanser dediğimiz formu yüzde 80-90’ını oluşturuyor. Tiroit kanserleri insanın ömrünü kısaltmaz yani 10-20 yıl sonra bu hastalıktan dolayı ölme şansı yüzde 1'in altındadır. Dolayısıyla şunu söylemek lazım. Tiroit kanserleri hayatı kısaltan kanserler değildir. Tedavi edilmezse ilerleyebilir.” dedi.
Her guatr, her nodülün tiroit kanseri olmadığını açıklayan Cantürk, “Guatr tiroit bezinin büyümesidir. Bazen bir bütün olarak büyür bazen de nodüller oluşur büyüme guatr ama bazen nodüllerin özellikleri kötü huylu hastalığa dönüşür. O zaman tiroit kanserinden bahsederiz. Ama her guatr, her nodül tiroit kanseri değildir. Her guatr, her tiroit nodülü ameliyat edilmeye gerektirmez. Genel cerrahi, endokrinoloji, iç hastalıklardan görüş alarak insanların guatrlarının herhangi bir tedavi gerektirip gerektirmediğine karar vermeleri gerekir.” diye konuştu.
Genetik faktörlerin tiroit kanserleri türlerinde önem arz ettiğini ifade eden Cantürk, şöyle konuştu:
“Bazı tiroit kanserlerinde genetik parametrelerden bahsediliyor. Genellikle iyi huylu olan tiroit bezinin büyümesinde daha çok bölgesel sıvı alışkanlıkları bunu tetikliyor. Genetik faktörler bazı tiroit kanserleri türlerinde özellikle önem arz ediyor. Bunlar az görülen tiroit kanserleridir. Genetik geçişten bahsettiğimiz tiroit kanserleri.”
Cantürk, ülkemizde ve dünyada tiroit kanserlerinin sayısının arttığını açıklayarak, “Bu artış acaba daha çok tanı koymaktan mı yoksa çevresel faktörlerden mi artış oluyor o tartışılıyor. Ama daha çok bölgesel beslenme alışkanlıkları, bölgesel su içeriği gibi faktörler bazı bölgelerde tiroit nodüllerinin, guatr sık görülmesinin bunun zemininden de kanserin geliştiğini bize bilgilerimiz yönlendiriyor. Özellikle Fukişima ve Çernobil gibi o bölgelerde tiroit kanserinin sık artmasına neden olmuş.” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum